Clasa politica nu se va schimba prea curand

 

Camtoti ii injuram(la figurat) pe politicieni fie pentru ca ne conduc prost, fie pentru ca fura, fie pentru ca-si acorda tot felul de legi care sa-I favorizeze, etc.

Dar nu cred ca acesti politicieni difera prea mult de oamenii din popor, diferenta fiind doar ca ei au reusit sa ajunga undeva sus, de unde isi pot permite diferite abuzuri.

Dar sa ne uitam si prin societatea romaneasca, dincolo de clasa politica. Si cu tristete spun…ca vedem cam acelasi lucru, bineinteles la o scara mai redusa. Daca ne uitam putem vedea cum mai in orice categorie profesionala, care permite diferite abuzuri exista destui care le fac. Nu doar la politicieni.

Sa luam padurarii de exemplu… Pai multi dintre ei, in loc sa apere padurea sunt tocmai cei mai mari defrisatori.

Sa ne uitam la preoti, care atunci cand primesc bani(pentru nunti, botezuri, etc) cam uita sa dea chitanta pentru banii primiti. Bani care automat merg in propriul buzunar. Ori, atunci inseamna ca degeaba o porunca dintre cele 10 spune “sa nu furi”.

Sa ne uitam la controlorii CFR. De foarte putine ori am mers cu trenul personal. Dar va spun sincer, ca de cate ori am mers…mai mult de jumate din calatori, in loc sa aibe bilet, mergeau cu nasul. Carevasazica, in loc sa apere trenul de calatorii fara bilet, controlorii de pe tren(e drept, mai mult pe personal, dar nu numai) incurajeaza pasagerii sa nu-si mai ia bilet.

Politistii sunt platiti sa apere cetateanul si sa se faca in asa fel incat sa se respecte legile tarii. Pai cum or face ei asta din moment ce tocmai ei incalca legile? Sau pactizeaza cu infractorii? S-a vorbit zilele astea despre incidental de la Deta… Incident destul de grav, e adevarat. Dar asemenea lucruri sunt convins ca se intampla in orice judet dintara. Cazul din Deta fiind doar ceva care-a ajuns la presa.

Nu vreau sa scriu prea mult despre cum se dadeau permisele auto(de catre politia romana) inPitesti… Lucru pe care il stia tot orasul. O sa postez doar un filmulet amuzant(sau trist) mai jos.

Si exemplele pot continua… Nu vreau insa sa generalizez. Sunt si padurari corecti, sunt si controlori CFR probabil care isi fac treaba, cu siguranta exista si politisti corecti. In cazul popilor…sincer n-am auzit pana acum de prea multa corectitudine… Dar repet, nu generalizez.

Cum nici cu politicienii nu generalizez. Sunt convins ca or exista si unii politicieni care se zbat cat de cat si pentru binele tarii si care n-au doar interese personale. E drept, nici asemenea politicieni n-am prea vazut. Dar ma gandesc ca acestia ajung mai greu in fata, locul lor fiind luat de politicienii smecheri..

Pai daca cetateanul de rand atunci cand are posibilitatea sa faca diferite abuzuri, de ce ne-am astepta ca politicienii sa nu le faca? Daca, repet, politistul in loc sa apere legea este tocmai cel care o incalca, daca padurarul in loc sa apere padurea, este tocmai cel care o taie…de ce ne-am astepta sa avem o clasa politica bine intentionata si responsabila?

A…era sa uit de inca o categorie de care chiar am vrut sa amintesc. Si anume de votantii care-si dau votul pentru o bere, o punga de malai, o geaca, etc. Ca daca n-ar exista si asemenea oameni, cu siguranta ca partidele politice nu s-ar mai apua de impartit pomeni in zilele dinaintea alegerilor.

Ceea ce vreau sa spun e faptul ca politicienii sunt de fapt simpli romani care au avut posibilitatea de a ajunge undeva mai sus. Si ca practice abuzurile pe care le fac ei, le-ar face si altii, numai ca n-au posibilitatea. Si ca, chiar printre cei ce injura clasa politica…sunt o gramada care-ar proceda identic daca ar avea posibilitatea. Lor potrivindu-se proverbul acela cu vulpea si cu strugurii. Si mai vreau sa spun ca nu poate exista reforma clasei politice fara o reforma a societatii per ansamblu.

 

Ori daca este asa(si eu unul asa cred) nu vad cum lucrurile s-ar putea schimba. Cand clasa politica demaineva veni tot din popor, tot din aceiasi mentalitate, tot cu aceleasi dorinte.

Ca metoda de indreptare a acestor obiceiuri…cred c-ar putea fi scoala de exemplu, sau biserica. Institutii unde ar trebui sa se aminteasca mai mult(si mai serios) despre educatie. Iar aceasta educatie sa porneasca chiar de pe clasa I. Daca nu chiar de la gradinitia. Iarasi cred ca educatia aceasta ar putea fi facuta prin intermediul mass-media. Dar ce educatie prin mass-media? Cand acolo ne sunt ridicati la rang de vedeta tot felul de infractori sau de oameni dubiosi?

Voi sunteti mai optimisti decat mine ? Credeti ca lucrurile se pot schimba repede? Si ce anume metode ati propane

Reclame

14 răspunsuri to “Clasa politica nu se va schimba prea curand”

 1. Octavian Radu Says:

  Si aici link-ul catre filmuletul acela amuzant sau trist :

  🙂

 2. nelucraciun Says:

  Este adevarat ce zici…totuşi eu cred că trebuie nuanţat. În societatea românească, clădită pe corupţie, sunt atât corupţi cât şi corupători. Desigur, o bună parte se încadrează în ambele categorii. Ca să poţi deveni corupt, trebuie să fi mai întâi corupător. Ca să-ţi păstrezi statutul de corupt, trebuie să corupi mereu.
  În societate există doar două metode de a prospera: prin muncă cinstită, dar asta nu este posibil decât dacă eşti lăsat în pace. Ori la noi nu prea eşti lăsat în pace. Trebuie să-ţi cumperi liniştea de a munci. Şi atunci corupi. Eşti victimă, dar prin actele tale de corupţie devi infractor. Pui o cărămidă la zidirea aceasta numită societate românească coruptă…Totuşi, ca să ajungi acolo, către vârfuri, trebuie să corupi şi să furi la greu…după aia totul merge de la sine: hoţie şi corupţie fără limite. Iar corupţia iese din definiţia ei firească: funcţionează nu numai pentru dobândirea de foloase necuvenite ci şi pentru accesul la dreptul tău.
  Iar oamenii, puţini, care nu corup şi nu fură şi cei care corup doar pentru a ajunge la foloasele lor fireşti, nu pot fi băgaţi în aceeaşi oală.
  Puteţi compara politicianul corupt cu asistenta medicală care primeşte cinci sau zece lei pentru a îngriji cum se cuvine un bolnav?
  Sau cu profesorul care îşi meditează pe bani pe unii dintre proprii elevi, fără a-i forţa, în vreun fel, să recurgă la acest pas?
  Corupţia şi hoţia sunt prezente pretutindeni în lume. Într-o măsură mai mare sau mai mică. Tot aşa-i şi cu corupţii şi hoţii noştri. Unii nu au limite, alţii fac aşa doar ca să poată trăi decent. Dar nu ajung la vârf decât ăia fără limite. Ăia cu mult-mult-foarte mult tupeu! Şi foooarte-foooarte nesătui!
  Iar cei care ar putea acţiona din interior pentru reducerea corupţiei preferă să plece. Soluţia nu mai poate veni din interior.
  Am să vă dau, totuşi, o veste bună: partenerii nostri euroatlantici s-au prins şi acţionează…

  • Octavian Radu Says:

   Sunt de acord cu ce spuneti.

   Dar in privinta partenerilor euroatlantici, eu cred ca ei s-au prins de mult timp. Si cum credeti ca actioneaza ?

 3. tibi Says:

  „”…nu vad cum lucrurile s-ar putea schimba. „”
  „”Ca metoda de indreptare a acestor obiceiuri…cred c-ar putea fi scoala de exemplu, sau biserica.””
  „Voi sunteti mai optimisti decat mine ? Credeti ca lucrurile se pot schimba repede? Si ce anume metode ati propane”

  Eu cred ca lucrurile se pot schimba treptat in bine.Nu stiu cat de repede.Nu cred ca putem spera ca scoala (si cu atat mai putin biserica) pot ( si nici nu cred ca doresc) sa indrepte lucrurile.
  Eu cred ca singurii care pot schimba lucrurile in bine suntem noi.Cei care si dorim sa se schimbe lucrurile in bine.
  Eu cred ca vinovatii principali pentru situatia actuala sunt fruntasii politici si conducatorii de unitati de stat.
  Adica principalii beneficiari ai situatiei actuale.
  Cvasitotalitatea conducatorilor politici si administrativi sunt persoane profund imorale si profund incorecte.
  Eu cred ca revine societatii civile rolul de a impune treptat conducatori onesti in fruntea unitatilor de stat.
  Si o buna oportunitate de a incerca initierea acestui fenomen sunt alegerile locale din 2012.

  Eu cred ca ar fi posibil ca ( sub presiunea societatii civile) sa fie convinsi cativa candidati la functii de primari (in orase mari) si/sau de presedinti de CJ-e sa promita public ca daca vor fi alesi vor respecta urmatoarele:
  1).-va posta zilnic si detailat pe site-ul unitatii toate cheltuielile zilei precedente ( atat cu achizitiile de materiale,servicii si investitii cat si cu personalul)
  2).-in cazul in care unitatea a pierdut irevocabil un proces va face in max. 2 luni toate demersurile pentru recuperarea tuturor prejudiciilor de la cei vinovati
  3).-va demisiona in cazul in care nu va materializa cele doua promisiuni
  Aceste idei nu contravin legislatiei si materializarea lor nu necesita cheltuieli. Aceste idei sunt si puternic populiste (in sens bun) si asumarea si mediatizarea puternica a lor in campania electorala de catre un candidat credibil ar trezi interesul si sprijinul atat al mijloacelor media neutre cat si al cetatenilor nemultumiti, nehotarati si chiar a celor indiferenti.
  Eu cred ca un candidat credibil care ar asuma benevol aceste idei ar putea fi creditat ca este o persoana onesta si ar avea mari sanse de a fi ales.
  Si cred ca ar si respecta aceste promisiuni.
  Aceasta ar putea fi un exemplu despre un alt mod de a castiga alegerile si despre un alt mod de a face politica.
  Si poate ca la alegerile parlamentare un intreg partid ar putea urma un astfel de exemplu si ar putea promite in campania electorala ca daca ajunge la putere va nominaliza in functii de conducere doar persoane care sa asume public ca vor respecta aceste idei de transparenta totala asupra cheltuielilor si de responsabilitate a conducatorilor.
  Eu sunt decis sa incerc sa comunic aceste idei la sute de candidati la functii de primari si de presedinti de CJ-e si sa le propun sa le asume public si sa isi faca campanie electorala cu ele.
  Si caut colaboratori care sa creada ca este posibil acest mod de actiune si ca este posibil ca treptat sa ajunga in fruntea unitatilor de stat persoane care sa accepte transparenta totala asupra cheltuielor si asumarea responsabilitatii in cazul greselilor dovedite.

  • Octavian Radu Says:

   Ideile propuse de tine Tibi sunt bune. Dar crezi ca va fi de acord cineva sa le adopte si apoi sa le aplice?
   Ca eu nu prea vad cine…

   • tibi Says:

    Eu cred ca s-ar putea sa fie convinsi 1-2-3 candidati credibili la functia de primar sa le asume si sa promita public ca le vor respecta.

    Cum vad eu posibila „convingerea” unor candidati sa asume public respectarea acestor idei? De exemplu:

    a).-nasterea unui grup format din cel putin 4-5 voluntari care sa isi manifeste dorinta sa se implice in treaba asta.Crearea unui site in acest scop ( eventual chiar acest site).
    b).-grupul sa discute si sa stabileasca o modalitate de actiune prin care sa faca presiune asupra a cati mai multi candidati la functii de primari si presedinti de CJ-e sa isi insuseasca aceste idei .Teoretic e simplu.Trebuie cativa amatori (optimisti) sa faca si altceva decat sa comenteze si sa isi spuna parerea despre evenimente si despre diferite persoane.Sa discutam si sa analizam numai si numai despre solutii si despre materializarea solutiilor.Si odata stabilite solutiile si modul lor de materializare sa trecem la materializarea lor.

 4. manuela1962anais Says:

  Clasa politica nu se va schimba decat atunci cand ne vom schimba noi, cei care ii votam pe functii la diferite niveluri. Pana ce noi (ma refer la toti cetatenii, nu la noi ce care ne dam cu parerea pe acest blog) nu vom deveni constienti de importanta votului nostru, de responsabilitatea pe care o avem fiecare si toti laolalta pentru binele tarii, nu se va schimba nimic. Sunt de acord ca cei care candideaza pentru functii de alesi (primari, consilieri locali si judeteni, presedinti de CJ, senatori, deputati si presedinte) sa faca un contract cu alegatorii iar la final sa se traga linie. Dar cred ca va mai curge multa apa pe Dambovita pana ce se va intampla asta….

  • Octavian Radu Says:

   Anais, pai tocmai asta spun si eu 🙂
   Ca intai trebuie sa se schimbe cetatenii si apoi se va schimba si clasa politica.
   Ori pana se schimba cetatenii trebuie sa treaca f.mult timp. Probabil ca cel putin o generatie.

 5. tibi Says:

  @manuela1962anais

  Problema nu este cata apa va curge pe Dambovita.
  Problema este daca esti dispus sa faci ceva in plus decat sa iti faci cunoscute opiniile.

 6. Adrian Says:

  Pestele de la cap se-mpute… Daca sefii institutiilor/firmelor in care se intampla asa ceva ar da afara si sesiza Parchetul pentru vreo doi-trei astfel de smenari, fenomenul s-ar diminua drastic. Numai ca spaga se imparte pana sus-vezi si cazul de la Vama, unde Regina nu este inca anchetata….

  • Octavian Radu Says:

   Dar inca nu prea avem asemenea sefi. Sau daca avem(ca poate mai sunt), cu siguranta ei sunt minoritari.
   Cel putin dintre liderii politici nici unul nu imi pare catusi de putin hotarat sa lupte in directia asta.

   Eu nu cred ca se va schimba clasa politica dinauntru. Doar de afara va putea veni schimbarea. Dar afara…si societatea este cum este. Si pentru a se schimba societatea, trbuie sa treaca ani buni…

   Sau poate schimbarea sa vina dinafara tarii…dar oricum, si asta ar dura destul de mult

 7. Adrian Says:

  Octavian, vrei sa vezi cum se fac afacerile binecuvantatei societati cacapitaliste romanesti? Iata:

  http://www.piperea.ro/2011/07/26/exproprieri-pentru-cauze-de-utilitate-privata/

  De ce sa te mai chinui sa pui pe picioare o activitate utila societatii, cand ai la indemana politicieni ca Grebla si celalalt, precum si un Parlament de rahat?

  • Octavian Radu Says:

   Pai sa fiu sincer nu ma mira nimic… Te asteptai ca cei din opozitie sa fie mai breji? …

   E foarte trist…dar nu ma mira deloc…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: