Romania bunului simt

Romania bunului simt – un subiect la moda pe scena politica. Ba chiar se pare o tema de campanie electorala. Sincer sa fiu subiectul imi pare chiar lipsa de bun simt din partea unora. Si ma refer aici la un anumit candidat care azi invoca bunul simt, dar timp de 5 ani a procedat exact pe dos.

 

Tin sa spun si eu de unde cred ca avem aceasta lipsa de bun simt. Si apoi in a incheia prin 2 articole de pe blog-uri. Primul in care se vorbeste despre regresul intelectual al politicii romanesti , si al doilea care ne arata ce s-ar obtine prin adoptarea bunui simt.

 

Explicatia mea, e ca tarile romane(mai putin Transilvania) au fost foarte putin urbanizate. Nu am nimic cu lumea de la tara. Insa taranul a fost mai mereu individualist, si nu a fost mai niciodata interesat de emanciparea culturala, nu a fost niciodata interesat de idealurile nationale. Aproape niciodata. Dorinta taranului(si asta o putem vedea la toate rascoale taranesti) a fost de a avea pamant. Pamant. Pamant.

Politetea a fost ceva ce a aparut la oras, nicidecum la tara.

In perioada interbelica cred insa ca am avut o tara care statea destul de bine la capitolul politete si civilizatie.

Odata cu venirea comunismului insa, au aparut tot felul de conducatori. In loc de “burghezii” si “mosierii” care ne condusesera(multi dintre ei cu o educatie inalta) am fost condusi de catre diversi tovarasi…a caror singure merite erau atasamentul fata de partidul comunist. Am avut ministri care nici macar nu stiau sa scrie sau sa citeasca. Am avut academicieni cu 4 clase. Am avut conducatori care nu aveau nici cele mai elementare maniere, dar tupeisti si nesimtit cat cuprinde. Si asa mai departe. Ori, in asemenea conditii, de unde sa ai ce invata? Pe cine sa iti mai alegi drept model?

Apoi, ce a mai facut rau comunismul? Ne-a urbanizat peste noapte. Urbanizarea e un proces bun. Dar ce e prea mult strica. In 30 de ani s-au construit cartiere intregi, iar populatia oraselor a sporit de 3 ori.

 

Ori acesti oameni care din tarani erau transformati peste noapte muncitori nu s-au adaptat intotdeauna cu viata asa-zis urbana. Iar copiii(generatia celor cu cheia de gat) niciatat. Am asistat la un fenomen care se numeste DEZRADACINARE. Adica acestia au uitat si ce era mai bun la tara(buna-cuviinta si traditiile), dar n-au preluat nici ceea ce era mai bun la oras. Repet, cei mai multi nu mai erau condusi de nici un principiu, de nici o valoare morala.

 

Apoi, dupa ceea ce azi se numeste “Revolutie” , am trait(noi romanii) un alt episod trist. Sau poate mai multe:

– nerespectarea legilor a dus la imbogatirea unor persoane suspecte si fara prea mare valoare, ceea ce a condus la idolatrizarea lor de catre mase

– mass=media(si asta mai cu seama in ultimii 5 ani) a “dezbatut” tot felul de subiecte absolut deloc importante. Ba chiar au facut vedete din toti infractorii, toate curvele si toti cantaretii. Asta as incadra-o la lipsa adevaratelor valori…lucru de care Romania va mai suferi multa vreme de-aici in colo.

– tot mass-media a facut ca o mare parte din populatie(posibil mai mult de jumate) , in general saraca(atat material, cat si spiritual) sa isi doreasca cel mai mult de la viata sa impresioneze. Prin ce? Fireste ca prin masina, lant de aur, telefon mobil , etc? Luate in general ori pe datorie, ori prin abtinerea de la alte lucruri mult mai importane. Cu astea se impresioneaza cel mai usor, nu? Dar atentie, doar cei din aceiasi categorie pot fi impresionati. Dar sunt destui, nu-i asa ?

– tiganizarea la propriu si la figurat a Romaniei. Sper sa nu fiu acuzat totusi de rasism. Dar Romania se confrunta cu aceasta tiganizare. Si numarul tiganilor creste, dar si numarul romanilor care ii imita creste. Desigur, sustin in continuare ca tiganii nu prea au ceva al lor, ci doar chiciuri. Ori aceste chiciuri le compiaza si o mare parte dintre romani.

– statul se face si el vinovat. Nu doar prin nedreptate, cum spuneam la prima liniuta, dar si prin ajutoarele(citeste pomenile sociale) pe care le imparte. Asta sprijina nemunca. Nemunca care sprijina la randul ei indiferenta. Indiferenta care duce unde duce…

A…si ca tot veni vorba de politica, as vrea sa recomand un link care duce la un articol al lui Dan Mihalache. Un articol despre regresul intelectual al politicii romanesti, asa cum se si numeste. http://dmihalache.wordpress.com/2009/10/17/regresul-intelectual-al-politicii-romanesti/

Si inca un link, de pe blog-ul domnului Crin Antonescu : http://www.crinantonescu.ro/Blog/CrinAntonescu/art/291/Manifestul-bunului-simt.html

 

PS : In Romania nu criza economica este principala problema, ci criza morala !

Reclame

4 răspunsuri to “Romania bunului simt”

 1. Marius Tuca Says:

  Dragul meu Octa,
  imi place k ai dat curs initiativei mele de a alterna subiectele, si dupa cum vezi ideile vin de la sine!
  -politetea si bunele maniere au fost inventate la curtile regale, adoptate de aristocratie si raspandite apoi de burghezie..nu poti pretinde bun-simt oricui pt ca asta nu e numai o calitate, ci si un rezultat al educatiei!
  -nu confunda politicile sociale prezente peste tot in lume cu pomana politicianista…asadar nu statul ci politicianul populist ar trebui sanctionat!
  – in concluzie te invit pe http://miscareaderezistenta.jurnalul.ro/

 2. Octavian Radu Says:

  @Marius Tuca , asa este.
  Iar la a doua linuta, nu connd ajutoarele sociale normale cu pomenile politicianiste. Numai ca in Romania predomina pomenile sociale. Din pacate.
  O as citesc si ce scrie pe link-ul trimis.

 3. virgil Says:

  Marius Tuca …

  Daca-ti spun ca ai participat si talica domnule la aducerea tarii in situatia de a ii fi acum necesara o „miscarea de rezistenta” , te-oi supara o leaca , n’asa?
  Oricum , salutar este ca iote omul se mai schimba , ba-si spala si din pacate citeodata …
  Succes in noua initiativa Marius Tuca !

 4. Octavian Radu Says:

  @virgil, chiar crezi ca Marius Tuca ?:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: