Economia in 2011

Mi-am propus sa ma incumet la pronosticuri economice pentru 2011. Doar ghicitorii(in care nu cred) pot spune exact cum va evolua un anumit indicator; insa trendul indicatorilor cred ca poate fi anticipat. Sa-i luam pe rand :

 

– PIB-ul – in scadere. Tare mi-e teama ca 2011 va fi al 3-lea an consecutive de scadere economica. Practic nu vad cum un PIB cu o structura ca cel din Romania(format aproximativ trei sferturi din consum) sa poata creste in conditiile in care consumul va scadea. Caci sa nu-si imagineze nimeni ca guvernul va da inapoi salariile micsorate la 1 iulie 2010 sau ca va readuce TVA-ul la 19%. Cum de altfel nici la o reluare a creditarii nu se poate gandi nimeni. Asa ca, oricat ar creste exporturile(lucru care nu este deloc sigur), va fi aproape imposibil sa compenseze scaderea consumului. Repet, consum care are o pondere tripla in formarea PIB-ului.

Luat pe ramuri, cred ca serviciile vor continua scaderea, constructile si ele; pentru industrie situatia o vad foarte incerta depinzand in mare parte de evolutia economica a altor tari, iar agricultura depinzand in continuare foarte mult de vreme.

 

 

Deficitul bugetar – greu de spus intr-o tara in care masuri cu impact fiscal foarte puternic(vezi majorarea TVA-ului cu 5 puncte procentuale, scaderea salariilor cu 25%) sunt luate peste noapte. Insa cred ca si in 2011 deficitul bugetar va fi mai mare decat cel prevazut in Legea Bugetului de 4,4%. M-as bucura insa sa avem totusi o consolidare fiscala, si desi risc sa fie un wishfull thinking, cred totusi ca in 2011 vom avea un deficit bugetar mai mic decat in 2010.

Dar atentie : cu cat deficitul bugetar este mai mic, cu atat cererea este mai mica si deci automat va trage PIB-ul in jos. Fac aceasta sublinere pentru ca in Romania nimeni nu explica diferentele dintre politicile de stabilitate macroeconomica si stimulii de crestere economica, care de multe ori se bat chiar cap in cap.

In privinta arieratelor(si atentie : arieratele nu sunt numai datoriile restante dinspre buget) cred ca vor constitui o problema mare si in 2011.

 

Deficitul commercial – va ramane in continuare una dintre principalele vulnerabilitati ale Romaniei. Pentru anul 2011 cred ca vom avea un deficit commercial asemanator cu cel din 2010.

(Deschid si aici o paranteza. In 2010 am inregistrat o crestere frumoasa a exporturilor si automat a industriei; lucruri care cred ca ar fi meritat ceva mai multa mediatizare. Insa trebuie realizat ca aceasta crestere a exporturilor s-a datorat in cea mai mare parte timidei relansari a unor tari europene, dar relansate pe datorie, deci tot nesustenabil.  Si inca ceva : in Romania, la 100 de lei exportati, 70 de lei provin din import).

 

Inflatia – Aici nu voi incerca nici o estimare, nici macar legata de trend. Din simplul motiv caci nu imi pot explica cum intr-o tara in care consumul scade, preturile cresc. Si cresc cu mult peste acel 4,2% cauzat de cresterea TVA-ului. Insa sunt aproape sigur ca BNR-ul va rata iarasi tinta de inflatie de 3% si totusi inclin sa cred ca va fi sub inflatia anului 2010 de aproximativ 8%. Deci, prevad o inflatie in scadere, in jurul valorii de 5%.

 

Somajul – nici aici nu voi incerca previziuni, caci cum am mai spus-o si alta data somajul este distorsionat. In privinta numarului locurilor de munca pot insa sa imi exprim asteptarile, iar acestea sunt de o scadere a locurilor de munca si pentru 2011.

 

Imobiliarele – vor continua scaderea. Nu vad nici macar un singur motiv ca imobiliarele sa creasca in 2011. Si ma refer la orice imobiliare(terenuri intra si extravilane, apartamente noi, vechi, birouri, etc). Personal ma astept ca imobiliarele sa scada in 2011, pe medie, cu 15%.

 

Bursa – Prevad o scadere pe bursa atat a cotatiilor cat si a lichiditatii. Nu vad nici noi emitenti de calibru cotati la BVB.

 

Cursul valutar – Cred ca in 2011 leul se va deprecia atat fata de euro cat si fata de dolar. Dar despre acest subiect voi scrie mai pe larg intr-un alt articol.

 

Remiterile – vor scadea si ele. Unul dintre marile ghinioane ale Romaniei a fost ca principalele tari in care au plecat romanii la munca sunt si ele intr-o mare dificultate : Spania si Italia.

 

Restantele la banci – vor avea si ele in continuare o evolutie nefavorabila, in sensul cresterii acestora.

 

Rata dobanzii de politica monetara – cred ca va avea o evolutie descendenta atat pentru a sprijini creditarea si implicit consumul cat si datorita unei inflatii mai mici.

 

 

 

Sunt curios cate linute voi bifa J. Si indiferent de cate lucruri din cele spuse de mine se vor adeveri, voi incerca sa fac acest test la inceputul fiecarui an.

 

La multi ani! Si un an nou cat mai fericit(caci fericirea nu tine doar de bani)!

 

Reclame

32 răspunsuri to “Economia in 2011”

 1. Adrian Says:

  Tind sa-ti dau dreptate, in linii mari. De unde crezi, insa, ca prevad analishtii lui Peshte o intarire a monedei nationale? E ca se intentioneaza pur si simplu sprijinirea consumului pur de produse fabricate in zona altor monezi? Dupa mine, un 4,5-4,6 RON/EUR ar fi un raport care ar putea echilibra balanta de plati.
  E estimarea unei vechi cunostinte…

  • Octavian Radu Says:

   Adrian, poate ca un curs neutru pentru balanta de plati ar fi chiar unul mai mare de 4,7 RON/EUR.

   Da, un curs mai mic incurajeaza consumul de provenienta externa. Cum de altfel incurajeaza si bancile din Romania.

 2. cafeacutaifas Says:

  Referitor la bursa, nu mentionati Fondul Proprietatea, care va conduce cu siguranta la cresterea lichiditatii, vizibilitatii si care poate aduce bani noi in piata.

  • Octavian Radu Says:

   „Pana la sfarsitul anului 2007 FP va fi listat” parca asa ne amagea domnu’ Vosganian. Si iata-ne in 2011. Si nimic.

   Asa ca dupa atatea promisiuniu nu stiu ce sa mai cred. Poate sunt eu prea sceptic in aceasta privinta…insa dupa ce te frigi de 10 ori in ciorba, sufli si in iaurt.

 3. bogdan Says:

  In legatura cu PIB-ul, am 2 comentarii:
  1. Toti analistii se limiteaza la scaderea salariilor in domeniul bugetar, ca si cum toata economia de consum s-ar baza doar pe bugetari. Tin sa va informez ca in Romania sunt pe linga cei 1.3 mil bugetari inca vro 3 mil de salariati in mediul privat plus inca vro 1.5 mil salariati la negru (conform INS), plus inca probabil 1-2 mil de PFA/DA/firme/firmulite/etc. Iar la parte din cei mentionati vor creste veniturile (macar la cei 1.2-1.3 mil din indistrie).
  2. Pe de alta parte cresterea/scaderea PIB se calculeaza la PIB in lei ajustat cu inflatia. Daca avem curiozitatea sa comparam PIB 2009 cu PIB 2010 in valori absolute:
  http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/Anexa_nov2.pdf
  observam ca PIB 2009 a fost de 491.274 mld lei iar PIB 2010 de 511,581 mld lei, cu crestere de 4.1%. Sau in eur, PIB 2009 = 116 mld eur PIB 2010 120 mld eur. Deci, cauza principala a scaderii economice in 2010 a fost inflatia de 8%. Daca am fi avut inflatie de 4%, raportam crestere economica. Adica daca scaderea pensiilor nu era ne-constitutionala.
  CONCLUZIE: Daca in 2011 inflatia ajunge la 4-5% si daca economia europei nu da rateuri , atunci cresterea de 1.5% in 2011 nu e o inprobabila.

  • Octavian Radu Says:

   Bogdan, fireste ca nu doar bugetarii consuma.
   Dar daca 1,3 milioane de bugetari au venituri mai mici, automat vor consuma mai putin. Corect? De unde consuma ei? De la sectorul privat corect? Pai atunci, daca sectorul privat va avea vanzari mai mici, se va contracta si el, nu-i asa?
   Chestia asta functioneaza ca o spirala…

   Caci sa nu ne imaginam ca in sectorul privat se lucreaza pentru export. Nicicum. Grosul salariatilor din sectorul privat lucreaza in servicii vandute romanilor : in supermarcheturi, banci, cazinouri, firme de bodyguarzi, consultanta de tot felul, etc.

   2 – E normal ca PIB-ul sa se calculeze denominat cu inflatia. Caci practic asta conteaza. Altfel, ar tipari cu totii bani si cu totii ar avea crestere economica. Dar probabil ca standardul de viata ar scadea.

   O mica observatie : inca nu se stie cat a fost PIB-ul in 2010. Uita-te pe estimarile de la final de an 2009 ale PIB-ului si vei vedea cum estimarile erau corectate doar la cateva zile de noi estimari.

   In privinta inflatiei…cum sa spui ca ea e cauza scaderii economice? Ea doar ajusteaza. Practic cauza scaderii economice este o productie si un consum mai mic.
   Iar daca pensionarii ar fi avut pensiile diminuate…crede-ma…scaderea economica ar fi fost si mai mare. Imagineaza-ti 6 milioane de oameni avand venituri in scadere cu 15%. Iti dai seama cat de mult s-ar fi restrans consumul? SI iti reamintesc, in Romania, 3/4 din PIB e format din consum.

   • conualfy Says:

    Intrebare de la un profan, nu dati cu piatra daca nu am luat-o pe aratura:

    Logica mea zice asa: un bugetar primeste x bani; din acei x bani y% se duc in buget direct din taxe si impozite, alti z% se duc prin taxele si impozitele platite de firmele pe care le contracteaza individul (sau de la care cumpara). Dar in final tot salariul lui este din bugetul statului, mult mai mult decat se recupereaza ulterior prin y, z sume.

    Cum bugetarii si pensionarii primesc practic bani de la „stat”, ei nu „produc”, asadar o scadere cu 15%/25% a veniturilor lor inseamna o relaxare mare pentru buget. Faptul ca ei nu cheltuie tot atatia bani, ar insemna o scadere a consumului facut de ei, dar cred eu ca nu de 15-25%, deci in final bugetul de stat e mai puternic.

    Salariile lor vin de la mediul privat in final, salariile bugetarilor fiind de fapt cheltuieili, iar bugetul de stat e mai puternic in felul acesta.

 4. bogdan Says:

  Octavian
  1. in 2010 bugetarii au avut salariu diminuat cu 25% timp de 5 luni, cea ce inseamna in medie o scadere de 10% fata de ian 2009. In 2011 au 86% fata de ian 2009 (al 13 salariu se da oricum in ianuarie) minus ceva bonusuri. Deci saderea 2011 fata de 2010 pe medie nu e foarte mare. La asta se mai adauga si cei 5% la sanatate pentru pensionarii cu peste 700 RON.
  Pe de alta parte, in unele sectoare din privat, salariile cresc. Sal mediu net nov 2009 : 1366 ron, nov 2010: 1340 ron. Deci, cam la fel, cu toata scaderea de 25% la bugetari. Concluza: in privat salariul mediu a crescut in 2010.
  Iar teoria asta cum ca sectorul privat creste sau scade dupa cum se misca salariile bugetarilor e gresita. Sectorul privat produce bani, iar cel de stat consuma.
  2. Vezi tu, inflatia nu inseamna intotdeauna devalorizarea monedei. Iar la noi inflatia din 2009, de 4.75% a avut o componenta de 1.77% doar din cresterea accizelor la tigari. Iar in 2010, vro 3-4% din inflatie a fost cresterea TVA. Nici una din cele 2 componente nu inseamna devalorizare de moneda. Ambele sunt cresteri de preturi datorate majorarii taxelor.
  Daca vrei sa vezi cit de realista e estimarea PIB uita-te la cit s-a colectat ca si procent fata de aceeasi luna a anului anterior.
  Cit despre productie, ea e simtitor peste 2009, daca te uiti pe orice statistici privind industria. Ceea ce a scazut e consumul statului pe datorie, consumul populatiei pe datorie, constructiile (efectul bulei imobiliare) si serviciile ca efect al tuturor celor de mai sus. Practic in 2010 s-a produs o reasezare a ponderii in PIB a fiecarui sector. Cresterea din 2008 (care daca nu venea criza ajungea pe la 13-14%), bazata pe dublarea cheltuielilor cu salariile la stat si pe cresteri de pensii cu 100% (2007-2008) numai sustenabila nu era.
  Scaderea pensiilor nu ar fi afectat atit de mult consumul. Pensionarii, in marea lor majoritate, oricit de saraci ar fi, economisesc parte din pensie. Dar oricum astea-s supozitii, ce s-ar fi intimplat exact nu putem spune.
  In concluzie, daca nu se intimpla ceva spectaculos in 2011 in europa, industria exportatoare va continua sa creasca tragind incet, incet dupa ea si comertul si serviciile. Agricultura a fost dintotdeauna dependenta de starea vremii, iar constructiile vor mai fi pe minus inca 3-4 ani.

  • cafeacutaifas Says:

   E de vazut daca exporturile vor creste si anul acesta in acelasi ritm. Probabil ca nu. Oricum, cresterea economica este fezabila.

   • Octavian Radu Says:

    @cafeacutaifas, cu exporturile e greu de spus. In 2010 exporturile au crescut datorita faptului ca economia Europei si-a revenit. Dar aceasta revenire fiind artificiala. Pe deficit, pe datorie…

    Si repet, pot sa creasca exporturile…e aproape imposibil sa compenseze scaderea consumului intern….care repet, reprezinta 3/4 din PIB.

  • Octavian Radu Says:

   Bogdan :

   „Deci saderea 2011 fata de 2010 pe medie nu e foarte mare” – corect. Dar daca mai pui si inflatia care mai erodeaza cu inca aproximativ 8% aceste venituri…
   Apoi la fel, amintesti de unii pensionari care vor suporta anumite dari in plus catre stat.

   „Sal mediu net nov 2009 : 1366 ron, nov 2010: 1340 ron” – dar nu cumva aceasta este sub rata inflatiei?

   Fraza cu „sectorul privat produce bani, statul doar consuma” nu e chiar intru totul adevarata. Iti dau un singur exemplu(ce-i drept f.exagerat) : chiar consideri ca Spiru Haret(privata) produce bani iar Politehnica Bucuresti(de stat) consuma?
   Iti recomand sa citesti : https://octaraduro.wordpress.com/2010/11/17/mult-laudatul-sector-privat/

   2 – Sunt de acord cu ce spui. Intr-adevar, inflatia a fost trasa in sus de majorarile de taxe.
   Iarasi sunt de acord atunci cand spui ca productia(referindu-te la industrie) a fost in crestere. Numai ca aceasta industrie, din pacate, reprezinta o particica din formarea PIB-ului. Aici e problema principala…

 5. Cristina Says:

  Imi place blogul, mi se pare profesionist.
  As mai avea de adaugat ceva despre contextul international. Daca preturile la imobiliare incep sa scada la un an de la scaderea cererii inseamna ca, China va avea o mare problema in august 2011. Daca China sare sa-si ajute bancile, capitalurile o sterg si ele in mare graba. Scade pretul la comodities, tarile arabe si Brazilia si Rusia au o problema. Capitalurile cauta un debuseu si Romania are o problema cu aprecierea monedei. Deci zic eu ca ar trebui sa scada dobanzile platite de banci in prima jumatate a anului. Sau sa scoata politicienii un iepure din caciula, ca ei au un mare dar sa sperie capitalurile.
  2 lucruri mai trebuie sa le studiez. De ce ne-a afectat criza din Asia in 97. Aveam poate niste probleme cu bancile care poate acum nu le avem.
  Cum ne descurcam in 2011 cu deficitul. Cine il finanteaza ? Pana acum mai era finantat de FMI, au fost si masuri de austeritate si tot nu a scazut mult deficitul. Chiar o sa se faca reforma ?

  • cafeacutaifas Says:

   Datoria publica a Romaniei nu este atat de mare in PIB. Pe un climat mai calm, nu ar trebui sa avem probleme in finantarea de pe pietele internationale.

   • Octavian Radu Says:

    @cafeacutaifas, ponderea datoriei publice in PIB este cea mai mica in Romania din toata UE. Numai ca suntem printre primii la rata de crestere a acestei ponderi.

    Pe de alta parte, costul finantarii acestei datorii este cu mult mai mare decat in cazul altor state, desi respectivele state sunt mai indatorate. Si aici este iarasi o mare problema…

   • Ghita Bizonu' Says:

    cafea cu taifas da cat naiba este PIBul ?
    Hais a vulgarizam.
    Daca ai un venit de 700 lei /luna orice datorie iti iese pe nas. Ca trebe sa maanci , sa platesti autobuzu, sa iti iei o sesta , sa platesti electricitatea , gunoiu samd , De fapt nu prea ai de unde !
    Daca insa ai o sa zicem un venit de 10.000 lei , atunci draga o datorie de 20.000 lei este suportabila . Nu de alta da poti trai cu 2000 lei , hai trei si chiar daca ti se pare ca traiesti oribil … traiesti bine ( de exemplu in loc de wiizichi de 140 sticluta te vei multumi doar cu Johny red label … si prin august te vei multumi doar cu Antalya… )
    Ori gagi care te impumuta stiu mai bine decat mine cele de mai sus !
    (Trump povestea ca atunci cand daduse de dracu isi zisese ca nu stiu ce cersetor era mia bogat decat el. Trump datora 600 milioane $ .)

  • Octavian Radu Says:

   Multumesc frumos, Cristina!

  • Ghita Bizonu' Says:

   Cristinel

   lasa China in pace ! Multe intre capitalurile alea sunt ale ei (RPC). Deci nu fug. Altele sunt ale companiilor chineze (sa indrazneasca sa fuga !!! Poa pe Luna da nu se stie …). Altele is taiwaneze (nu prea o sa fuga .. vor fi doar mai atente!!) Restu is in gn; capitaluri de inevestitii – pai daca in bagat intr-o uzina nu prea poti sa pleci cu uzina in spate , nu?!
   Si China mai are un atu – are excedent (urias !!! Thanks you mr Reagan!). Ma rog are si belele – peste un miliard de locuitori !! si probleme sociale care se dezvolta).
   Cestia de baza ca fata de noi capitalurile speculative nu sunt majoritare . Ci alea de dezvoltare ..

 6. Raul Noica Says:

  Cam asa vad si eu lucrurile. Daca mai discutam si de descentralizare ( a Caselor de asigurari, spitale etc ) vom avea o multime de probleme – mai ales sociale.

 7. Octavian Radu Says:

  cafeacutaifas, sper ca FP sa se listeze 🙂

 8. toma florin Says:

  Blogul e total neprofesionist. Daca intru in polemici cu voi, pierd timpul. Mai nou se pricep toti la economie-politica!

  • Octavian Radu Says:

   Pai vezi…gandim absolut la fel amandoi : „mai nou se pricep toti la economie” .

  • adrian Says:

   Pai nu te-a invitat nimeni sa te bagi in seama. Du-te si sfatuieste-o pe madam Vass! Noi iti multumim pentru ca ne-ai atras atentia asupra propriilor limite. Le cunosteam, in mare. Ti-o spune un inginer satul de lipsa de logica a economistilor iesiti pe sticla(fireste, cu anumite exceptii-Serbanescu, de ex).

   • Octavian Radu Says:

    @Adrian, chiar Ilie Serbanescu, pe care si eu il apreciez – vbeste despre dezechilibrele mari dintre productie si consum si dintre importuri si exporturi.

    Cat priveste in rest „economistii” – sunt intr-adevar cei ce in 2008 vedeau in continuare cresteri de pret la imobiliare, sunt cei care isi imaginau ca actuala criza este una asa minora(in sensul ca nu mai ai crestere economica de 8% ci doar de 4$) si cauzata doar de sectorul public. Sunt marii „economisti” care au dat credite imobiliare cu duiumu’ crezand ca salariile si preturile imobiliarelor vor creste la infinit, etc.

 9. Ghita Bizonu' Says:

  banii nu aduc fericirea dar sunt o conditie a ei …
  Dar ai dreptate in ce priveste anu 2011 …
  Cu adaugirea ca omu de rand cand zice revenire gandeste sa revina la puterea de cumparare. Cand zice crestere vrea musai sa simtza cresterea in portofel .
  Insa , insa …. evolutia economica si evolutia nivelului de trai , desi interdependente, nu sunt si sincrone! Adica dupa o scadere economica nivelul de trai se va degrada intr-un trimestru doua . Insa cand este vorba de o crestere economica … nivelul de trai va mia intarzia cca 2-3 ani iar cresterea va fi mai lenta (ca afacerile trebuie sa recupereze , sa isi mai plateasa din credite si poa sa stranga ceva bani ptr investitii. Ca propretarii afacerilor doresc sa isi schimbe masinile si amantele si deci nu prea vor fi bucurosi sa impartza suplimentu [ca asa este omu!] asa ca la angajat mai tarlliu ca asa este normal).
  In plus mai atrag atentia ca cresterea exportului se cam bazeaza mult pe Renault. Sa dea Al de Sus ca Dusteru sa rupa gura Nemtiei !!
  Si ceva despre inflatie. Inflatia este si o modalitate de transfer a avutului de la largi categorii catre o patura de privilegiati . Asa ca … redistribuiera prin inflatie va continua !!
  Noi sa fim sanatosi ca altfel e nashpa rau !!
  Si ceva despre Fondu Propretatea. A fost o manarie , Ordinara .
  Unicu lui scop a fost nu „moarala” „despagubirea” samd ci sinecure ptr cine trebe !!!

  • Octavian Radu Says:

   Ghita, mi-a placut mult o replica din niste desene animate. Pe care n-am uitat-o dupa atatia ani si pe care o citez cand am ocazia 🙂 .

   Era un pusti care voia sa aibe multi bani. Iar maica-sa i-a spus ca in lumea asta sunt atatea lucruri care te pot face fericit si iti pot da o stare de bine. La care pustiul i-a replicat : „Asa este. Dar numai ca pentru toate astea iti trebuie bani” 🙂

   • adrian Says:

    Cum ar zice politaiu de la Neamt: Yeaaaaaaaaaaah! Confirmed.

    Cum pisici crezi ca am ajuns pe blogul tau, altfel decat tras de nas de nick-ul tau?

  • Adrian Says:

   Bine te-am regasit, Bizoane! Mi-era dor de tine si de discutiile de pe la Ziua.

   Un spai fara grade

   • Octavian Radu Says:

    @Adrian, tu esti Spaiu ?

    Oricum, oricine ai fi – si mie mi-e dor de discutiile de la Ziua 🙂

 10. Ghita Bizonu' Says:

  Adrian , Octavian Radu

  cu ceva intarziere am incercat sa fac un forum pe care sa ii traga pe cei de pe Ziua. Octav este singuru care a dorit sa apara ….
  Acu poa o sa tineti minte ca uneori eu si Octaa ne-am cam luat la bete … si o sa va mirati . Ma rog io zic ca Octav s-a maturizat rapid (scuze Octave da se vede… Sper ca nu vei ajunge prea iute sa te intrebi daca din ce zboara se poa si mananca ceva … adica iti doresc sa nu ai ocazia de a te maturiza prea iute… ca asa este viata dintai crezi ca tot ce zboara se mananca , apoi afli ca sunt si cestii necomestbile si mai tarziu … ma rog aia baftosi nu trec la faza a 3a! Bafta!!).
  Oricum daca veti avea ceva de zis (adica articol de sine statator) puteti incerca la
  http://vremea.forumgratuit.ro/
  Inscrierea nu este obligatorie , decat daca vreti sa semnati cu peste 8 caractere…naspa esrte insa lipsa de public (si eu regret forumu Ziua … sa zic asa imi satisfacea pofta de „sange pe pereti”).

 11. Ghita Bizonu' Says:

  ha mai cade si mamuta din copac …
  Na draga ca is ata de obisnuit sa gandewsc „Octaa” ca ma uitat ca numele complet …Ah savarina asta poa si datorta unor foste excese cu scleroze cu frisca ce au favorizat ateromu …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: