Grecia – tapul ispasitor al actualei crize

 

 

Cred ca nu trec doua zile fara nu vedea cel putin o stire referitoare la criza din Grecia si la modul cum aceasta se face vinovata fie criza din zona euro, fie pentru criza din tarile apropiate din punct de vedere geografic Greciei.

Eu nu spun ca Grecia nu ar avea probleme mari.Din contra, chiar nu vad cum ar putea iesi Grecia din aceasta criza a datoriilor care cresc de la un an la altul, in timp ce PIB-ul scade iar dobanzile cresc.

Dar de aici, pana a arata cu degetul spre Grecia(sau Portugalia sau Irlanda) si a-I gasi vinovati si raspunzatori morali pentru problemele economice din zona euro e cale lunga. Eu unul consider cel putin exagerate stirile conform carora vezi Doamne scaderea burselor de pretutindeni, riscul destramarii zonei euro, cresterea CDS-urilor unor tari, printre care si Romania, etc au drept principal vinovat poporul si statul elen.

Eu n-as prea crede ca un popor(caruia e drept, ii datoram atatea si atatea lucruri) de vreo 10 milioane de locuitori sa poata avea un efect atat de negative asupra unui continent intreg, daca nu chiar asupra intregii lumi.

In contextual actualei crize a datoriilor suverane, unde intr-adevar Grecia este campioana europeana la capitolul datoriilor publice ca pondere in PIB se cam uita a se preciza un lucru. Si anume ca datoria publica adunata a Greciei, Portugaliei si Irlandei nu inseamna (la un loc) mare lucru din datoria publica a Italiei, a Frantei si bineinteles nici a Germaniei.

 

Dar cum spuneam, mai toate tarile occidentale sunt foarte indatorate. Mai toate tarile occidentale au anumite probleme economice. Probleme care ar fi existat oricum si daca Grecia n-ar fi avut probleme. Iar peste tot a trebuit gasit un vinovat – care s-a numit Grecia.

Iar acelasi lucru vad ca se aude destul de des nu doar in tarile vest-europene. Parca si mai des se aude pe-aici, prinRomania. Cum ca vezi DoamneRomaniaeste in criza numai din cauza factorului extern, factor extern cauzat in principal de catre Grecia.

Eu propun ca celui care argumenteaza(cu argumente solide) faptul ca Romania nu prea mai are industrie, n-are sisteme de irigatii, n-are infrastructura, are somaj, are dezechilibre macroeconomice din cauza Greciei sa  I se acorde premiul Nobel pentru economie. Chiar consider ca l-ar merita 🙂 . Ca eu unul nu vad nici o legatura intre toate astea si faptul ca Grecia are problemele pe care le are. Si le are, intr-adevar.

 

Dar mai spun inca o data, nu vad cum otaracare are un PIB de 2% din PIB UE sa fie vinovata pentru criza din Europa; sau pentru scaderea  Dow Jones-ului.

Ma mai deranjeaza stirile care afirma lucruri de genul “Grecia a fost salvata de catre X, prin acordarea unui imprumut de Y euro”. Aceasta este in mare parte o greseala, o greseala voita. Caci aceste ajutoare nu sunt atat pentru Grecia, cat sunt pentru fostii finantatori ai Greciei, entitati in special Vest-Europene.

 

Nu vreau sa se intelegea ca Grecia nu se face vinovata de nimic. Grecia este foarte vinovata pentru starea in care a ajuns. Dar este vinovata fata de ea insasi. Nu fata de scaderea  Dow Jones-ului, a datoriilor mari din alte tari si nicidecum pentru pierderea competitivitatii occidentale in fata Chinei. Nu, in nici un caz.

 

 

 

Si totusi care ar fi cea lesne modalitate de a tine cat de cat sub control aceasta criza a datoriilor publice(atat in Grecia, cat si inAmerica, etc)? Este inflatia. Si probabil ca se va ajunge si aici. Dar oare din aceasta inflatie castiga mare lucruRomania? O castiga siRomaniaceva, tinand cont ca nu suntem finantatorii nimanui. DarRomanianu castiga atat de mult precum tarile indatorate(ca Grecia de exemplu) dar care au si facut ceva cu banii indatorati.

 

Repet, grecii se fac vinovati pentru situatia in care au ajuns. De am ajuns sa ma intreb cum de un popor atat de nobil(poporul lui Homer, Ptolemeu sau Pitagora), poporul din centrul maretului Imperiu Bizantin, poporul fanriotilor chiar(fanariotii erau oameni foarte invatati) sa ajunga in situatia in care au ajuns.

Si totusi trecutul acestui popor e posibil sa constituie si un anumit ajutor chiar si acum. In ce masura nu stiu, dar imi aduc aminte ca trecutul poporului grec i-a ajuntat sa-si obtina independenta cu mult inaintea noastra.

Daca revolutia lui Tudor Vladimirescu a esuat total(faptul ca la conducerea tarii nu au mai urmat fanariotii ci domni pamanteni nu se atribuie deloc revolutiei ci doar faptului ca turcii nu mai aveau incredere in fanarioti…caci de fapt fanariotii luptau impotriva otomanilor), revolutia greaca a dus la obtinerea independentei Greciei. Ei bine, in acea revolutie greca, impotriva turcilor(si a egiptenilor, aliatii acestora) n-au luptat numai greci ci au venit ca voluntari multi vest-europeni. Iar acestia au venit tocmai datorita trecutului maret al poporului elen.

Asadar civilizatia occidentala a fost mai apropiata de greci in anii 1820 decat de romani. Cum de altfel a fost si in 1945. Si ma intreb daca n-ar fi si acum.

 

Si pentru ca tot a venit vorba de Turcia, as aminti ca in ciuda faptului ca Turcia e mult mai apropiata geografic de Grecia decatRomania, in 2010Romaniaa avut scadere economica in timp ce Turcia a fost campioana mondiala la cresterea economica. Asa ca e inca un motiv in plus pentru a crede ca grecii sunt facuti tapi ispasitori pe nedrept.

Reclame

24 răspunsuri to “Grecia – tapul ispasitor al actualei crize”

 1. rrrr Says:

  http://donquijote-cronicarul.blogspot.com/2011/09/scenarii-pentru-grecia-si-consecinte.html

 2. anais Says:

  In primul rand, bine ai revenit in peisaj! E un subiect de mare actualitate care merita atentie si discutie. Sunt de acord cu opinia ta ca Grecia este un tap ispasitor. Intrebarea care-mi revine obsesiv in minte este de ce Grecia, Spania si Irlanda, care au aavut cele mai mari rate de absorbtie a fondurilor europene in anii 2000-2006 (intre 75 si 85 % daca mi-aduc bine aminte) au ajuns in situatia de a avea nevie de colacul de salvre al UE? Nu vi se pare ciudat? Eu, sincer, nu reusesc sa-mi raspund la intrebare si de aceea o lansez in dezbatere. Oare noi nu vom ajunge in aceasta ituatie pentru ca absorbim prea putin? Ce parere aveti?

  • Adrian Says:

   Fara a avea date certe, raspunsul probabil este ca, din fondurile accesate, o buna parte s-au scurs in buzunare private. De ce am crede ca metodele de sifonare s-au inventat pe meleagurile mioritice?

  • Octavian Radu Says:

   Interesanta discutia despre faptul ca tarile care au absorbit fonduri europene in mod substantial astazi au probleme.
   Aparent as fi spus ca situatia ar trebui sa stea exact invers.

   Asa ca n-am nici un argument. Tu ai vreo explicatie?

  • Octavian Radu Says:

   Bine te-am gasit in peisaj ! 🙂

   Chiar mi-ar lacea sa explici de ce tarile care au absorbit fonduri europene sufera acum cel mai mult.
   Intr-adevar lucrurile cam asa stau…

   • anais Says:

    Eu sunt in peisaj tot timpul, ceea ce nu se poate spune despre tine!
    Sincer, nu stiu cum sa explic. Doar am observat. Sa fie razbunarea marilor contributori care acum fac pe salvatorii? Sa fie fondurile care s-au dus in economiile negre neplatitoare de impozite?

   • Octavian Radu Says:

    Si eu am observat acelasi lucru. Dar nu imi pot explica asta in nici un fel.

   • nelucraciun Says:

    Poate si datorita faptului ca orice cent absorbit necesita si contributie proprie. Daca nu ai de unde, te imprumuti – iata cum cresc datoriile acestora…de buna seama mai sunt si alte componente, nu e singura cauza.

 3. Adrian Says:

  Octavian, procentul din PIBul european ce revine Greciei ma duce cu gandul la intrarea in recesiune a Romaniei datorita inchiderii Nokia, care producea 1,3% din PIB…

  • Octavian Radu Says:

   Cu Nikia nu e chiar asa.

   Faptul ca Nokuia producea 1,3% din PIB este un lucru FALS.

   Aprotul Nokiei la PIB este cu mult-mult mai mic de atat.
   Faptul ca intr-adevar aveau o Cifra de Afaceri echivalenta cu 1,3% din PIB este cu totul altceva.

   Aportul la PIB este echivalent cu valoarea adaugata adusa de Nokia, valoare adaugata care este cu mult mai mica. (Una din formulele PIB-ului fiind Suma din valoare adaugata).

 4. nelucraciun Says:

  Grecii aveau impresia ca puteau sa consume la nesfarsit mai mult decat produceau. Aceasta este o greseala fundamentala pentru care trebuie sa plateasca.

  • Octavian Radu Says:

   Da, grecii trebuie sa plateasca pentru asta. Si cu siguranta ca vor plati.

   Eu insa incercam sa spun ca greutatile altor popoare occidentale nu prea au nici o treaba cu greselile grecilor.

   • anais Says:

    Nu vor plati numai grecii, vor plati, pe rand, toti. Noi platim dintotdeauna, din pacate, nu am avut pauza!!!!

   • Octavian Radu Says:

    Noi platim intotdeauna…cam asa e.

    Apropos, noi consideram ca 9 mai e ziua independentei. Aia e intr-adevar ziua independentei fata de Poarta Otomana(care intre noi fie vorba, in 1877 nu dependenta fata de turci nu era chiar asa mare). Dar de-atunci si pana azi…rare au fost momentele de independenta reala…

  • Carmen Vasilescu Says:

   Numai grecii??? Romanii pe unde se afla oare? Numai grecii s-au imprumutat peste putintele lor reale, sau absolut toate popoarele, printre care mai ales romanii? Ai uitat de creditele luate doar cu un simplu buletin? Cine isi pierde acum casele facute cu bani imprumutati de la banci? Grecii, americanii sau romanii? Absolut toti. Pentru ca e o criza provocata de bancile flamande, dornice sa transforme absolut toti oamenii in sclavii lor. Prostia a fost facuta e guvernantii tuturor tarilor care au preluat ca datorie publica datoria privata a bancilor, pentru a le apara de faliment si s-a ajuns la aceste idioate datorii suverane ale statelor. Grecia e cea mai indatorata, da. Dar a fost obligata sa se indatoreze de cei ce acum ridica vocea impotriva ei. Nu inteleg insa de ce indraznesc romanii sa critice Grecia!!! Cu ce sunt mai buni romanii decat grecii? Standard & Poor’s a degradat Romania. Acum doua saptamani datoria publica a Romaniei reprezenta 20% din PIB, In doar doua saptamani datoria publica a acestei tari s-a dublat si agentia de rating amintita e sigura ca Romania va intra in incapacitate de plata in cel mult 12 luni… Asa ca, ar trebui ca harbul sa inceteze sa mai rada de oala sparta…

   • nelucraciun Says:

    „Standard & Poor’s a degradat Romania. Acum doua saptamani datoria publica a Romaniei reprezenta 20% din PIB, In doar doua saptamani datoria publica a acestei tari s-a dublat si agentia de rating amintita e sigura ca Romania va intra in incapacitate de plata in cel mult 12 luni… ”

    Interesant!…numai ca nenea Google nu vrea sa ma ajute sa gasesc sursa informatiei. Poate ma ajutati dvs…

   • anais Says:

    Carmen, unde ai gasit aceste date? Am intrat pe Standard and Poor’s si nu am gasit nimic. Poate nu stiu sa caut…Nici nu le-am citit, nici nu le-am auzit la vreo emisiune. Te rog frumos sa-mi spui sursa informatiei. Eu am o deformatie profesionala, poate: nu cred decat ce vad u ochii mei!

   • Octavian Radu Says:

    Cred ca termermenul de „saptamani” l-ai confundat cu „ani”.

    Totusi nu neaparat bancile au vina. Ci guvernele care le-au incurajat. Care le-au oferit tot felul de facilitati…

   • nelucraciun Says:

    Principalul vinovat e lacomia oameneasca.

   • Octavian Radu Says:

    @Anais, nici eu n-am auzit de asa ceva.
    S-o referi la faptul ca CDS-ul Romaniei a crescut mult. Dar de-aici pana la ceea ce a spus Carmen e cale lunga.

    @NeluCraciun, nici eu nu am auzit informatia asta.

 5. nelucraciun Says:

  Iata, a scris si Sare’n ochi un articol despre criza grecilor si cum s-a produs ea:
  http://sareinochi.com/2011/10/09/grecia-%E2%80%93-banii-europei-au-alimentat-lacomia-unei-clase-politice-inconstiete-si-a-unui-popor-de-asistati/#comments
  Interesant!

  • anais Says:

   Intr-adevar, mi se pare foarte interesant! Din ceea ce scriu jurnalistii de la Daily Mail Grecia a fost, pana la izbucnirea crizei, un stat al bunastarii!
   Desi am fost in Grecia si am stat 40 de zile printre simplii cetateni greci, sincer, nu i-am vazut nici imbracati foarte luxos, nici plimbandu-se in masini ultimul racnet. E adevarat ca nu am mers cu metroul niciodata ca sa observ ca nu au sistem obligatoriu de taxare si nici nu m-a invitat vreun detinator al vreunei resedinte din cartierul lor de lux ca sa ii vad piscina. Este foarte ciudat, insa, ca in toata bunastrarea asta am vazut oameni in centrul Atenei, sub poalele Acropolei carand butelii cu gaz in caruturi de metal ca la noi la tara, . Si am mai observat ca in fiecare seara tavernele erau pline, si nu populate cu turisti (nu era sezon turistic, ci luna februarie 1998), ci cu greci care mancau si chefuiau pana seara tarziu, in tot cursul saptamanii, de parca nu ar fi trebuit sa mearga a doua zi la serviciu.Poate ca acest stil de viata, atunci de invidiat, le-a daunat grav in timp.

   • nelucraciun Says:

    Spre deosebire de ce ati vazut dvs in Grecia, eu am vazut ca in Germania, asta vara, dupa lasarea intunericului, restaurantele erau cam golute. Lumea se retragea in case, in curand incepea o noua zi de munca…Desi nici macar in Germania cultul muncii (bine facute) nu mai este ce a fost…

 6. Mos Darie Says:

  „In August 2005, Greece placed an order for 183 used Leopard 2A4 and 150 Leopard 1A5 tanks from German Army reserves.”

  „In March 2003, the Hellenic Army of Greece ordered 170 Leopard 2 HEL (a version of the 2A6EX). 30 are being assembled by KMW, the remainder by ELBO of Greece. The first locally built tank was delivered in October 2006. The Leopard 2A6 HEL entered service with the Hellenic Army in May 2008.”

  Iata una dintre cauzele problemelor financiare ale Greciei. Si a expunerii bancilor germane.

  Sursa:http://www.army-technology.com/projects/leopard/

  Cu alte cuvinte, grecii au comandat in ultimul deceniu nu mai putin de 500 de tancuri, adica vreo cateva divizii. Probabil de frica albanezilor, sau a Marii Mediterane!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: