„Cine s-a fript cu ciorba sufla si-n iaurt” – falsul proverb romanesc

Campania electorala se apropie cu pasi repezi si odata cu ea vin si promisiunile. E un lucru firesc, care se petrece peste tot in lume, dar depinde de intensitate.

Cred ca daca la Olimpiada s-ar tine proba promisiunilor, politicienii romani ar fi pe podium. Ce-i drept, nu se mai promit cele 1 milion de locuri de munca cum o facea PDSR-ul in ’96;  dar promisiunea maririi salariilor profesorilor cu 50%  nu e la o distanta mare de timp .

Acum ma intreb si eu de ce se fac asemenea promisiuni. Pai simplu : romanii cred in ele si voteaza in consecinta. Desi s-au fript odata, de 2 ori, de 3 ori , romanii voteaza tot pe baza de promisiuni. Care ofera mai mult, ala castiga.

In sprijinul afirmatiei mele stau martore ultimele alegeri. La parlamentarele din 2008 PSD-ul si PD-ul promiteau salarii marite pt profesori(se specula chiar si a functinarilor publici si ai angajatilor din sanatate) cu 50%, in timp ce PNL-ul spunea ca nu sint bani pentru asa ceva.  Rezultatul il stim cu totii : guvern PSD+PD(70%) , PNL in opozitie cu 20% .

Inainte cu o luna de europarlamentare , guvernantii in frunte cu Emil Boc ne tot vorbeau despre redresarea economiei. Ba chiar si oficialii BNR erau pusi sa vada perspective bune. Ni se tot vorbea despre micsorarea canalului comercialo(datorat scaderii drastice a consumului), despre stabilitatea leului(care iata , tot creste desi BNR-ul intervine in piata), despre relansarea unei parti a industriei prelucratoare(desi partea relansata reprezenta o pondere foarte mica), etc. Insa guvernantii nici nu pomeneau despre cele scrise de mine in paranteza. Ba mai mult, s-a mers pana acolo incat Institutul National de Statistica a amanat cu o saptamana publicarea rezultatelor. Pentru cine nu stie, Statistica trebuia sa dea rezultatele cam cu cateva zile inainte de alegeri. Din motive copilaresti, ei au amanat publicarea rezultatelor imediat dupa alegeri.

Rezultatul? Iarasi il stim cu totii : probabil cea mai mare victorie a FSN-ului.

Care sa fie promisiunile algerilor prezidentiale din toamna? Se pare ca de data asta avem doua :

1 – Ca si la europarmanentare, guvernantii vor vorbi despre stabilitatea economiei si despre perspectivele roz ale acestia. Basescu se pare ca a furat din nou startul. Fiind in vizita in Cehia, el vorbeste deja despre stabilizarea scaderii in T3 si stagnarea in T4. Deja vede o scadere a PIB de doar 5,7% in 2009. Desi se pare ca basescu fura datele de la agentia Moody’s , 5,7% pare deja o cifra extrem de optimista.

A…era sa uit… nu va imaginati ca presedintele, desi a vorbit la intalnirea cu oamenii de afaceri din Cehia ar fi vorbit cu acestia. Nu, el a vorbit cu electoratul roman, ca de obicei.

2 – A doua mare promisiune va fi/este programul Prima Casa.

Desi initial premierul Boc spunea ca primii bani din programul Prima Casa se vor lua pana la 1 iulie se pare ca declaratia a fost uitata de toata lumea. Sau asa or fi romanii, sanctioneaza electoral mai greu.

Vedeam week-end-ul asta , la un targ imobiliar cum toata lumea era optimista si se interesa de functionalitatea genialului plan guvernamental.  Deci, se pare ca toata lumea vede programul Prima Casa(program care eu nici nu cred/si nici nu sper ca va functiona vreodata) ca pe solutia salvatoare. Ca va relansa constructiile, deci economia; ca tinerii vor avea acces la locuinte; ca bancile vor fi iarasi pe val; ca guvernul e interesat de soarta romanilor, etc .
Personal sunt sceptic in privinta ambelor promisiuni. Dar mai important e ce cred cei mai multi dintre romani. Si asta o vom vedea la alegeri. Desi presimt de acum ca romanii, creduli cum ii stim, vor mai fi pacaliti odata.

Reclame

2 răspunsuri to “„Cine s-a fript cu ciorba sufla si-n iaurt” – falsul proverb romanesc”

  1. ex-pitesteanul Says:

    e cel mai bun post de pana acum… nu neaparat ca abordare a ideii(desi cred ca foarte bine), ci mai ales ca scriere… la precedentele subiecte exprimarea nu se ridica la nivelul acestora… dar e normal, asta se deprinde in timp…

    ps: interfata inca este neprietenoasa…

  2. zacs@mail.ru Says:

    sineti concenii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: