Reducere de personal

In ultimul timp s-a facut caz pe declaratia lui Basescu conform careia ar trebui sa fie dati afara 20% dintre bugetari.

Desigur cifra de 20% e scoasa din burta. Nu mi-l imaginez nici pe Boc , nici pe Basescu sa fi studiat, sa fi facut cercetari amanuntite si sa ajunga la cifra asta. E o cifra de marketing politic si atata tot .

Declaratia e o declaratie soc tinand cont ca 2009 e an electoral si mai ales ca tocmai Traian Basescu va veni sa ceara voturile populatiei peste 4 luni. Adica le va cere inclusiv acelor bugetari presupusi disponibilizati.

Cum in Romania avem aproximativ 1.500.000 de bugetari, inseamna ca 20% inseamna 300.000 de persoane. Voturi importante… Dar nu numai atat. Nu ne imaginam ca daca cineva isi pierde slujba din cauza lui Basescu, sotul acestui il va voata pe Basescu. Nicidecum. De aici reiese ca s-ar pierde 600.000 de voturi, cel putin. Caci poate bugetarii mai au si copii majori, deci cu drept de vot.

In conditiile unei participari la vot destul de scazute, cred ca orice vot conteaza. Mai ales ca turul 2 se anunta destul de echilibrat inca de pe-acum. Ori toate astea, puse cap la cap nu se leaga de nici o culoare. Mai ales cunoscand populismul lui Basescu.

Ori atunci ceva lipseste. Ceva foarte important. Lipseste neluarea in calcul a unei simple strategii.

Ca fost fumator ma confruntam cu mariri ale accizelor, care faceau ca pretul tigarilor sa tot creasca. Toti fumatorii erau nemultumiti cand auzeau de scumpiri. Si injurau in stanga si-n dreapta. Asta la inceput. Asta pana sa se scumpeasca. Dar cand vedeau scumpirile, nu mai protestau in nici un fel.

Asta pentru ca, inainte de a le scumpi apareau zvonuri cum ca pretul tigarilor va creste cu 50% sa zicem. Toti injurau… De fapt, cresterea pretului era de «doar » 25% sa zicem. Atunci ei rasuflau usurati.

Cam asa cred ca functioneaza si strategia lui Basescu. A lansat ideea reducerii cu 300.000 a numarului bugetarilor. Pe buna dreptate acestia stau cu teama de a nu-si pierde slujba. Caci chiar iau in serios vorbele presedintelui. Insa, pana in noiembrie(la alegeri) nici unul nu va fi dat afara.

Va dati seama daca fumatorii nu mai erau suparati dupa ce pretul tigarilor crestea cu 25%…dar daca preturile la tigari ar fi ramas neschimbate…ar fi fost in delir probabil. Asa si bugetarii. Astazi sint speriati ; dar la alegeri vor fi recunoscatori guvernantilor(inclusiv lui Basescu care e pe buna dreptate asociat guvernarii) si vor vota in consecinta.

Ce ma mira e ca unii politicieni nu se prind de jocul lui Basescu. Ba mai mult, vin si critica ideea, cand de fapt toata lumea realizeaza ca altfel nu se poate.

Cei mai nemultumiti sint baietii de la PSD, in frunte cu Mircea Geoana. Care tot ne spune ca exista si alte solutii ; dar bineinteles ca nu ni le spune si noua. Acum adevarul e ca nici nu m-as fi asteptat la altceva din partea sa.

Ce nu am vazut pana acum , este o reactie oficiala a liberalilor. Daca pe Crin Anonescu, intrat si el in lupta electorala il inteleg ca nu spune lucrurilor pe nume, ma mira ca nu aud alte voci sonore.

Dupa mine, liberalii, ca partid liberal dar nu numai, ar trebui sa fie de acord cu aceste disponibilizari usturatoare ce-i drept, dar necesare. Ramane de vazut cat de populisti vor fi si liberalii…

Un liberal care si-a spus punctul de vedere(chiar inainte de declarata lui Basescu) este Daniel Daianu. Care a venit cu urmatoarea idee : sa se scurteze timpul de munca(proporional si salariile) cu 20%. Culmea, procentul coincide. Adevarul este ca e cam greu sa se puna in practica. Dar, daca s-ar reusi, ar fi o idee buna dpdv social.

Om trai si om vedea. Dar eu sint convins ca pana la prezindentiale nu vom avea de-a face cu disponibiliari in sectorul public. Dupa insa, cititi articolul « Dupa prezidentiale » 

Reclame

Un răspuns to “Reducere de personal”

  1. neinfectat de comunism Says:

    eu unul sunt de acord, m-am saturat de greturile acestor functionari publici care te injura pt ca nu le dai spaga pt o chitanta….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: