Majorarea TVA

Indiferent de viitorul guvern, de culoarea sa doctrinara sau de partidele care il vor alcatui – TVA-ul va creste cu cel putin 3 puncte procentuale in 2010. Si ar fi bine sa fie doar atat.

 

Oficial a inceput campania electorala. Neoficial suntem intr-o campanie de foarte mult timp. Promisiunile de tot felul se aud venind de la toate partidele, dar mai cu seama de la PSD. Desigur nu mai promite ca la inceputul anilor ’90 crearea a 1 milion de locuri de munca, dar promisiunile sunt cam de aceiasi categorie. Ajutoare si facilitati fiscale in stanga si in dreapta. Suna frumos, nu? Insa nu se poate.

 

Sa vedem cum stau treburile.
Anul 2008. Economia ”duduia”. Crestere economica de 7,9%. Deficit bugetar de 5,2%. Ponderea bugetului in PIB undeva la 30%. Asta inseamna ca la 100 de lei incasati la buget, statul a cheltuit 116 lei.
Anul 2009, an care ni se promitea ca va fi tot de crestere economica. Ma rog, asta era gandirea ”tehnocratilor” din guvern. Vom avea si aici merg pe acordul cu Fondul un deficit bugetar de 7,3%. Asta in conditiile in care ponderea veniturilor la buget din PIB nu a crescut. Asta ar insemna, asa in mare, ca la 100 de lei incasati la buget, statul cheltuieste 122 de lei.
Si nicidecum sa nu isi faca careva iluzii ca banii astia din deficit au fost alocati investitiilor de infrastructura. Nu. Ei au fost bagati toti in consum.

 

Carevasazica, atat in ani de crestere economica cat si in ani de scadere economica, cu actualul model fiscal nu reusim sa echilibram balanta venituri-cheltuieli. Ba din contra, se dezechilibreaza. Mai mult insa, in 2010(an mult mai greu decat 2009), in loc de cei 100 de lei fictivi incasati la buget, vom avea probabil doar 90. Atunci e clar ca trebuie schimbat ceva. Ce s-ar putea schimba? Teoretic 3 lucruri. Practic…vom vedea. Sa le luam pe rand, in ordinea in care ar trebui facute.

 

1 – Reducerea cheltuielilor bugetare. Da, cheltuielile cu salariile bugetarilor se pot reduce, nu? Caci, in Romania an de an ponderea cheltuielilor cu personalul a crescut . Si nu doar nominal, ci chiar ca pondere in PIB. Chiar consistent. Si nu cred ca sunt multi cei ce pot identifica serviciile mai bune oferite de acestia. Cheltuielile cu pensiile pot scadea si ele. Prin micsorarea pensiilor – ca doar e criza . In timp ce mai toate salariile scad(fie la bugetari fie in mediul privat), pensiile inca cresc. Tot legat de pensii, ar putea fi si redus numarul acestora printr-o acordarea pensiilor pe caz de boala doar acolo unde este cazul. Ar mai putea fi facute economii substantiale prin normalizarea situatiilor cu pensiile speciale. Bun. Unii sustin ca nu poti sa ii iei omului un drept deja dobandit; insa atata timp cat sunt pensii speciale, pot fi impozitate si special. De pila cu 90% din venitul ce depaseste pensia pe care ar fi trebuit sa o aibe daca aceasta s-ar fi calculat normal. Reduceri masive de cheltuieli bugetare se pot face si prin scaderea comisioanelor la achizitionarea de bunuri.
Suna prea frumos! Insa, cat timp in 20 de ani nimeni(nici un guvern) nu a reusit sa faca mare treaba in aceste privinte(ba chiar lucrurile stau invers) – nu ne putem astepta acum la minuni.

 

2 – Cresterea gradului de colectare. In Romania sunt foarte putini cei ce contribuie la bugetul de stat. In Romania exista sectoare economice intregi care nu prea contribuie cu mai nimic. Agricultura de exemplu nu e aproape deloc impozitata. Constructiile, desi bateau record dupa record in ultimii ani, iarasi scapau usor cu darile catre stat. Munca la negru sau cea la gri este iarasi practicata in multe cazuri in Romania.
Insa si aici plec de la realitatea istorica a ultimilor 20 de ani. Si iarasi cat timp nici un guvern nu pot spune ca luat masuri in privinta cresterii gradului de colectare, nu ma astept ca noul guvern sa faca minuni.

 

3 – Cresterea fiscalitatii. In mare, guvernantii ar putea apasa pe 3 pedale principale : cresterea TVA-ului, a cotei unice si a contributiilor sociale.
Cel mai usor de incasat si in acelasi timp si contribuitoarea cea mai mare la buget este TVA-ul. Din acest punct de vedere guvernului i-ar conveni.
Cetatenilor(care muncesc corect) ar trebui iarasi sa le convina. Decat sa plateasca in plus la buget doar cateva milioane de cotribuabili(care s-asa tin 22 de milioane in de romani in brate), mai bine sa plateasca toti. Si parca e si ceva mai corect sa impozitezi consumul decat munca.
Firmelor iarasi are trebui. Decat sa umble la impozitul pe profit, cred ca prefera o crestere a TVA-ului.

 

Desigur imi veti spune ca o crestere a TVA-ului implica cresterea inflatiei. Dar ce, de inflatie ne temem noi acum? Inflatie care oricum, dat fiind faptul ca ne vom confrunta cu o cerere(si nu doar din cauza eventualei cresteri de TVA) in scadere nu, nu ne va da mari batai de cap.
Imi veti mai spune ca un TVA crescut implica un consum mai mic. Care, la randul sau implica o productie mai mica. Asa este.
Dar ce, o crestere a contributiilor sociale nu inseamna pracitc ca oamenii sa se intoarca acasa cu mai putini bani? Si avand mai putini bani sa cumpere mai putin? Care sa duca tot la o scadere a productiei?

 

Mi s-ar mai putea atrage atentia asupra faptului ca polonezii(care rezista cel mai bine crizei) si bularii recurg la o usoara relaxare fiscala, capabila sa stimuleze economia. Asa este. Insa nu uitati. In ultimii 5 ani ani de zile, polonezii si-au redus deficitul bugetar la o treime din cat era, iar noi l-am treiplat(de fapt cvadruplat). Bulgarii, spre deosebire de noi, in 2008 nu au avut deficit bugetar de 5,2% ci din contra – excedent. Deci, pe romaneste, ei au de unde sa stimuleze.

 

Ca liberal in gandire sunt adeptul unei relaxari fiscale. Mai mult, nici mie nu imi convine ca se va mari TVA-ul. Mai ales ca eu nu sunt nici parlamentar si nici macar simplu salariat… Deci fac parte din categoria cea ai lovita de aceasta masura.Numai ca in Romania anului 2010 nu se poate. Am cheltuit prea mult pana acum ce nu aveam. Ori, ca sa nu creasca fiscalitatea trebuie sa vedem reduceri drastice de cheltuieli bugetare. Dar drastice.
Ori de-abea dupa un an de asemenea reduceri putem vorbi despre o noua relaxare fiscala.

Reclame

7 răspunsuri to “Majorarea TVA”

 1. ex-pitesteanul Says:

  mi-a placut articolu

 2. Octavian Radu Says:

  Ma bucur ca ai citit si ca ti-a placut.
  Acum mi-am luat tastatura noua…practic acum o inaugurez 🙂 Sper sa nu mai mananc litere de acum in colo 🙂

 3. Alexandru Marin Says:

  Ar trebui sa ne pregatim de o plimbare pe Marte, daca ne luam dupa PSD. 🙂

 4. Octavian Radu Says:

  @Alexandru, problema e ca astia au ramas in continuare cel mai mare partid. Si mai rau, PSD-ul nu a aratat niciodata asa cum este azi; nu a fost niciodata condus de analfabeti. Asa ca ar cam trebui sa cerem vize pentru Marte 🙂

 5. tehnocratus Says:

  dragul meu Octa,
  Articolul nu face decat sa evidentieze o stare de fapt deja consumata…
  La pct 2 te rugam sa explici cum implemetezi tu impozitarea corecta…mai ales in sectorul agricol! impozitarea din constructii iar scapa ieftin datorita imposibilatii de control si valorilor declarate mult diminuat.
  cat despre pct 3 nu mai vorbesc…tocmai cresterea impozitelor ar duce la munca la negru(gri), declare profit diminuat…asadar efectul forfetarului care mai mult rau face..
  Iar la pct 1 banuiesc k vrei sa provoci o revolta sociala a pensionarilor altfel nu imi explic ideea diminuarii pensiilor!

 6. Octavian Radu Says:

  @tehnocratus, sa raspund pe rand :
  2 – Agricultura trebuie impozitata. Si cei care muncesc in agricultura ar trebui sa plateasca un impozit. Si cei ce vand. Si apropos, cica returnarile de TVA din agricultura sunt la greu. Cum sa verifice cu atentie…nu e treaba mea. Nu eu sunt ministru al finantelor. Si nici macar simplu slujbas in minister.
  3 – Cresterea impozitelor duce la munca la negru. Dar unde am vorbit eu de cresterea impozitelor? Eu am vorbit ca o TAXA(TVA) va trebui marita. Nu un impozit.
  1 – Nu doresc o revolta sociala a pensionarilor. Insa bugetul asta e dezechilibrat total…si trebuie luate masuri. Iar pensionarii ar trebui sa inteleaga ca asa cum in vremuri de boom le crestea mereu pensia, in vremuri de descrestere economica e normal sa le scada si lor venitul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: