24 de masuri anticriza anuntate de PSD (I)

Am auzit cu totii despre programul PSD-ul de combatare a efectelor crizei.  Sau care chiar sa ne scoata din criza.

Aceste idei vor fi doar parte a campaniei electorale din toamna, si nimic mai mult… Vom vedea si de ce. Si daca intr-adevar ideile prezentate de domnii de la PSD ar avea sau nu efecte bune in economie. Sau macar daca sint morale. Sa le luam, sa le analizam pe scurt pe fiecare in parte :

1. Crearea unui Fond National de Locuinte care sa finanteze construirea a 50.000 de locuinte complet echipate, supuse regimului de inchiriere, cu garantii acordate prin Fondul de Garantare pentru intreprinderi Mici si Mijlocii.

Pai de unde domnilor aveti bani pentru a construi si a echipa 50.000 de locuinte? Stiti cat inseamna asta? Inseamna vreo 5 MILIARDE de euro. De unde banii astia? Si ce garantie am avea ca aceste locuinte vor fi date celor care poate ar merita, si nu clientelei politice? Si pana la urma urmei e corect sa le dam case unora si altora nu? Cat timp cu totii sint contribuabili? Nu prea cred…

2. Infiintarea unui Fond de Investitii pentru Infrastructura si Dezvoltare Regionala, din care sa fie finantate multianual primele 100 proiecte considerate prioritare, conform Planului National de Dezvoltare a Romaniei (educatie, sanatate, eficienta energetica, autostrazi, drumuri judetene, dezvoltare rurala, alimentare cu apa, aparare impotriva inundatiilor, etc) complementar cu infiintarea unui Mecanism de Evaluare si Monitorizare a cheltuirii banului public.

Tocmai ce ne confruntam cu numarul mare de bugetari si cu cheltuielile mari cu bugetarii. PSD-ului insa nu ii pasa si doreste o si mai mare birocratizare.Pai nu cumva si ministerele au acelasi domeniu de activitate ca si acest super institut propus de PSD? Caci, pe romaneste spus, eu nu ii vad domeniul de activitate.

3. Reabilitarea a 1,5 milioane de hectare pana in 2014, prin investitii in sistemele de irigare. Finantarea ar putea fi asigurata prin contractarea unui imprumut de la Banca Mondiala.

Daca e vorba despre pamant apartinand statului ar fi in regula. Insa daca e vorba despre pamant privat, s-ar incalca orice principiu al echitatii si al concurentei libere.

4. Reducerea pretului la energie electrica pentru irigatii, pe o perioada determinata de maxim un an, prin alocarea de energie produsa in sistem hidro.

Asta inseamna ca eu ca si consumator casnic sau o firma oarecare X sa consume mai mult termo? Care stim cu totii ca este mai scumpa. Cum adica? Chiar ne luati de prosti?

5. Infiintarea unei retele de piete de gros pentru preluarea legumelor si fructelor.

Pai cu asta ar trebui sa se ocupe primariile. Nu guvernul. Intai si intai uitati-va la pietele din orasele controlate de dvs. Uitati-va de exemplu la principala piata din Pitesti, unde avem numai „producatori” de alta etnie…

6. Prelungirea cu doi ani a perioadei de tranzitie in ceea ce priveste standardele de procesare pentru lapte crud si carne, cu posibilitatea de a o extinde la patru ani.

Ideea ar fi una protectionista. Nu neaparat una rea. Acum depinde cum va fi aplicata. Daca va fi aplicata in asa fel incat procesatorii de lapte si de carne sa nu dea faliment din lipsa de fonduri si odata cu amanarea trecerii la noile standarde sa aibe timp sa se tehnologizeze ar fi o idee buna. Insa, tare mi-e teama ca va fi aplicata in asa fel incat procesatorii sa primeasca semnale de genul : „baieti, faceti ce stiti. La necaz va ajuta statul. Nu va grabiti cu performanta. Mai ales in anii electorali”.

7. Sprijinirea agriculturii prin intermediului Fondului de Garantare a Creditului Rural.

Nu inteleg la ce se refera ideea. Sper din toata fiinta sa nu fie vreo masura prin care sa se acorde credite preferentiale pogonarilor. A caror agricultura nici macar de subzistenta nu e. Dar ce0i drept, domnilor de la PSD, ei va aduc cele mai multe voturi.

8. Extinderea “programului Rabla” pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009.

Cred ca este o idee buna.

9. Extinderea “programului Rabla” pentru tractoare si alte utilaje agricole, incepand de la 1 ianuarie 2010.

Ca idee, iarasi este o idee buna. Problema este ca ati distrus productia romaneasca de tractoare…

10. Infiintarea Fondului „Agenda Lisabona” pentru Cresterea Competitivitatii Economice, Cercetare si Inovare.

Nu stiu la ce va referiti. Insa sper sa nu faceti cum ati facut la cultura…sa puneti oamenii super intelectualilor Vanghelie sau Oprisan.

11. Infiintarea unui Consiliu pentru supravegherea cheltuirii fondurilor publice.

Pai nu avem Curtea de Conturi?

12. Extinderea utilizarii obligatorii a platformei SEAP (sistemul electronic de achizitii publice).

Iarasi nu ma pot pronunta. Dar cu siguranta, nu asta ne va scapa de criza.

13. Plata TVA la incasarea facturii (elaborarea unui studiu de impact asupra incasarilor bugetare).

Mi se pare corect, deci as fi de acord cu aceasta masura.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: