De ce sa ii injuram pe americani ?

Fireste romanii sint foarte nemultumiti din cauza crizei economice. Investitorii si-au vazut averea scazand intr-una ; salariatii din sectorul privat au ajuns in somaj sau se tem ca vor ajunge in somaj, bugetarilor li se taie sporurile, tinerii nu-si gasesc locuri de munca. Deci, mai toate categoriile de romani au motive sa fie nemultumiti si sa injure criza economica in care ne aflam.

Criza internationala de altfel, nicidecum doar romaneasca sau doar regionala. Intru-cat criza a plecat de la americani(si asta o stim cu totii) pe cine isi varsa romanii nervii ? Pai pe americani ! Ba chiar am mai auzit pe unii sa ii injure si pe evrei. 🙂

Desi risc sa fiu injurat, afirm ca intr-un fel criza internationala are efecte benefice pentru Romania.

De ce zic asta? Pai intr-adevar, daca aceasta criza nu ar fi aparut afara(in SUA in special), probabil ca si in 2009 mai aveam o crestere economica spectaculoasa. La fel poate si in 2010, 2011 si 2012. Asta datorita banilor veniti de afara. Fie imprumutati, fie investiti. Dar in mod special imprumutati si aruncati in consum. Dar poti oare trai la infinit bine pe banii altora ? Pe bani imprumutati ? Cu siguranta nu! Adica aceasta criza ar trebui sa ne aduca cu picioarele pe pamant. Si cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Caci, e clar – romanii au trait pe datorie. Simplii cetateni traiau prin credite ; bancile din banii luati de la banca mama; companiile multinationale cu banii luati de la societatea mama si nu in ultimul rand satul care traia tot pe datorie. Pe deficit. Din pacate si azi toate aceste categorii traiesc pe datorie. Si pana isi vor achita datoria va mai trece o lunga perioada.

Ori intr-adevar o economie nu se poate dezvolta sustenabil pe datorie. Pe datorie de consum ma refer. Adica romanii se imprumutau sa cumpere masini frantuzesti si nemtesti, sa isi ia mobila italiana , termopane nemtesti sau sa faca excursii la Paralia. Adica cetatenii se imprumutau si consumau produse straine, nu romanesti. Deci, nu dadeam de lucru firmelor romanesti; adica romanilor.

Pentru a da de munca romanilor politicul o poate face numai prin modificarea fiscalitatii. Dar despre asta voi vorbi alta data.

Statul se imprumuta si el sa plateasca pensii si salarii. Nicidecum sa faca autostrazi. Multinationalele luau bani de la societatea mama tot pentru a da salarii. Caci, in ultimii ani, pretentile salariale ale romanilor au crescut pana la cer. Fara a creste si productivitatea in aceiasi masura. Adica la noi productivitatea din industrie crestea de la un an la altu’ cu 2% iar in agricultura poate chiar scadea; in timp ce salariile cresteau cu 25%. Au fost multi ani de genul asta. Nesustenabili adica.

Ori astea toate(spuse asa pe scurt) arata clar ca banii pe care romanii ii imprumutau intrau nu in INVESTITII ci in CONSUM. Daca ar fi intrat in investitii ar fi fost foarte bine…in consum insa chiar rau.

De catova ani, se tot discuta despre deficitul de cont curent. Probabil ca nici 1% dintre romani nu stiu ce inseamna asta. Sa zic asa, pe romaneste, deficitul de cont curent inseamna economisirea neta. Pai in Romania, de cand ma stiu eu, avem numai deficit de cont curent. Expresia de “excedent de cont curent” nici nu cred ca exista in limba romana 🙂

Adica, consumul romanilor se facea nu pe banii economistit de romani, ci pe banii economisiti de straini. Ori se poate asta la infinit ? Cu siguranta ca nu.

Dar noi iarasi ne culcam pe o ureche, spuanand ca , intru-cat sintem tara emergenta nu ne mai intereseaza asemenea indicatori macro ci ca vom merge doar in sus.

Deci, concluzia mea e ca daca in America nu ar fi fost probleme, ne-am mai fi dezvoltat inca cativa ani. Ba chiar cu cote ridicate. Insa in cativa ani, balonul tot trebuia sa bubuie. Pentru ca era umflat artificial. Si vedem ce tare bubuie azi. Ori ganditi-va ce rau ar fi bubuit in lipsa problemelor externe.

Asa ca nu cred ca ar mai trebui sa ii injuram pe straini ; adica pe americani. Asta doar daca avem o ura pentru capitalism …

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: