Prima casa

Pai eu inca de la inceput am fost impotriva acestei masuri populiste a guvernului Boc.
Asta pentru ca pur si simplu nu mi se pare morala. Si de ce nu mi se pare morala? Pai ce, e moral ca statul(adica contribuabilul roman) sa plateasca pentru o persoana fizica? Adica e moral ca eu sa ma imprumut si daca nu voi putea sa imi inedplinesc obligatiile de rambursare, e coret ca voi sa imi platiti creditul? Voi care nu v-ati bucurat de el? Nu, cu siguranta ca nu e corect.

Alta tampenie este suma garantata de stat. 60.000 de euro nu este deloc o suma mica.; bun, imi veti spune ca pentru Bucuresti , 60.000 de euro nu a devenit inca o suma imensa de bani dpdv imobiliar. Dar pentru orasele neresedinta de judet din provincie? Pentru oraselele alea de 10-20-30.000 de locuitori? Dar pentru zonele defavorizate, gen Zlatna? Pai cu siguranta ca in asemenea localitati, cu 60.000 de euro esti jupan. Iti cumperi apartamente de 3 camere in centru. Ori atunci e clar ca nici echitabila nu e. Pai pe un om care nu are nici o casa, nu e obligatoriu sa il ajuti cu locuinte de semilux. Adica, carevasazica nu e nici echitabila. D-aia, as propune ca suma cu care garanteaza statul sa fie in functie de orasul/regiunea locuintei cumparate. Cu toate ca sper sa nu se aplice vreodata acest program.

Va stimula programul “prima casa” economia? Constructiile adica? Constructii care in ultimii ani au facut profituri extraordinare oricum. Si care, desi azi nu mai merg atat de bine, nu cred deloc ca trebuie stimulate. Sau ca asta ar fi prioritatea stimularii. Dar, pana la urma va stimula sau nu prima casa constructiile? Pai cu siguranta nu. Va stimula doar pe dezvoltatorii imobiliari care au ramas cu casele pe stoc. Si asta din cauza caliciei lor, caci nu au stiut sa lase din prêt acum cateva luni, cand inca ar fi incasat bani frumosi pe apartamentele respective. Si din cauza caliciei, dar si prostiei; pe ei nu i-ar fi dus niciodata capul ca imobiliarele pot merge si in jos, nu doar in sus.
Adica la astia va veni statul si le va spune “auziti baieti, desi sinteti nepriceputi si ati produs pe stoc, venim noi si va cumparam marfa. Ca pe noi, pe stat, nu ne intereseaza cu ce bani o cumparam, fiindca nu sint banii nostril” .
Caci e clar ca acest program nu va stimula deloc construirea de noi locuinte. Ca pana la urma urmei, un bloc nu se face cat ai bate din palme. Ci dureaza poate 1 an, poate 2. Poate si mai mult. Si ne garanteaza cineva ca fondul asta de garantare se va mai mentine pana atunci? Nu, nu ne garanteaza nimeni. Deci, e clar ca nu va sprijini crearea de valoare adaugata, ci doar vanzarea stocurilor unor constructori nepriceputi.

Acum ar fi si cateva intrebari la care eu nu stiu sa raspund. Sau daca stiu, oricum raspunsurile nu ar fi tocmai pozitive.
1 – Daca eu ma impumut cu garantie guvernamentala si imi cumpar o casa. Presupunem ca intr-un an eu voi ramane somer si ca pretul apartamentului se va injumatati. Si ca Fondul de garantare va fi desfintat(nu e exclus sa se formeze un alt guvern chiar intr-un an). Atunci ce se va face?

2 – Eu, constructor vand o garsoniera care valoreaza pe piata libera 30.000 de euro sa zicem. O vand unui prieten cu 60.000 de euro. El luand banii de la banca, cu garantia statului fireste. Eventual mai dand si 1000 de euro spaga evaluatorului. Ori peste un an, cum planuisem inca de dinainte, el “va intra in incapacitate de plata”. Pai cumparatorul nu pierde nimic, nu? Banca nu pierde nimic, nu? Caci va recupera banii de la stat. Dar eu voi castiga 30.000 de euro, nu? Asta da afacere!!! Ori dc cineva castiga, cineva va si pierde? Cine va fi acest cineva? Statul. Adica contribuabilii onesti.

3 – Am inteles ca dobanzile vor scadea. Nu ma astept chiar sa se injumatateasca asa cum zicea domnul Boc, dar e clar ca cu riscuri care tind spre zero, si profitul(dobanzile)bancilor sa scada. Ori sa presupunem ca X a cumparat prin credit un apartament de 50.000 de euro, fiind eligibil din toate pctele de vedere. Peste o luna(ca atunci ne promitea domnul Boc ca se va da drumul la program) vine Y si desi pe o piata libera ar fi un client neeligibil, cu ajutorul statului cumpara si el o locuinta de 50.000 de euro. Cu o dobanda mult mai mica decat X, cum ziceam mai sus.
Pai, e corect ca X care si risca(garantand cu propriile bunuri) sa plateasca o dobanda mai mare decat Y, care oricum nu risca nimic?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: