14 iulie 1484

 

14 iulie 1484 este o zi tragica pentru poporul roman, atat din punct de vedere  patriotic, cat si economic. Desi Stefan cel Mare a reusit in mai multe randuri sa invinga armata puternica(poate cea mai mare putere a lumii a acelor vremuri, caci sa nu uitam suntem pe vremea cuceritorului Constantinopolului) a otomanilor, sau cel putin sa nu piarda tronul si sa nu cada sub vasalitate turceasca, totusi, la un nou atac al turcilor…cetatile Chilia si Cetatea Alba, cad in mainile otomanilor. Probabil si prin tradarea unora din aparatorii cetatilor.

 

Asadar extremul sud-est al Moldovei a cazut sub dominare turceasca, fiind transformat in raia. Iar acest lucru a insemnat nu doar pierderea unor teritorii moldovenesti, ci si a insemnat si un mare minus financiar pentruMoldova. Prin porturile de la Chilia si Cetatea Alba se facea comert, comert intre Marea Neagra si Europa Centrala, in special Polonia. Iar de pe urma acestui comert,Moldovaincasa bani din vama.

 

 

De aici incepe drama Moldovei, drama care nu se va mai accentua decat peste vreo cateva veacuri…dar de data asta cu urmari si mai mari.

 

Dupa ce Imperiul Otoman incepe sa decada si in urma lucptelor austro-ruso-turce,Moldovava trai o adevarata drama. De data asta, cauzata de catre…crestini…

Urmatoarea ciuntire a Moldovei a avut loc in 1775; de data asta este vorba despre Bocovina, care a fost anexata de catre austrieci.

Urmatoarea ciuntire, de data asta si de o mai mare insemnatate a avut loc in anul 1812, in urma unui nou razboi ruso-turc, sfarsit prin victoria rusilor. (Aici deschid o paranteza. Razboiul a durat vreo 6 ani… ori tocmai la cateva saptamani dupa incheierea razboiului, Napoleon se pregatea sa atace Rusia. Ei bine, aici avem de-a face cu o mare greseala a diplomatiei frantuzesti si anume faptul ca pe atunci Franta nu avea ambasador la Constantinopol. Ma intreb…oare turcii, dupa lupte de 6 ani, nu mai puteau lupta 6 saptamani? Caci era inevitabila retragerea rusilor in momentul in care Napoleon ar fi invadat Rusia. Si astfel nu s-ar fi pierdut Basarabia… Ma rog, mi se pare ca celui ce a semnat pacea, sultanul i-ar fi taiat capul).

 

Ei bine, pana la acea data, inMoldovade dincolo dePrut, erau aproape numai romani. Nu exista absolute nici o diferentiere intre un moldovean din dreapta Prutului sau unul din stanga. Dar absolute nici o diferenta. Doar in zona de extreme sud-est a Moldovei, adica in Bugec erau diferente, caci fiind de cateva veacuri raia turceasca, aici locuiau destui turci si tatari.

Odata cu anexarea Basarabiei de catre rusi, s-a inceput colonizara acesteia cu rusi, ucraineni si gagauzi. Care repet, nu fusesera niciodata pe acel teritoriu. (Aici deschid o alta paranteza si anume denumirea de Basarabia. Basarabia se numea initial doar partea de sud-est extreme a Moldovei, caci apartinuse intr-o perioada Tarii Romanesti, care era sub conducerea dinastiei Basarabilor. De-abea de-acum rusii vor da denumirea intregii Moldove de dincolo dePrut- Basarabia).

 

Razboiul Crimeei dat intre Rusia pe de o parte siAnglia, Franta, Imp.Otoman si Regatul Sardiniei pe de alta parte se sfarseste cu infrangerea Rusiei. Iar din acest razboi, culmea, au de castigat si principatele romane, in sensul caMoldovaprimeste o cele 3 judete din sudul Basarabiei.

Aici atentie(caci asemenea lucruri se tot intampla in istorie) :Romaniaa primit inapoi judetele unde romanii nu mai erau majoritari! In loc sa primim teritoriile actualei Basarabii, noi am primit Bugacul, care cum am spus, de veacuri fusese populat cu diverse populatii.

Si atentie, desi noi credem ca Apusul ne-a facut un bine, singurul motiv pentru care ne-a facut acest bine a fost bineinteles doar propriul interes. Si anume s-au temut si s-au ferit ca Rusia sa nu aibe acces la gurile Dunarii. Repet, in nici un caz nu s-au gandit la binele bietului principat al Moldovei, caci daca ar fi facut-o, ar fi inapoiat acestuia restul teritoriului dintrePrutsi Nistru.

 

Ajungem la minunatul an 1918, candRomaniase uneste cu toate celelalte provincii romanesti(avand un mare noroc ca pe de o parte Imperiul Austro-Ungar pierde razboiul si se destrama, iar pe de alta parte in Imperiul Tarist apar mari probleme interne odata cu inceperea revolutiei).

 

Bucuria nu tine mult caci prin Pactul Ribentrop-Molotov, Romania pierde din nou Toata Basarabia, plus Bucovina de Nord … fiind rapite si de aceasta data tot de catre Rusia. De data asta Ruia comunista.

Ei bine, din punct de vedere practice, pactul Ribentrop-Molotov este si astazi in picioare. Caci nici Bucovina de Nord sau Bugeacul nu ne mai apartin, ci apartin unui stat desprins din URSS(Ucraina) si nici actuala RepublicaMoldova.

 

 

 

 

 

Si ca sa ajung la actualitate, vad multi pe la televizor pun in aceiasi oala relatiile extrne ale Romaniei cuChinasi cu Rusia. Ori pentru mine sunt lucruri total diferite.

 

Am criticat politica externa a Romaniei de curand. Am criticat faptul ca la capitolul relatiilor externe cuChinaavem un mare handicap. Un handicap pe care nu-l inteleg si de pe urma caruia vom avea mult de pierdut. Repet , daca in toate tarile din zona chinezii au mari investitii,Romaniae repetenta si la acest capitol.

 

In cazul Rusiei…problema e foarte sensibila. Caci ceea ce ne-au confiscate in trecut, adica jumatate! din teritoriul Moldovei medievale, cat si tezaurul Romaniei se afla inca in mainile lor. Ei bine, in aceste conditii e cam greu sa poti fi prieten cu aceatara, doar de dragul prieteniei…  Eu personal n-as putea sa ma imprietenesc cu cineva care mi-a confiscate atat o camera a apartamentlui, cat si toate bijuteriile din casa…doar de dragul prieteniei.

 

 

 

As vrea sa mai notez si niste concluzii(strict personale) :

1 – Cand otarastraina iti face un bine, de cele mai multe ori il face in interes propriu. Asa si cu restituirea din 1856 a judetelor Cahul, Ismail si Bolgrad(care repet, erau cele in care romanii erau cei mai putini).

2 – Rusia, fie ea tarista, comunista sau capitalista a avut si are tendinte expansioniste. Lucrurile se vad f.bine inUcraina,Moldova…dar mai cu seama inGeorgia.  Avantajul nostrum fiind ca,  desi Rusia este inca o foarte mare putere, totusi este in decadere de vreo 30 de ani; decadere care pare a continua si in viitor.

3 – Nu trebuie puse in aceiasi oala relatiile externe ale Romaniei cu Rusia si cuChina. Lucrurile stau total diferit, din toate punctele de vedere(economic, istoric, cultural).

 

 

PS : Cred ca putina istorie nu strica 🙂

Reclame

11 răspunsuri to “14 iulie 1484”

 1. nelucraciun Says:

  Aşa e, nu pot fi puse in aceeaşi oală relaţiile romano-chineze şi relatiile romano-ruse. Totuşi , dacă înţeleg perfect motivele pe care le arătaţi pentru a justifica departarea de Rusia, nu cred că o apropiere prea mare de China ar fi benefică pe termen lung. Părerea mea este că fenomenul chinez, struţo-cămila comunisto-capitalistă este doar un imens balon de săpun. Nu am fost pe acolo, nu mă pronunţ decât la nivel de impresie…

  • Octavian Radu Says:

   Eu nu cer departarea de Rusia…dar nici prietenie neconditionata. Rusia a fost, este si probabil va fi inca mult un stat important si puternic…insa eu nu cred ca nu trebuie sa ne cerem drepturile.
   Sa ne gandim de exemplu ca puteam fi noi printre romanii din Basarabia sau Bucovina…(personal n-am nici macar o ruda pe acolo si nici macar in Moldova noastra…).
   La fel si cu tezaurul…

   In privinta Chinei…da…e o mare struto-camila.
   Chiar sunt curios sa inteleg cum naiba functioneaza COMUNISMUL ala. Comunism in care foarte multi chinezi sunt inca extrem-extrem de saraci…iar altii au limuzine de ultimul tip. Au o multime de milionari in dolari pe de-o parte, iar pe de alta parte sunt o gramada care de-abea au ce manca.

   Adica in afara de faptul ca exista partid unic si ca statul are un rol foarte mare in economia chineza…eu alte semne de comunism nu prea vad 🙂

   Daca este sau nu este un balon…nu prea cred ca este. De baloane cred ca putem vorbi doar in tarile a caror productie industriala si agricola stagneaza, sau chiar da inapoi…in timp ce economia „duduie”. Duduie pe deficite…
   Ori o tara care exporta mai mult decat importa, o tara care are investitii mari in toate domeniile si in mai toate colturile lumii(exceptand fireste…Romania) si care este principalul exportator si creditor al lumii…nu cred ca este un balon.

   PS : Apropos, rusii ne-au fost si prieteni candva. Un episod in care Stefan cel Mare a fost atacat de regele Poloniei(ai caror frati erau rege al Ungarei si Mare Duce al Lituaniei), iar victoria i-a apartinut lui Stefan cel Mare….se datoreaza si cneazului Moscovei.
   Caci acesta, in relatii bune cu Stefan cel Mare si avand si unele interese comune a staruit pe langa hanul Crimeei , amenintandu-l pe mare duce al Lituaniei ca daca il va ajut ape fratele sau(regele polon), atunci acestia vor inra si ei in conflict.
   Astfel incat marele duce al Lituaniei i-a trimis in ajutor fratelui sau … decat 1000 de soldati, ceea ce nu insemna mai nimic 🙂

   • Ghita Bizonu' Says:

    Cum functioneaza ?
    Simplu : se practica un capitalism dur , stil sec XIX ; Si ion sedinte se face recurs la gragara „socialism cu specific chinez ” cand de fapt ar putea zice capitalism ….

 2. anais Says:

  Sincer, nu pot sa spun ca ma pasioneaza foarte mult tema pe care ai abordat-o in acest articol. Si stii de ce? Pentu ca istoria nu mai poate fi schimbata, este un fapt consumat.
  Ma preocupa mai mult ceea ce poate fi schimbat in drama pe care o traieste poporul roman acum, din cauza incompetentei si hotiei generalizate, ridicata la rang de ” politica de stat”.
  Impartasesc ideea ca ignorarea beneficiilor pe care reimprospatatrea relatiilor cu China le-ar aduce este nu numai o prostie imensa, ci mai ales, un abuz impotriva interesului national!

  • Octavian Radu Says:

   Cu China am putea avea relatii de prietenie extrem de solide. Si bazate pe interes comun, de la egal la egal. Nu cum am avut cu altii, carora doar le-am vandut pe 2 lei ceea ce aveam mai bun in tara(petrol, gaze, etc).

   Pe baza excedentelor comerciale inregistrate an dupa an, China a acumulat rezerve banesti uriase. Bani pe care ii investeste mai repede sau mai incet si mai peste tot in lume(exceptand desigur…Romania).
   China a investit destul de mult peste tot in lume. Din America pana-n Africa.
   Iar in zona noastra la fel. In Bulgaria am inteles ca vor construi(atentie, nu vor cumpara, ci vor construi) o fabrica de masini…prin Polonia construiesc infrastructura rutiera, in Grecia, la Pireu, intentioneaza sa construiasca un urias port, in Serbia iarasi se finanteaza destule lucruri, Moldova si Ungaria au imprumutat bani de la chinezi. etc.

   Numai noi nu n-avem norocul asta. De fapt … vorba aia „norocul si-l mai face si omul cu mana lui”.

   Si repet, China are intetia de a deschide si mai larg poarta spre Europa. Iar Romania are toate avantajele de a fi acea poarta. Numai ca portarul…din prostie sau din reavointa nu deschide usa…

   PS : Sunt curios daca viitorele guverne vor face ceva in privinta asta sau daca vor fi tot la fel de pasivi.

  • Octavian Radu Says:

   A…data viitoare voi scrie despre hotie 🙂

 3. Ghita Bizonu' Says:

  Parca Luis Soarele l-a intrebat pre Savoia : maresale ce iti trebuie ca sa castigi un razboi ?
  – Bani, bani si iar bani sire !!

 4. tibi Says:

  „”Cred ca putina istorie nu strica.””

  Si eu sunt adeptul conversatiei. Insa existenta a sute si mii de site-uri si blogguri pe care se analizeaza la infinit despre diferite evenimente si persoane nu este suficienta.
  As vrea sa gasesc macar un site pe care sa se converseze exclusiv despre solutii si despre materializarea lor.
  Analiza evenimentelor si persoanelor sa se faca doar pentru motivarea solutiilor.
  Daca nu vrem sa discutam decat despre evenimente si persoane ne resemnam sa mentinem aceste conversatii la nivelul retoricii coltului oratorilor din Hyde Park.
  Acesta este pacatul mare al intelectualului roman: analizeaza la infinit evenimente si persoane (pentru ca nu il costa mare lucru) dar se fereste smechereste si las sa analizeze si sa materializeze solutii

  • Adrian Says:

   Tibi taica, discursul lui Octavian are o finalitate: o propunere privind relatiile cu Rusia si China. In principiu, sunt relatii importante. Numai ca avem o problema- de fapt doua:
   Chinezii au suficienta industrie ca sa nu mai fie interesati de o furnica precum Romania, iar rusii au destui mujici de tinut ocupati, ca sa ne mai dea noua de lucru. Si, oricum, ei nu mai cumpara decat inginerie. Ceea ce noua societate cacapitalista romana a distrus, pentru ca noii imbogatiti nu stiu ce e aia…

   • tibi Says:

    Nu are absolut nici o finalitate.
    Pentru ca propunerea respectiva nu va fi urmata de materializarea ei.
    Sau chiar daca esenta propunerii va fi materializata acest lucru nu se va intampla datorita respectivei propuneri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: