Proletariatul dat lipsa

Pentru a nu fi inteles gresit prin folosirea termenului de «proletariat », tin sa precizez ca nu folosesc acest termen in spirit marxist, in sens de muncitorime industriala manuala ci prin « proletariat » ma refer la  totalitatea celor implicati producerea bunurilor industriale(muncitori manuali, muncitori calificati, ingineri, agricultori, veterinari ,etc). Adica la cei care creaza vizibil valoare adaugata, care creaza bunuri materiale apte de a satisface nevoile pietei inerne dar care pot merge si la export, aducand valuta in tara.

Desi trecerea de la comunism la capitalism, de la o economie centralizata la o economie de piata presupune si schimbari in structurile de clasa, consider totusi ca la noi aceste schimbari au fost prea prununtate, prea exagerate. Repet, ideologic e de inteles ca prestigiul muncitorului manual sa decada odata cu schimbarea regimului, insa nu e deloc de inteles ca industria si agricultura sa se prebuseasca. Toate tarile capitaliste serioase au industrie si/sau agricultura puternica(amintesc aici chiar de Revolutia Industriala care a aparut in tarile capitaliste).

Daca ne uitam pe sectoare, PIB-ul Romaniei e ca structura foarte asemanator cu o tara dezvoltata. Dar asta doar aparent. Practic noi avem o pondere ridicata a serviciilor tocmai din cauza lipsei industriei si agriculturii… Preponderenta serviciilor in structura PIB-ului poate fi sustenabila doar in momentul in care productivitatea muncii in industrie si in agricultura este foarte ridicata. Pe termen scurt insa, asa cum este si cazul Romaniei poate fi mentinuta prin urmtoarea schema : Bancile iau bani de la bancile mama, care crediteaza populatia ; aceasta avand bani(inclusiv pentru satisfacerea unor nevoi pe termen scurt) intra cu ei in consum. Cum fortele productive din agricultura si din industrie lipsesc se cumpara produse de provenienta straina(atat industriale cat si agricole). O alta parte din bani merg spre satisfacerea unor nevoi spirituale sa le zic asa. Care se satisfac prin consumul de servicii. Servicii care nu prea pot fi importate. Si asa, pe termen scurt prospera bancile(care acorda creditele),  magazinele care importa si comercializeaza produsele industriale si agricole si prestatarii de servicii interne. Dar pe termen lung …

In Romania, mai toate politicile au mers exact invers decat in a sprijni acest « proletariat » de care vorbesc. Cele care se autointituleaza de dreapta n-au fost interesate, nici cele(mai bine spus cel) care s-au mutat de la stanga la dreapta, dar nici partidele care se declara de stanga. PSD-ul caci despre el este vorba ar trebui sa sprijine acest « proletariat » mai mult decat orice alta clasa sociala ; nu pe pensionarii din armata, nu pe parlamentari, nu pe functionarii publici.  Daca in trecut pentru PDSR trebuia sa fie o provocare atragerea electoratului industrial din mediul urban, astazi, pentru PSD provocarea ar trebui sa fie reinfinarea acestei clase sociale !

Dar repet, la noi nimeni nu a sustinut acest proletariat. Nici macar sindicatele ! Toate grevele pe care le-am vazut in ultimii ani au fost organizate de sindicatele aparatului de stat. Nicidecum de sindicatele care ar trebui sa apere clasele direct productive. Ba sa va spun sincer – am vazut pana si sindicate ale vamesilor…in timp ce ale muncitorimii nimic…

Nu mai are Romania nevoie de industrie si de agricultura ? Pai daca nu, atunci    de  ce tot importam produse agricole, produse textile, electronice si electrocasnice, produse farmaceutice, etc ? Sau altel spus, golul de valuta care iese din tara prin cumpararea produselor importate ar trebui umplut prin intrarea de valuta in tara prin export. Numai ca nici bancile, nici cazinourile, nici cinematografele si nici frizeriile nu exporta. Ba chiar si ele sunt importatoare nete(bancile importa bani, costul fiind dobanda ; cazinourile importa aparatele electronice ; cinematografele importa filmele difuzate ; frizeriile importa produsele cosmetice folosite, precum si o parte din aparate )

A nu se intelege ca privesc muncitorimea dinspre extrema stanga, caci fireste o asemea clasa sociala(ma rog, impropriu spus clasa sociala) poate exista si in capitalism.. Numai ca aici trebuie ca statul sa actioneze asa cum trebuie.

Pana cand in Romania nu va renaste aceasta clasa productiva, capabila sa exporte pentru a intra valuta in tara, Romania nu are nici o sansa sa iasa din criza. Vom continua sa ne indatoram, vom fi ostaticii creditorilor, iar cresterea economica va fi imposibil de realizat.

PS :  Pana si in mass-media am avut de-a face cu o intoarcere nesanatoasa. De la un proletcultism(ce-i drept ridicol), de la romane sau filme in care fetele frumoase se indragosteau de tractoristi sau laminoristi, s-a ajuns la o venerare a unor personaje total nocive, care nu fac nimic, care doar consuma banii ai caror provenienta este suspecta…spre sfidarea noastra.

Reclame

Un răspuns to “Proletariatul dat lipsa”

 1. Ghita Bizonu' Says:

  Octave

  in primul rand imi cer scuze ptr intarziere . in mod bizar am niste ocupatii si nici in forma nu sunt.
  Ref la un raspuns al tau io zi ca ca

  taman vbine ca mi-am cumparat niste tigari de la un butic … culmea mi-a dat bon fiscal ! Si mi-a zis ca este obligat ca nu este PFA ori asociatie familiara (scuzele mele insa unele cestii nu ma intereseaza pra mult. Daca as fi vandut cestii din astea fiscale as fi stiut! Culmea ca stiu pe careva care traieste bine din stea , insa a fost la locu protrivit – pe vremea cand eram colegi eu eram mai bine coata .. deh pregatire , eu scriam progame nu hartii)
  Insa este o mica diferenat intre un butic si Rompetrol… si sa-ti zic io cum firma tip Rompetrol ies pe zero . Cumpara materia prima de la o firma pusa bine altundeva , vand prin altcineava pus bine tot acolo si exporta tot beneficiul … Si la Tulcea este o firma de neferoase cumparata de grecotei mon amour … care acu 7 ani era tot pe zero cf schemei asteaia … si profiturile erau incasate de 2 firmulite din Grecia , unde nu is sigur ca taxele fiscale is chiar asa de blande … da ce naiba is greci si au sentimente fata de patrida lor !!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: