Ziua Nationala a Romaniei

Care este semnificatia zilei de 1Decembrie ?
Pe 1 decembrie 1918, a avut loc la Alba-Iulia o mare adunare nationala, la care au participat 100.000 de oameni veniti din toata Transilvania si din Banat. Acestia au cerut unirea cu fostul Regat.
Cu doua zile inainte, pe 28 noiembrie 1918 acelasi lucru il ceruse si Bucovina ; iar mai inainte si Basarabia.
Insa, in mod practic, nu 1 decembrie reprezinta ziua Marii Uniri. Ci 24 decembrie, data la care regele Ferdinant a aprobat acele cereri de care am vorbit mai sus.

Care este semnificatia zilei de 10 mai ? Sa o luam cronologic.
Pe 10 mai 1866 ajunge in tara principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen si devine domnitor.
Pe 10 mai(unii spun 9 !) 1877 Romania isi declara independenta fata de Poarta Otomana. Practic este ziua in care ne indepartam oficial de Orientul prea imbatranit. Este ziua in care Romania intra in lumea tarilor independente, libere.
Pe 10 mai 1881 Carol este incoronat ca rege, astfel Romania devine monarhie.

Dupa cum se poate vedea, atat 10 mai, cat si 1 decembrie au semnificatii importante pentru istoria Romaniei. Cu siguranta ca pentru o tara ca Romania, cele mai mari sarbatori nationale nu pot fi decat independenta tarii si unificarea tarii.

Noi(adica conducerea tarii de imediat de dupa evenimentele din ‘89) au ales ca sarbatoare nationala 1decembrie. De ce nu au ales 10 mai e lesne de inteles.
De aici sa nu se traga concluzia cum ca nu as considera data de 1 decembrie ca o zi importanta pentru Romania.

Ci doar ca, din ambele date, consider ca cea de 10 mai(Ziua Independentei) este mult mai potrivita pentru a deveni Ziua Nationala a Romaniei.
Asta pentru ca, dupa cum spuneam unirea a avut loc treptat, in mai multe date. Iar, 1 decembrie nu este ziua reala a unirii.

Si nu in ultimul rand, oare cand e mai frumos de serbat ? Iarna ? In ger, ploi, daca nu chiar ninsoare ? Sau primavara ? Primavara cand este cald(dar nu canicula), cand infloresc si infrunzesc copacii ?
Oare nu ar fi mai placut pentru romani sa asiste la paradele militare sau sa danseze pe vreme frumoasa ?

Reclame

5 răspunsuri to “Ziua Nationala a Romaniei”

 1. Theodora Says:

  Si mie mi-ar fi placut ca ziua nationala sa fie primavara sau vara. 🙂

  • Octavian Radu Says:

   Eu am vrut sa raman in Bucuresti de 1decembrie. Si sa particip la evenimentele organizate aici. Insa nu singur. Iar din cauza frigului nu am avut cu cine…motiv pentru care am fost nevoit sa ma duc la Pitesti si sa nu mai particip la nimic 🙂

   Ar fi fost super sa fi avut sarbatoarea asta intr-un anotimp mai…prietenos 🙂

 2. mumu Says:

  După cum bine aţi spus, Independenţa României a fost proclamată în Parlamentul tării de către Kogălniceanu şi apoi votată în unanimitate în ziua de 9 mai 1977. Dar, pentru că suntem suflete de sugi* de când ne stim, politicienii vremii au închinat independenţa zilei regalităţii, 10 mai, şi s-a transmis în viitorime că Independenţa a fost proclamata pe 10 mai.
  Cum 10 mai este un fals, iar 9 mai o zi neagra pentru ţară (creerea PCR), s-a ales ziua de 1 Decembrie, care, cel puţin corespunde unor evenimente istorice reale şi determinante, Marea Adunare Populara de la Alba Iulia, care prin hotărârea adoptata a definitivat în fapt acţiunile de unire a tuturor teritoriilor româneşti. Ziua de 24 decembrie nu a fost decât un act formal, care putea avea loc în oricare din zilele care au succedat datei de 1 Decembrie, deci făra o semnificaţie deosebită.
  * Tot o manifestaţie crasă de slugărnicie este şi Ziua Armatei 25 Octombrie. In fapt, Armata româna putea elibera Careiul în zorii zilei de 24 octombrie, dar pentru că pe 25 era ziua Regelui Mihai s-a hotărât, cu sacrificii de vieţi de ostaşi, să se oprească luptele şi să se înceapă înaintarea în ziua următoare, dedicând astfel eliberarea ultimei brazde de pământ zilei de naştere a Regelui.

  • Octavian Radu Says:

   Bun, dar atunci de ce n-ar fi 9 mai?

   Cred ca ar fi mult mai frumos sa serbam tara primavara si nu iarna. Atunci cand sunt pomii infrunziti si infloriti, cand e cald si e soare afara.
   Nu pe viscol si ger…

 3. Ghita Bizonu' Says:

  Ntz puilor.
  Sa- ajuns la 1 dec si ca urmare a inistentei ardelenilor ….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: