Masuri de insanatosire

Am tot criticat actiunile actualului Executiv(Basescu-Boc), ale guvernului anterior(Tariceanu), actiunile(sau mai bine spus pasivitatea) parlementarilor. Am criticat populismul, rautatea si afilierea politica a presei. In acest articol insa voi incerca sa propun cateva solutii, solutii care cred eu ar avea menirea de redresare economica. De fapt nu de redresare, caci de redresare nu se mai poate vorbi ci despre insanatosire.

Dar atentie, insanatosirea economica e opusa unei indatorari excesive a tarii asa cum pretind unii politicieni. Cresterea economica sau chiar reducerea gradului de scadere pe deficit bugetar nu e greu de facut… Numai ca viitorul va fi cu atat mai aspru… Practic cresterea economica pe datorie este unul dintre principalele motive ale situatiei actuale…

Asa ca propunerile mele le voi clasa in doua categorii. De reducere a deficitului fiscal pe de-o parte si de stimulare economica pe de alta parte.

I) De deficit :

Micsorarea(sau impozitarea pensiilor). Eu unul prefer impozitarea progresiva a pensiilor.  Impozitarea pensiilor mi se pare foarte morala(de ce sa impozitezi un salariat care castiga 600 de lei lunar si pe un pensionar care castiga 900 de lei nu?). Dar repet, aceasta impozitare sa fie progresiva.

Externalizarea unor slujbe din sectorul public catre firme, dar in urma unor licitatii serioase.

Micsorarea contrabandei si a evaziunii fiscale. Aceasta masura este menita si pentru a strange mai multi bani la buget, dar nu in ultimul rand si pentru a da locuri de munca romanilor. Caci este stiut faptul ca tigarile de contrabanda de exemplu dau de munca muncitorilor din Ucraina, Republica Moldova, Serbia. Daca aceasta contrabanda nu ar mai exista, in Romania s-ar angaja cu siguranta mai multi muncitori in industria tutunului.

Micsorarea drastica a coruptiei, in special la achizitiile publice

Desfintarea pensiilor speciale

Majorarea impozitelor locale, in special a celor pe autoturisme. Astfel, poate n-am mai avea bulevardele pline de masini inghesuite care transporta doar o singura persoana. Masini care consuma benzina, iar materia prima din care se obtine benzina – petrolul – este intr-o masura foarte mare importata

Renuntarea la construirea Catedralei neamului.

Renuntarea la cele mai multe dintre favorurile parlamentarilor. Parlamentul poate fi “esenta democratiei” si daca domnii(sau doamnele) parlamentari renunta la hotelurile de lux(platite inclusiv in perioada concediului), la deplasarile interne si externe nejustificate, etc. Si bineinteles reducerea drastica a cheltuielilor cu birourile parlamentare. Nu sunt absurd; poate ca e nevoie ca unii parlamentari sa se deplaseze gratis in interes de serviciu. Dar nu e normal ca toti parlamentarii sa se duca unde vor(decontandu-li-se transportul, diurna, telefonul) si in ce scop vor. Ar trebui ca la fiecare 20 de parlamentari, unul singur sa se poata deplasa pe banii statului in vizite externe.

Acelasi lucru este valabil si pentru oamenii de la Cotroceni

II) De revigorare a economiei :

Desfintarea cotei unice. In primul si in primul rand trebuie redusa impozitarea muncii. Personal sunt adeptul cotei de impozitare progresive a muncii. Dar bazele de impozitare pentru veniturile care nu depasesc 600 de euro ar trebui sa fie mai mici de 16%. Reducandu-se impozitul pe munca, firmele romanesti vor avea costuri mai mici, de unde isi vor permite ca si preturile de vanzare ale bunurilor produse sa fie mai mici. Adica produsele romanesti vor fi mai competitive, atat pe piata interna, cat si la export.  Dar pentru orice om intreg la minte si care nu este populist este limpede ca daca se va reduce impozitarea muncii, bugetul de stat va incasa mai putini bani. Ori pentru a umple golul ramas, cred ca TVA-ul ar mai putea creste cu un punct procentual.

Impozitarea progresiva a imobilelor. Caci pana la urma, daca cineva detine mai multe imobile speculativ, in speranta de a le creste pretul(speranta desarta in opinia mea), aceste spatii, in loc sa fie folosite pentru productie – vor sta goale, nefolosite. Adica nu vor produce nimic. Prin impozitarea progresiva a imobilelor in functie de numarul lor, statul va descuraja speculantii detinatori de 4-5-6 imobile.

Investitii pe cat se poate in infrastructura, iar asta nu inseamna doar autostrazi. Ci si sosele, retele de canalizare, retele de cai ferate, indiguire, etc. Dar atentie, investitiile nu trebuie facute cu scopul de a castiga firma lui X sau a lui Y. Ci trebuie facute la preturi si in scopuri rezonabile.

Tabere subventionate masiv de stat pentru elevi, cu scopul impaduririi si ecologizarii zonelor vizitate.

– Atragerea de fonduri europene nerambursabile. Aici suntem repetenti an de an inca din 2007. Iar in acest scop trebuie sa se angajeze bugetari.

Inceperea adevaratei reforme din educatie, in sensul ca scopul urmarit trebuie sa fie adevarata calificare profesionala a absolventilor.

– Descurajarea ajutoarelor sociale aberante, care de fapt ii fac pe oameni sa stea acasa si sa primeasca bani, in loc sa munceasca si astfel sa creeze bani

Devalorizarea leului(sau cel putin aducerea acestuia la un nivel care ar fi fixat de piata daca BNR-ul n-ar mai interveni in piata). Daca leul se va devaloriza, vor fi descurajate exporturile si automat incurajat consumul de produse romanesti si bineinteles exportul.

Reducerea salariului minim pe economie. In loc sa stea acasa si sa nu produca nici un ban, cu siguranta mai bine s-ar munci si pe un salariu de 500 de RON

Desfintarea programului Prima Casa, care pana la urma genereaza doar un schimb de apartamente la un pret mai mare decat daca programul nu ar exista, in timp ce pentru buget creeaza deficit

Profesionalismul, curajul si cinstea angajatilor din sistemele coercitive. Bineinteles ca ati auzi de celebrele taxe de protextie. Pai un agent economic care plateste o asemenea taxa de protectie, automat va avea costuri de productie mai mari. Care genereaza cresterea preturilor bunurilor produse de acestea. Lucru care il face mai putin competitiv

Renuntarea la impozitarea dobanzilor. Bun, sunt de acord sa se impoziteze orice venit. Inclusiv cel din dobanzi. Dar ar trebui impozitata diferenta dintre rata dobanzii si rata inflatiei. Caci de fapt aceasta diferenta este castigul real.

Micsorarea impozitelor pe terenurile agricole lucrate si majorarea puternica a terenurilor agricole nelucrate. Astfel acestea poate ar fi date in arenda sau vandute. Si in loc sa stea degeaba, ar produce bani si ar da locuri de munca

– Stimularea fiscala a tinerilor care isi obtin prima slujba, pentru o perioada de 12 luni. Caci este absurd ca un tanar, apt de munca, in putere atat fizica cat si intelectuala sa stea acasa. Si sincer, nu sunt subiectiv

Da, stiu ca unele masuri ar fi total nepopulare, dar cred ca este nevoie de ele. Trebuie sa intelegem ca dezmatul din anii trecuti nu se mai poate. Nu poti trai la infinit pe munca chinezilor. Nu poti consuma la infinit mai mult decat produci. Nu te poti imprumuta la infinit fara a plati si datoriile(plus dobanzile fireste).

Dar bineinteles toate aceste trebuie facute de o alta clasa politica. De o clasa politica de profesionisti, nu de politruci. Nu de oameni smecheri, “descurcareti” care au stiut sa se imprieteneasca prin sediile partidelor sau prin carciumi cu decidentii. Iar ultimii 6 ani cel putin, au aratat ca in exclusivitate asemenea oameni au facut politica romaneasca. Caci daca stau sa ma gandesc, din 2005 si pana acum nu vad nici macar 2 ministri competenti.

PS : Astept si alte propuneri .

24 răspunsuri to “Masuri de insanatosire”

 1. Theodora Says:

  Buna Octavian!
  Ce mai faci?
  Hai sa iti spun parerea mea:
  De la punctul I deficit:
  Sunt de acord cu: externalizarea, micsorarea contrabandei si a evaziunii fiscale, Micsorarea drastica a coruptiei (din pacate nu pot sa ma gandesc la eradicare), desfintarea pensiilor speciale, majorarea impozitelor locale, renuntarea la construirea Catedralei neamului si la renuntarea la cele mai multe dintre favorurile parlamentarilor si si pentru oamenii de la Cotroceni.
  Nu sunt de acord cu miscsorarea sau impozitarea pensiilor. Pensiile sunt un drept obtinut de batranii care au cotizat toata viata si cota aceea cu care au contribuit ei provine dintr-un venit care a fost deja impozitat o data.
  De la punctul II Revigorarea economiei- Nu sunt de acord cu reducerea salariului minim pe economie. De ce crezi tu ca micsorarea salariului mimim ar face lumea sa se duca la munca? Fara suparare dar nu inteleg logica. parerea mea este ca daca s-ar miscora salariul mimim rezultatul ar fi sporirea celor care muncesc la negru. In rest toate mi se par de bun simt. Ma mir ca esti adeptul cotei progresive.
  O seara buna!

  • Octavian Radu Says:

   Theodora, primii care au impozitat pensiile sunt PNL-istii lui Tariceanu. Inca de pe atunci ce depasea 1000 de lei era impozitat cu 16%.
   Bun, un PSD-ist poate spune ce spui tu. Dar la un PNL-ist ma surprinde.

   In privinta micsorarii salariului mediu pe economie am in vedere urmatorul lucru :
   In primul rand ma astept ca economia Romaniei sa mearga din ce in ce mai rau. Si ca romanii vor fi multumiti sa lucreze si pe 6 milioane lunar. Numai ca, datorita scaderii per ansamblu a economiei romanesti, munca lor sa produca mai putini bani decat remuneratia sa(600 de lei+contributiile suportate de angajator).
   Ori in aceasta situatie, angajatorii vor spune pas. Ori eu consider ca e mult mai sanatos economic sa se munceasca pe 5 milioane decat sa se stea acasa fara a se produce nimic.

   Da, sunt adeptul cotei progresive. Desi in trecut laudam cota unica :).

 2. mihai Says:

  salut octa
  Ce spui tu cu micsorarea coruptiei, a contrabandei si investitiile in infrastructura sunt basme, care nu o sa se intample niciodata, sau cel putin nu prea curand.
  In mare parte sunt de acord cu propunerile tale dar cu 2 dintre ele nu pot sa fiu de acord never: 1) impozitarea pensiilor? in conditiile in care UNELE pensii sunt foarte mici (ca si salariul minim). 2) sa impozitezi in plus trenurile agricole nelucrate? e ca si cum ai avea un apartament (pt care platesti impozit) dar nu locuiesti in el. crezi ca ar trebuii sa se plateasca un impozit mai mare dat fiind faptul k proprietarul nu plateste facturi de electricitate si gaze, si astfel nu „aduce” bani la electrica si implicit la bugetul de stat?

 3. Octavian Radu Says:

  @Mihai, eu nu cred ca vor mai fi basme mult timp de-aici in colo.
  E drept, pana acum au fost basme. Dar daca ne mai permitem acest lux inca vreo 5-6 ani, Romania va da faliment.

  Impozitarea pensiilor. Pur si simplu nu mai sunt bani sa sa plateasca actualele pensii pentru actualul numar de pensionari. Plus de asta, perspectivele sunt ca incasarile din contributii sa scada. Deci deficitul va fi si mai mare.
  Dar repet, am vorbit despre impozit progresiv. Care ar putea fi de 2% pentru pensiile de pana in 350 de lei.

  In privinta salariului minim. E foarte probabil ca in curand sa ajungem sa ne dorim sa muncim pe 500 de lei. Numai ca statul nu ne va da voie sa o facem. ..

  In privinta terenurilor nelucrate, e nesanatos pentru tara ca acestea sa existe. Se pot inchiria, se pot vinde… Dar daca stau in paragina, Romania va continua(cat timp va mai reusi sa se imprumute) sa manance din import. Si este nesanatos.

 4. Octavian Radu Says:

  @Mihai, acum vad cine esti. Nu stiu de ce, dar aveam o presimtire 🙂

  Cu impozitele locale, nu au treaba cu faptul daca platesc sau nu facturi de apa, energie, gaze, etc.

  E ideea ca sanatos pentru economie(si pentru romani) e sa avem cat mai multi unde sa locuim. Iarasi sanatos pentru economie e ca preturile la imobiliare sa fie scazute.

  Gandeste-te la orice firma din Bucuresti, sa zicem. Care sunt cele mai mari costuri? Nu costurile cu chiria? Sau poate nu cele mai mari, dar costuri mari oricum. Pai daca o firma are costuri de productie ridicate, trebuie sa vanda si produsele tot la un pret unitar ridicat; ca e logic ca trebuie sa fie mai mare decat costul unitar de productie.
  Si asa se ajunge ca firmele romanesti sa aibe preturi mari, adica sa fie necompetitive fata de produsele…chinezesti sa zicem.

  A…inca ceva. Pensiile sunt de cativa ani impozitate. Dar impozitata e doar suma care depaseste 1000 de lei. PNL-istii sunt primii care au impozitat pensiile.

 5. Ghita Bizonu' Says:

  Lasa draga iti zic io TVA pe sexu comercial si forfetar pe ala cu nevasta ! Adulteru si cuplaraiu la servicu sa fie tratate ca evaziune fiscala!!!

 6. Ghita Bizonu' Says:

  Octave puiule

  c’este mai curios ca avem retete …
  Data fiind starea noastra …. ar fi de ajuns sa copiem masurile din Vesrtu anilor 50-60 . Ma org unii vor tipa ca acu 2010 da se respinge ca un pusti de 10 ani trebe sa mearga la scoala iniante de ase pretind einginer (economoist, medic samd)

  • Octavian Radu Says:

   Ghita, rete avem ceva. Dar in niciun caz de a ne scoate din criza. Nimeni nu are cum sa evapore datoriile pe care le-a facut Romania(atat sectorul privat cat si cel public) in utimii 5 ani.
   Dar retete de insanatosire eu cred ca sunt. SI astea sunt cele propuse de mine. Astept si altele :).

   Cat priveste solutiile din anii ’50-’60 adoptate in Vest…ar fi interesante. Si adaptabile Romaniei din 2010. Ma refer la investitiile publice puternice in infrastructura.
   Numai ca acum nu prea mai avem banii necesari. Daca n-am facut-o atunci cand ii aveam…mi-e greu sa cred ca acum cand suntem cu cutitul la os mai putem gasi banii necesari.

 7. Alex Says:

  salut, interesante idei, dar unele cam greu de aplicat. De ex. pentru reducerea coruptiei ce mecanism ai propune? Asta in conditiile in care toate partidele si toate organismele statului sunt pline de corupti in pozitii cat mai importante?

  • Octavian Radu Says:

   Multumesc frumos Alex pentru aprecieri!
   Pentru reducerea coruptiei nu pot spune ca am solutii… Caci, asa cum spui si tu, toate partidele au o gramada de corupti. Iar functiile publica sunt pline si ele cu astfel de oameni. Precum si cei ce inca n-au apucat pana acum functii dar stau la panda sa le obtina.
   Coruptia, incompetenta, populismul si dezinteresul au adus Romania aici unde este.

   Numai ca Romania se indreapta(chiar cu pasi rapizi) spre faliment. Iar daca(indiferent daca gasim noi solutii sau nu) aceasta coruptie nu va fi redusa la niste cote sa le zic normale…falimentul va fi ca si sigur.

   • Alex Says:

    Multi stiu zicala „pestele de la cap se impute” dar putini stiu si corolarul „… si de la coada se curata”.

    Eu cred ca trebuie sa porneasca de la noi, oamenii de rand. Trebuie sa ne organizam si sa nu mai permitem abuzurile si spagile care stau la baza achizitiilor publice, a obtinerii de posturi si aprobari in administratie.

 8. Octavian Radu Says:

  @Alex, ar fi bine sa fie asa cum spui. Numai ca in Romania(si de asta cred ca voi scrie odata separat) lumea a devenit foarte nepasatoare, foarte individualista(daca le iese lor ceva…inchid ochii la smecheriile altora).

  Atata timp cat in Romania se cumpara voturile cu geci, cu galeti, cu mici si bere sau chiar cu bani…mi-e greu sa cred ca in Romania ar putea sa se curete de la coada.
  Tot la fel, atata timp cat in Romania Click, Libertatea si CanCan sunt cele mai accesate site-uri, mi-e greu sa cred ca ar putea exista o constiinta civica atat de mare incat sa ne asociem pentru a face ceva.

  Eu unul sunt dispus sa o fac. Iar daca ai vreo idee, nu ezita sa ma anunti. 🙂

 9. gelu Says:

  nu vad pe nimeni ca sa propuna acuzarea cu probe concrete a celor care timo de 20 de ani au furat in romania,tragerea lor la raspundere si recuperarea pagubelor ce s-au facut statului roman prin acesti infractori verosi prin orice mijloace,confiscarea averilor si blocarea tuturor conturilor atit in tara cit si-n strainatate

  • Octavian Radu Says:

   @Gelu, nici eu nu vad deocamdata pe nimeni sa faca asa ceva.
   Si eu imi pun intrebari in privinta raspunderii pentru nesimtirea, hotia, incompetenta si populismul multor din cei ce ne-au condus in ultimii 20 de ani.
   Si ce-i drept nici eu nu prea vad ca acestia sa pateasca ceva prea curand…

   Totusi sa fim optimisti… Ce, crezi ca in anii ’80 se gandea cineva ca Ceausescu sa pateasca ceva? Si uite ca a patit.

 10. CALIMAN EUGEN Says:

  Stimate d-le „analist”,trebuie sa-ti spun ca „postcomunismul politic,economic si social actual,nu permite a fi „insanatosita” o economie care nu s-a „imbunatatit” cu nimic,fata de modul in care a iesit din comunism,acum 20 de ani.
  Masurile punctuale,bune si ele in cazul in care nu exista altceva,produc rezultate,dar dupa prea multa vreme,imbunatatirile simtindu-se abia dupa multi ani,in care sint asimilate institutional.
  Astazi este necesar,pentru iesirea din criza si imbunatatirea in termen mediu a vietii economice,de un „proiect national” de schimbare „totala”,care sa realizeze:
  -o competitivitate economica apropiata de cea a tarilor dezvoltate,de indice 12-14,in locul celei de 54,ca si cea a tarilor „bananiere”;
  -o functionalitate institutionala apropiata de cea din tarile dezvoltate, capabila sa asigure un mediu economic prietenos si functonal;
  -utilizarea unor mecanisme si tehnici de accelerare a dezvoltarii economice,folosite cu succes in tarile „tigrilor asiatici”,dar si in Europa,ori fostele tari socialiste.
  -masuri punctuale,de „completare”,etc.
  Din pacate,”programul anticriza” de aceasta factura,pe care l-am oferit Presedintelui si Guvernului acum aproape 3 luni,a ramas fara rezultat.
  PS.
  Pe blogul -calimaneugen.ro-pe care vreau sa-l pun pe „picioare” in curind,voi incerca sa obtin sprijin pentru promovarea „programului national de iesire din criza,prin reindustrilaizarea tarii”.

 11. danagopian Says:

  Buna Octavian

  Cateva dintre argumentele tale nu au nici o metoda de aplicare.
  – Micsorarea contrabandei si a evaziunii fiscale. Toata lumea vorbeste de asa ceva dar nimeni nu face nimic. Deci vreau sa vad masuri concrete cum se va face asa ceva in opinia ta.

  Iar cel mai important punct pe care l-ai omis este inceperea unei discutii in societatea romaneasca despre ce platesti si ce primesti in schimb.

  Deci in momentul in care spui ca scazi cota unica de la 16% la 12% spui si ce nu mai asiguri. Poate ca asta inseamna ca nu mai construim autostrazi sau se vor inchide 2-3 spitale mari. Este exact situatia de la companiile ‘low-cost’. Ei iti spun: biletul este mai ieftin dar nu iti dam mancare in avion. De asemenea daca ai bagaj de cala te taxam suplimentar. Si tot asa. Asa trebuie facut si cu bugetul de stat. Bugetul de stat are 2 componente: venituri si cheltuiele. Diferenta dintre ele este surplusul (venituri > cheltuieli) sau deficitul (venituri< cheltuieli). Deci partidele ar trebui sa vine nu numai cu partea de venituri ci si cu partea de cheltuiele. SI atunci o sa se voteze cu adevarat in cunostinta de cauza.
  Exemplu: Partidul A : Eu daca ma alegeti va day cota unica de 4% , TVA de 25% dar nu va garantez ca vom construi nici o autostrada in urmatorii 4 ani si nu va garantez ca sistemul de sanatate o sa ramana gratis (deci poate o sa platiti pentru anumite servicii).
  Partidul B – Noi propunem cota unica de 2% , TVA de 19 % dar privatizam sistemul de educatie. Deci daca ai un copil un an in scoala primara te costa 2000 euro. La liceu 3500 euro anul. La facultate 5000 euro / an.

  Partidul C Impozit progresiv 0% pana la 800 ROM, 15% 800- 4000 RON,30% peste 4000 RON si educatia ramane de stat, sanatate ramane protejata si fac 50 km autostrada pe an pentru urmatorii 4 ani.

  Asta vreau eu sa vad. Nu ineptiile astea cu "crest salariile profesorilor cu 50% ca sunt niste bani despre care numai eu stiu" inainte de alegeri si dupa alegeri : "pai banii nu erau acolo". Deci totul trebuie explicat clar unde sunt banii si pe ce ii cheltuiesti. Iar poporul are datoria sa elemine fariseii si cei care promit fara acoperire din parlament.

  • Octavian Radu Says:

   @danagopian, de acord cu cele spuse de tine.
   Dar mai de graba as incadra raspunsul tau intr-un manual pentru alegatori 🙂

   Adica oamenii, inainte de a vota ar trebui sa stie ce spui tu.

   Din cate ai vazut…eu am propus o impozitare mai mica pe munca…. dar am pus in loc un TVA marit(fie si doar cu 1 punct procentual). Am pus in loc cheltuieli mai mici ale statului. Sau impozite locale mai mari.
   Asta pentru a ne face mai competitivi.

   In privinta evaziunii fiscale…nu am metode. Dar spun doar atat : Daca evaziunea fiscala si contrabanda vor exista la cotele de acum – ne apropiem cu pasi iuti de faliment.

 12. Eu Says:

  Eu spun 2 masuri :
  1. Recunoasterea si aprecierea valorilor, oricare ar fi ele.
  2. Cinstea sa fie masura de apreciere a angajatilor, oamenilor de decizie,etc.
  Si de la chestiile astea doua nu se poate evolua decat in sus si accelerat.

  • Octavian Radu Says:

   Nu e rau ce zici. Dar in tara se promoveaza hotia si incompetenta.
   Ia priveste catre „marele specialist” Bogdan Olteanu…a ajuns al 3-lea om din sistemul bancar romanesc.
   Ia priveste catre borduristi – mari ministri prin guverne.
   ia priveste si spre Constanta – primarul milionar e la apogeu…

 13. zerathul Says:

  Ce spui tu straine ?
  IMPOZITAREA PENSIILOR ? Dupa ce muncesti o viata de om si cotizezi la buget (CAS,CASS etc.), sa ti se REDUCA si amarata aia de pensie, oricum deja impozitata? Tu ai notiuni ELEMENTARE de contabilitate ??
  Se pare ca nu, de vreme ce scrii asemenea ABERATII.
  Starpirea coruptiei / contrabandei si alte cele… Asa din pix sau din tastatura, e usor de zis, dar CONCRET, cum anume ? Infractori au existat dintotdeauna, asa ca mai bine propune REDUCEREA coruptiei / contrabandei etc. CUM ? Simplu ! MICSOREAZA TAXELE, astfel incat sa le plateasca CAT MAI MULTI, incurajeaza intreprinzatorii autohtoni, reformeaza agricultura, redu pretul la ALIMENTE si obiecte de necesitate, nu mari neaparat salariile, dar fa performanta economica, ca sa nu scada puterea de cumparare si sa nu mai tenteze pe nimeni sa ia spaga, REFORMEAZA invatamantul, sa produca membri FOLOSITORI ai societatii, nu someri cu diploma pe banda rulanta etc.

  Se pot face multe, DOAR DACA SE VREA.
  Numai ca cei care sunt in fruntea tarii, sunt niste bosorogi ordinari(vezi varsta minima pentru deputat, senator, presedinte), niste hoti si niste escroci care nu se mai satura de furat si ii doare fix in fund de oameni. Nu au nici macar demnitate, ca vor fi trimisi la lada de gunoi a istoriei, pentru ei conteaza doar sa se infinga ca niste capuse cat mai adanc in banul public.

  • Octavian Radu Says:

   1 – tu stii ce e aia contabilitate? Cred ca o confunzi cu fiscalitatea.

   2 – Pai normal ca slariatul cotizeaza la buget CAS ca sa primeasca pensie. CASS-ul e sanatatea. CASS care este oricum si azi platit, daca nu stiai.

   Asta pentru cutlura ta generala.

   Si tot pt cultura ta generala : pensia aia nu e chiar atat de amarata in raport cu slariul. Adica statistic, membrul de familie al unei familii de pensionari o duce mai bine decat membrul de familie al unei familii de salariati.
   Intelegi?

   Si nu uita, am zis impozitare gradata.

   Cauta la mine pe blog sa vezi cum am tratat educatia. Dar vezi sa nu o mai confunzi cu altceva…asa cum ai facut cu contabilitatea.

   PS : COntabilitatea e aia cu bilant, cont de profit si pierdere, cu inregistrarik(gen 301=401), etc; cu active, pasive, venituri, cheltuieli, etc. 🙂

 14. Azot Says:

  Am observat ca ceea ce am spus in ultimul meu post ai acoperit in acesta. Citesc in sens invers si de aceea …

  @danagopian: Metoda concreta de oprire a evaziunii fiscale:

  In interiorul ANAF opereaza o comisie speciala care ar trebui sa verifice ca fiecare inspector fiscal sa isi faca treaba cum trebuie ( sau asa ar trebuii ). O comisie asemanatoare exista ( sau se poate convoca in cazuri extraordinare // sau ar trebuii ) si in sanul Inaltii Curti de Casatie si Justitie cu rolul de a se ocupa cu cazuri de care alte instante judecatoresti nu se ating din varii motive. Oamenii acestia ar putea sa puna niscai lucruri la punct DACA:

  1. Le acorzi acestor domni din urma puterea de decizie irevocabila cuplata cu o prioritate maxima de punere in executare a deciziilor pentru a rezolva cazuri rapid fara taraganeli
  2. Ii platesti dumnezeieste astfel incat sa devina incoruptibili
  3. Le atribui o armata de agenti care sa ii insoteasca 24/7 si pe ei, dar si pe familiile lor si care sa le supravegheze permanent locuintele acestora, astfel incat sa nu poata fi amenintati/agresati

  Suna cam a tribunal de razboi si inclina putin a inchizitie .. dar hei, e o idee

  bafta

 15. Case de vanzare Says:

  Si eu vreau sa imi cumpar o casa si acum ma documentez peste tot despre preturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: