Evolutia preturilor imobiliarelor

Am tot repetat pe-aici pe blog cum ca economia Romaniei(si nu doar a Romaniei) va avea o perioada indelungata de contractie care se va manifesta prin scaderea veniturilor reale ale romanilor, adica prin scaderea puterii de cumparare a veniturlor. Cat de curand voi argumenta mai amanuntit acest lucru. Asadar, in ceea ce voi scrie voi lua de buna aceasta scadere a economiei romanesti.

            Sa vedem, pentru inceput care au fost motivele de crestere de pana acum a imobiliarelor si daca vor mai putea fi si in continuare motoare de crestere. Asadar, sa vedem principalele motive ale cresterii preturilor imobiliarelor :

1 – Cresterea economiei Romaniei, care practic si-a triplat PIB-ul in doar cativa ani. Aceasta crestere(artificiala) a fost(desi nu se recunoaste) simtita aproape de toti romanii. An de an au crescut salariile din mediul privat, salarile bugetarilor, pensiile, ajutoarele de somaj; ba chiar am avut de-a face cu rate foarte inalte de crestere. Ori toate aceste cresteri se afla intr-o relatie directa cu pretul imobiliarelor; ba chiar intr-o relatie direct proportionala. Pe de alta parte a scazut si rata somajului, care se afla in relatie inversa cu pretul imobiliarelor.

2 – Cresterea rapida a creditarii. In acesti ani de boom economic(prelungit) sistemul bancar din Romania s-a dezvoltat foarte mult. Au aparut multe banci noi, sucursale ale bancilor straine, care avand surplus de lichiditati la ei in tara, s-au gandit sa ofere credite romanilor, avizi de consum(fiind siliti de 50 de ani de penurie comunista) la preturi(dobanzi) mai ridicate decat in tarile bancilor mama. Orice roman putea vedea in anii 2006, 2007, 2008(si nu numai) o gramada de reclame ale bancilor comerciale, reclame unde in prim plan era mediatizarea creditarii. Tot acest apetit de creditare din partea bancilor si de consum din partea romanilor s-a suprapus peste cresterea veniturilor(atat nominale cat si reale) ale populatiei. Bineinteles, la un venit mai mare si la un grad de indatorare procentual fix, sumele cu care romanii se putea imprumuta cresteau si ele de la an la an. Adica daca in 2005, un roman putea, pe baza venitului obtinut sa ia un credit de 10.000 de euro, la o crestere anuala de 25% a venitului, in 2006, putea  sa ia 12.500 de euro, in 2007 15.600 de euro, iar in 2008 de 20.000 de euro. Am luat acest exemplu pentru a se intelege practic unul din principalele motive ale cresterii creditarii. Un alt motiv a fost aparitia monedelor…sa le zic exotice, cum ar fi francul elvetian(CHF). Iar cum dobanda la franc era(si este) mai scazuta decat cea in moneda nationala sau decat in euro, automat si valoarea imprumutului crestea. (Deschid aici o paranteza : Francul fiind dupa spusele multor oameni in necunostinta de cauza o moneda stabila. Chiar am avut de-a face cu astfel de oameni, carora degeaba le explicam ca poate francul este stabil in raport cu alte valute, cu pretul aurului sau cu altceva; dar ca nu este stabil in raport cu leul, intru-cat leul fluctueaza. E excact acelasi lucru ca si cum ai spune ca distanta dintre un om si o statuie e putin fluctuanta. Pai degeaba o fi statuia pozitionata mereu in acelasi loc, daca omul merge de colo-colo). Aceste credite au dus bieninteles la cresterea cererii de apartamente. Adica, altfel spus, cresterea creditarii se afla intr-o relatie directa cu preturile imobiliarelor.

3 – Motivul psihologic. Cu totii am auzit discutii de genul : “Cutare si-a cumparat acum 2 ani un apartament, iar de-atunci pretul sau s-a dublat. Uite ce afacere buna a facut. Daca faceam si eu la fel ce bine era”. Ori, cum pana la aceasta criza mai cu totii am crezut ca unele lucruri pot creste la infinit…multi au vrut sa faca si ei afaceri de acest gen. Adica s-au apucat sa cumpere speculativ apartamente, pe care au sperat sa le vanda la un pret mult mai mare peste un an sau doi. Multi dintre ei au reusit. Altii insa nu. Pe de alta parte, altii, care doreau sa vanda imobiliare, mergand tot pe ideea conform carora preturile vor creste la infinit, si-au amanat vanzarea. De ce ar fi vandut ei azi la un pret, stiind ca la anu’ vor valora cu mult mai mult? Peste toate astea a venit si presa care ne tot informa ca nu stiu ce specialisti estimeaza ca “anul acesta preturile apartamenentelor vor creste cu x%, iar cele ale terenurilor cu y%”. Ori asta inseamna o cerere mai mare si o oferta mai mica. Adica inseamna o crestere de pret.

Mai sunt valabile oare aceste motive de crestere? Sa vaedem :

1 – Cresterea economiei si a veniturilor. Am spus inca de la inceput ca veniturile romanilor, in medie, vor scadea. In mediul privat deja veniturile au scazut considerabil, si cu siguranta vom avea de-a face cu o noua scadere(inclusiv ca efect al masurilor de reducere de cheltuieli publice). La bugetari, pensionari si someri vedem cu totii masurile anuntate de reducere cu 25% si respectiv 15%. Diminuari care cu siguranta nu se vor opri aici. Somajul, dupa cum am spus-o de multe ori si imi mentin si acum afirmatiile va continua sa creasca. Asadar, motivul de crestere din trecut al imobiliarelor pe baza cresterii veniturilor populatiei, nu doar ca se stinge, ci va avea un efect invers. Adica va trage preturile imobiliarelor in jos.

2 – Cresterea creditarii. Faptul ca bancile mama au probleme si nu mai au lichiditatile din trecut pentru a da bani sucursalelor din Romania pentru a credita populatia l-am vazut cu totii de aproape 2 ani. Dar un alt motiv care va duce in jos creditarea este tocmai ceea ce scriam la punctul 1. Faptul ca romanii vor avea venituri mai mici(precum si perspectiva) va face ca valoarea creditului maxim pe care il poate contracta un roman va scadea. Plus de asta, foarte multi romani sunt deja indatorati bancilor, iar la un venit mai mic – refinantarile vor fi o raritate. Degeaba se chinuie BNR-ul sa incurajeze creditarea; singurul rezultat pozitiv fiind probabil doar franarea caderii libere a creditarii; nicidecum o relansare. Ori daca in trecut cresterea creditarii forta cresterea pretului imobiliarelor, acum avem de-a face cu o situatie exact inversa, adica scaderea creditarii va duce la scaderea pretului apartamentelor.

3 – Motivul psihologic. Daca in trecut auzeam ca imobiliarele tot cresc, acum auzim ca tot scad. Pe moment insa factor psiholog tine preturile pe loc. Ce zice omul : “Anul trecut apartamentul asta facea 100.000 de euro, acum incerc sa il dau macar cu  80.000. A scazut deja, cat sa mai scada? Si daca am fost fraier si nu l-am dat atunci, parca ar fi pacat sa il dau acum cu mai putin de 80.000 de euro. Hai sa mai astept putin, poate-poate si-or mai reveni preturile”. Asta tine oarecum preturile de vanzare pe loc. Dar dupa un timp cand va vedea ca nu il da cu 80.000 si va auzi ca pretul pietei e de 70.000, apoi de 65.000, apoi de 55.000 oare nu se va panica? Acelasi lucru, dar invers e valabil si pentru cumparatori. Ei bine, in momentul ala vanzatorii se vor grabi in masa sa vanda, iar cumparatorii vor astepta in continuare preturi mai mici. Ori asta va insemna o scadere a cererii si o crestere a ofertei. Adica un pret mai mic. Adica valoarea imobiliarelor va scadea.

Peste aceste 3 motive, vor conta si alte 2 motive, neglijate nedrept in perioada in care pretul imobiliarelor crestea la stele. Si anume :

1 – Scaderea populatiei. In special a tinerilor, adica tocmai a potentialilor cumparatori. Iar aceasta scadere isi are 2 factori. Primul fiind migratia internationala a fortei de munca dinspre Romania spre Spania, Italia si alte tari mai bogate. Iar al doilea motiv este scaderea natalitatii din anii ’90. Si daca stam sa ne gandim, un tanar nascut la Revolutie are acum deja 20 de ani. Ori acestia sunt mult mai putini ca numar decat tinerii nascuti in anii ’80. Iar acest lucru se reflecta din punct de vedere economic in scaderea cererii de imobiliare. Adica va duce la scaderea pretului imobiliarelor.

2 – Uzura apartamentelor. Un imobil are si el, fireste, o durata de viata. O fi lunga, poate 100, poate 150, poate 200 de ani. Ori, in mod normal, aceasta uzura fizica ar trebui sa se reflecte intr-o scadere a pretului. La fel ca la toate celelalte bunuri materiale. Plus de asta, chiar si in cazul apartamentelor apare si o uzura morala, mai greu de masurat, dar care duce si ea tot la scaderea preturilor.

A…si inca ceva. Daca ati face o investitie, in cati ani ati fi multumit sa v-o recapatati? Sa luam un apartament care valoreaza 65.000 de euro care se inchiriaza cu o chirie lunara de 300 de euro. Asta inseamna ca v-ati recapata investitia in mai bine de 20 de ani. Va multumeste? Si nu uitati, dupa 20 de ani(ca tot scriam mai sus) apartamentul va fi mai uzat atat fizic, cat si moral.

Si inca un exemplu. Aveti 65.000 de euro. Ii schimbati in lei si veti obtine 270.000 de lei(2 miliarde 700 de milioane). Puneti acesti bani la banca cu o dobanda de 9%. Asta inseamna ca anual veti incasa o dobanda de 24.300 de lei. Adica lunar, o dobanda de peste 2000 de lei. Obtineti acesti bani din chirie daca din acei bani cumparati un apartament si il inchiriati? Eu cred ca nu. Asa ca logic e sa nu cumparam si sa inchiriem, fiind mai rentabil depozitul bancar. Ceea ce duce tot la o scadere a cererii si la o crestere a ofertei. Care in final duc tot la o scadere de pret. Si atentie : preturile chiriilor vor continua si ele sa scada.

Bineinteles, nimeni nu este profet. Nimeni nu stie pana unde vor merge scaderile. Putem anticipa doar sensul. Totusi, eu ma astept ca imobiliarele sa scada in medie cu un procent cuprins intre 33%-66% fata de actualele preturi.

PS : Am mai discutat cu prieteni despre aceasta problema si am fost contrazis. Sper sa citeasca si sa vada ideile mele. Iar daca au contraargumente – le astept 🙂 . Dar timpul ne va arata cine a avut dreptate 🙂

Desi sper sa ma insel…

Reclame

26 răspunsuri to “Evolutia preturilor imobiliarelor”

 1. Pardaillan Baseanu Says:

  Daca logica dumneata este buna, s-ar putea in viitor sa-mi cumpar si eu un apartament sau macar o garsoniera.Daca judec, in schimb, dupa „speranta” aclamata, atunci trag concluzia ca esi proprietar de apartament(e)!…Si mai este o chestie, nu faci politica!…Buna treaba!…

  • Octavian Radu Says:

   M-as bucura sa iti cumperi :).
   Dar atentie, incet-incet(daca nu chiar cu repeziciune) veniturile reale ale romanilor vor continua sa scada.
   Asa ca probabil, si venitul real tau va scadea…

   Sunt proprietar de apartament. Nu de apartamente. As fi vrut eu asta :).
   Dar sper ca, cat de curand sa nu mai fiu proprietar. Si poate, cine stie, in 2-3-4 ani sa fiu proprietar de 2 apartamente 🙂

 2. Dan Says:

  Asta este istoria imobiliarelor ,fie ca unora le place sau nu.Foarte real si bine prezentata!

  As merge in paralel cu imobiliarele cu …terenurile agricole.Au scazut intr-una fara nici o logica.Greseala tuturor si din pacate si sustinuta de media este ca agricultura nu este rentabila.Nu este adevarat!Cunosc exact situatii de oameni care fac agricultura cu capul nu cu sapa si marge chiar foarte bine.Plus ca mai exista si alte culturi in afara de grau, porumb si cartofi.Cu animalele la fel:chiar ieri am fost la un fermier cu 23 de vaci ,ceva teren agricol ,etc si credeti-ma e vorba de o familie din 5 persoane si am vazut bunastare in casa aceea .Munca multa binenteles dar nu au lipsuri:casa frumoasa,2 masini clasa medie etc.
  Si acum sa nu deviez de la subiectul imobiliare,legatura pe care vreau sa o fac este ca imobiliarele vor scadea in continuare tocmai pentru ca cele scumpe sunt in zone urbane unde deja oamenii incep sa moara de foame .Degeaba ai vila dar nu ai loc de munca.Tocmai asta va scadea pretul imobilelor.Lumea trebuie sa se intoarca la productie.Prea multi experti in comunicare,purtatori de cuvant,analisti etc.Fara astia putem trai,dar fara productie NU.Cum spunea profesorul nostru de biologie din liceu catre clasa de informatica:”desenati voi un morcov pe calculator si vedeti daca il puteti manca”.(-:

 3. Nicolae Marinescu Says:

  Draga Radu ceea ce ai scris tu este adevarat ( mai mult decat adevarat ) si se vede in Piata Imobiliara acest lucru. Pentru zona in care activez ca agent imobiliar, respectiv Valea Prahovei, preturile sau redus in medie cu 50 % fata de anii trecuti. Stimate domn Pardaillan Baseanu aveti dreptate acum puteti sa va cumparati doua apartamente la pret de unul – cu pretul din 2006-2007 dar atentie la la cheltuielile ulterioare respectiv impozite, utilitati etc, care fata de anii trecuti poate sau triplat ca valoare.

  Am facut si cateva precizari in privinta acestei tendinte in scadere de preturi:
  http://marinescunicolae.wordpress.com/2010/07/09/cele-mai-mici-preturi-la-apartamentele-noi-de-pe-valea-prahovei/

  Cu Stima
  Nicolae Marinescu

  • Octavian Radu Says:

   @Nicolae Marinescu, cresterea impozitelor ca cresterea imopozitelor; cresterea preturilor la utilitati ca cresterea preturilor la uitilitati…. dar mai cu seama scaderea salariilor. Sau intrarea(sau teama pentru viitor) in somaj.
   Cu toate ca, bineinteles si cresterea impozitelor si a preturilor la utilitati contribuie la un pret mai scazut pt apartamente.

   PS : Agentiile imobiliare cum se mai descurca? Ca desi cifra de afaceri in domeniu a scazut mult…agentiile inca mai ezista. Si sunt tot cu duiumul.

 4. Nicolae Marinescu Says:

  Agentiile Imobiliare reusesc sa intermedieze tranzactii doar cu angajati competitivi pentru aceasta perioada. Intradevar inca mai sunt destul de multe ca numar dar fata de anii trecuti au disparut destul de multe de pe piata. In ziua de astazi profesionalismul vinde si sa stiti ca nici cumparatorii nu mai apeleaza la oricine pentru un pret al imobilului mai bun(ca in anii trecuti) deoarece piata imobiliara de acum are preturi bune la servicii de calitate.

 5. vanina Says:

  In sfarsit o minte limpede si cu bun simt economic 🙂

 6. Dragoteanu Dragos Says:

  Interesante argumente ,multe foarte pertinente. Ce nu s-a abordat deloc este asezarea/evolutia/trendul preturilor pe zone! Aici se va face diferenta in timp. Asa, la modul general vorbind, toti oamenii sunt la fel! Gresit! Si in imobiliare e la fel…toate sunt diferite! „Din fericire”!!!

  • Octavian Radu Says:

   Normal ca sunt diferite, insa tendinta este aceiasi.

   La fel cum a fost si pe trendul ascendent.

   Au crescut preturile imobiliarelor si la garsoniere, si la apartamentele de 2 camere, si la cele de 3 si la vile. Au crescut si la Bucuresti, si la Pitesti, Oradea sau Constanta(resedinte de judet). Au crescut si la Curtea de Arges si la Odorheiul Secuiesc si la Ramnicu Sarat si peste tot.
   In mare cu acelasi procent.

   La fel si la scadere.

   Daca tu vezi vre-un tip de imobil sau vreo localitate unde preturile ar putea creste, te rog sa identifici 🙂

   PS : Doar sa nu se gaseasca sub cladirea respectiva vreun zacamant de petrol 🙂

 7. Costel Oancea Says:

  Foarte logice argumentele. Si totusi exista niste raporturi medii intre costul unei locuinte si costul obtinerii altui bun (kg. carne, cartofi, etc, sau ore de munca) si daca intre 1989 si 2004 in Romania nimeni n-a construit nimic fiindca ar fi iesit net in pierdere, in aceeasi situatie ne aflam in 2010 cand costurile de productie (reale) sunt deja sub pretul pietii. 450E/mp – pretul visat de toti nu include facilitati, dotari, teren, fara amenajare (la rosu), fara TVA, fara profitul firmei, in conditii ideale in care ar avea comenzi in continuu (fara perioade de stagnare in care firma are totusi niste cheltuieli – mai mici dar tot are). Chiar si in perioada de „boom” in care amatori de senzatii pe net vehiculau marje de 50-60% profit la constructii, neglijau perioada indelungata de la inceperea proiectului pana la vanzarea efectiva intre 3 si 4 ani, ceea ce facea ca acel 50-60% sa fi fost anualizat de fapt un 12% (fiindca si dobanda se cumuleaza, daca ar fi fost investiti in alt domeniu de exemplu, nu doar tinuti la banca unde la euro ar fi fost 3-4%). Dar 12% profit pe an e sub media de 15% pentru investitii (nu depozit) in alte domenii. Daca tinem cont ca n-am avut decat 4 ani de „boom” (de fapt 3, fiindca in 2004 erau putini cei care efectiv s-au si grabit sa ia credite odata disponibile si le trebuiau inca doi giranti eligibili – imposibil de gasit in practica) dupa 15 ani de „groapa” cu preturi echivalente cu o masina de calitate medie, si nu 30 de ani de „boom” ca in alte tari, rezulta chiar ca n-a fost cine stie ce „bula” in Romania, ci abia o inviiere a unui domeniu ce parea mort/ disparut din Romania: constructiile. Cel putin intre 2005-2007. In a ultima parte a lui 2007 si mijlocul lui 2008 s-a cerut mai mult decat costul + profitul de 12% – dar perioada a fost destul de scurta – de vreo 7 luni- timp in care totusi piata a stagnat foarte mult, cumparatorii fiind foarte rari. In schimb, din 2009 in prezent nici o activitate din acest domeniu pare sa nu aiba nici un rost decat actiunile de igienizare, salubrizare sau conservare – ce nu tin de domeniul constructiilor. Asadar n-au fost decat 7 luni de „boom” in Romania, in care anualizat profitul ar fi fost la un 16-18% daca tinem cont si de cresterile temporare ale preturilor materialelor – datorate cererii imense de atunci. Profit care tot se-nvarte in jurul mediei investitiilor si mult sub alte activitati omniprezente dar deloc hulite sau considerate o „bula” cum ar fi transporturile, comertul, servicii diverse de tot felul cu marje deja devenite obisnuinta de 20-25%.
  Daca tinem cont si ca a sta in chirie 20 de ani in asteptarea preturilor visate de 450E/mp (care erau disponibile dealtfel pe piata si in 2007-2008 dar la rosu, fara TVA, fara facilitati, fara teren, etc, ca si apartamente la 2000E in Lupeni sau Moreni sau 10 mii garsoniera in Ferentari la 10 minute de centrul Bucurestiului). E ca si cum ai spune ca vrei sa coste cat o tona de carne, cand dintotdeauna o casa a costat cat 2,5 tone de carne. Va fi posibil sa se ajunga si la asta doar daca ar ajunge carnea sa fie mai scumpa de 2.5 ori – ceea ce n-ar fi resimtita ca o crestere a nivelului de trai personal in nici un caz.

 8. unu Says:

  ai pus pe primul loc la cresterea pretului imobiliarelor cresterea economiei si a salariilor. fals. asta e un lucru indirect. trebuie sa privesti macro toata scena. totul pleaca de la masa monetara. intrarile de bani au crescut enorm. bani proveniti din: banci (prin credite de consum in special, masina casa etc.; infuzia de banci), investitii staine, capsunari. toata masa asta de bani intrand in tara, economia de consum a inceput sa se miste, firmele importatoare isi dublau afacerile, imobiliarele exuberau, se vindea pe rupte orice si statul incasa taxe si crestea salarii si pensii care duceau iar la cresterea consumului.

  • Octavian Radu Says:

   @Unu, privesc cat se poate de macro.

   Cum adica cresteterea salariilor nu influenteaza cererea(inclusiv pretul) apartamentelor?

   Pai nu e logic ca la un salariu mai mare sa pot primi un credit mai mare ?

 9. PS Says:

  @Radu
  daca tot gandesti la nivel macro, atunci ia in calcul evolutia economiei globale si a celei europene, relationeaza-le cu psihologia romanilor plecati la munca in strainatate si ai sa vezi ce obtii. Multi afirma ca pretul imobiliarelor din RO a fost si este mult prea mare comparativ cu puterea de cumparare a romanilor….se uita insa de romanii care castiga decent in afara si au constituit si vor constitui un procent important din randul celor ce achizitioneaza diverse proprietati imobiliare: de la terenuri agricole la apartamente de lux. puterea lor de cumparare nu este egala cu a celor ramasi in tara.
  pe de alta parte, problema scaderii natalitatii nu este deloc de ignorat;
  sau intarirea competitivitatii economiei romanesti/europene, schimbarea obiceiurilor de consum si a mentalitatii noii generatii.
  In concluzie: nu va mai stresati atat si mai traiti si voi cate putin di viata macar:) nu putem noi stapani atatea variatii la nivel global.

  • Octavian Radu Says:

   @PS, nefericirea romanilor este ca tarile spre care au plecat la munca romanii(Spania si Italia) au si ele probleme foarte mari la ele acasa.

   Spania este a 2-a tara din UE la capitolul somaj ridicat(depaseste 20%!).

   Si lucrurile nu stau doar asa….deficitul bugetar si datoria publica a Spaniei si a Italiei prevestesc un viitor nu tocmai stralucit pentru aceste tari.

   PS : Tu pracitc nu masori PIB/locuitor ci PNB/ locuitor, nu? Fireste si PNB/locuitor este foarte important.

 10. cumparator Says:

  Eu doresc sa cumpar o casa cu curte. In Timisoara in zona semicentrala nu prea gasesti nimic sub 200.000 euro pt 4 camere si 500-600 m de teren. Tocmai mi-a suflat cineva la 150.000 euro o casa cu 800 metri de teren(2 camere la demisol+2 camere la parter,constructie veche,neamenajata din 1950 dar solida).
  Deci cine are bani cumpara.

 11. prohodu Says:

  Preturile se vor duca in jos si in 2011 si se vor stabiliza in 2012 undeva pe la 650 eur/mp2 … restu sunt iluzii…

  • Octavian Radu Says:

   650$ euro/mp2 mi se pare foarte mult. Practic acum in multe orase resedinte de judet intalnim acest pret.

   Pe ce anume te bazezi cand arunci asa cifre? (mai ales ca nu e o cifra rotunda)?

 12. SANDU Says:

  aaPRETURILE SUNT REGLATE DE PIATA AM VAZUT LA VECINII NOSTRI UNGURI SAU BULGARI CASE CU 20 000 EURO IN TARA CAM ACELASI TIP LA 35 -40 MII RAPORTAT LA PUTEREA DE CUMPARARE ESTE CLAR CA LA NOI SUNT TOT UMFLATE IAR ROMANII CARE LUCREAZA IN STRAINATATE POT CUMPARA LOCUINTE IN STATELE UNDE LUCREAZA LA PRETURI REZONABILE

 13. Laura Says:

  buna analiza! bravo.
  (cel putin la ultimele puncte ma gadeam si eu inainte de a citi ce ai scris)

  • Octavian Radu Says:

   Ma bucur daca ti-a placut :). Multumesc!

   Te mai astept aici pe blog sa dezbatem si alte subiecte.

   • si totusi Says:

    Am observat ca marea majoritatea a comentariilor de pe acest
    blog ‘prevad’ scaderea in continuare a preturilor la imobiliare dar
    am sa fiu probabil singurul care voi contrazice…cat sunteti voi
    dispusi sa dati pe o casa? Un kg. de fasole merge? In primul rand
    nu se poate construi sub un anumit pret decat o casa de chirpici
    daca mai vrea cineva…criza este trecatoare poate preturile vor mai
    scadea dar nesemnificativ fata de ceea ce ofera piata acum, pe
    termen lung preturile vor reveni acum e usor de deschis ziarul si
    de citit ca din cauza crizei a scazut tot dar…stiu ca radeti acum
    dar preturile isi vor reveni pt. ca…nici pe degeaba nu se poate!

 14. Fa bani pe net cu sau fara investitii Says:

  Fa bani pe net cu sau fara investitii…

  […]Evolutia preturilor imobiliarelor « Octaraduro's Blog[…]…

 15. Imocontrol Says:

  Ei bine…si uite ca au crescut preturile in anumite zone iar in altele au crescut semnficativ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: