Civilizatia occidentala

As vrea sa povestesc putin cartea lui Neagu Djuvara – “Razboiul de 77 de ani”, carte in care autorul vorbeste despre etapele unei civilizatii si unde concluzioneaza ca civilizatia Occidentala se afla in ultima sa etapa, dupa care va urma un nou ev mediu.
Conform lui Neagu Djuvara o civilizatie are 5 etape. Ma voi axa doar pe ultimele 2 etape. Penultima fiind numita epoca regatelor combatante. Aceasta etapa se refera la perioada in care diferitele regate din cadrul respectivei civilizatii se lupta intre ele si DE FIECARE DATA, lupta este castigata de cel mai periferic regat din punct de vedere geografic si totodata de ultimul intrat in lupta.
Asa s-a intamplat si in China antica, cele 7 regate s-au tot luptat intre ele, iar in final a devenit hegemonic regatul Qin, ultimul intrat in lupta si cel mai periferic geografic.
La fel s-a intamplat si in civilizatia greco-romana. S-au batut atenienii cu spartanii, apoi a venit Alexandru Macedon pentru a uni civilizatia elenistica. Dar Alexandru Macedon a venit prea devreme, iar odata cu moartea sa, imperiul s-a destramat. Iar in cele din urma, cine devine hegemonic peste civilizatia greco-romana? Hegemonici vor deveni romanii, ultimii intrati in lupta si cei mai periferici din punct de vedere geografic(etnic nici macar nefiind greci, facand parte din aceasta civilizatie doar prin cultura lor, inspirata din cultura greceasca).
Hegemonic peste lumea araba cine a fost? Nu cumva turcii otomani? Care iarasi sunt cei mai periferici din punct de vedere geografic si ultimii intrati in lupta.
Ei bine, sa venim la civilizatia Occidentala. La inceput, unificator al acestei civilizatii s-a vrut a fi Carol Quintul, rege al Spaniei(Spania care ajunsese in America si de unde aducea aur si argint) si totodata imparat al Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana. Cine se afla atunci impotriva planurilor lui Carol Quintul? Sau intre Spania si Sf.Imperiu ? Se afla Franta, lui Francisc I. Care desi initial a pierdut in fata lui Carol Quintul, in cele din urma s-a aliat(lucru de neimaginat in acea Europa crestina) cu Soliman Magnificul. Si astfel, in loc ca Franta sa mai fie prinsa in cleste de catre Spania si Sf.Imperiu Roman de Natiune Germana, de data asta Carol Quintul a fost prin in cleste intre Franta si Imperiul Otoman.
Apoi a venit randul hegemoniei franceze, de la Ludovic al XIV-lea pana la Napoleon. In aceasta perioada, Franta era tara cea mai populata din Europa(alaturi de Rusia), era tara in care se aflau cele mai bune drumuri, detineau cea mai performanta artilerie, franceza se vorbea pe tot continentul. Totusi, cu infrangerea lui Napoleon, hegemonia Frantei a incetat; venind randul Prusiei(Germaniei) care a fost hegemonica in civilizatia Occidentala de la Bismark la Hitler.
Dar in urma celui de-al II-lea Razboi Mondial, s-a terminat si cu hegemonia Germaniei. Ori, cine a ramas in picioare dupa cel de-al doilea Razboi Mondial? Nu cumva Rusia si SUA? Cele mai periferice din punct de vedere geografic si ultimele intrate in lupta? Iar dupa destramarea din interior a URSS-ului, lider absolut al acestei civilizatii a devenit SUA.
Conform lui Neagu Djuvara, durata de apogeu a unei civilizatii, atunci cand un “regat combatant” devine hegemonic peste intreaga civilizatie, dureaza 400-500 de ani. Numai ca de data asta, intrucat lucrurile se misca prea repede hegemonia americana e posibil sa dureze cu mult mai putin timp.
Tot Neagu Djuvara arata niste simptome care arata ca hegemonia unui regat incepe sa cada. Si anume, spune ca atunci cand un regat creste si tinde sa devina hegemonic, el este condus de o infima minoritate etnica si sociala. Iar in momentul in care imperiul inepe sa slabeasca, conducatorii sai incep sa vina si din alte categorii etnice si sociale. Iar acesti periferici nu sunt ei vinovati pentru decadere, din contra, ei vin sa mai pastreze pe cat se poate din stralucirea regatului respectiv. Ei de fapt vin si iau locul celor care au construit imperiul, dar care acum sunt obositi politiceste de a mai realiza ceva.
Ca de exemplu, in anii de constructie ai Imperiului Roman, conducerea acestora se afla doar in mainile a catorva zeci de familii de patricieni de la Roma. Ori in ultimii ani ai imperiului, acesta a fost condus nu numai de romani, ci si de greci, iliri, arabi, traci, etc.
Lucrul cel mai vizibil din acest punct de vedere este in Franta. Daca pana la Napoleon(desi in franta se vorbeau 7 limbi, Napoleon insusi nu stia franceza cand a ajuns in Franta), conducerea Frantei se afla doar in mana unei infime categorii sociale si etnice. Numai in mana nobililor de roba, locuitori ai zonei mai din Nordul Frantei. Aceea a fost perioada in care Franta era hegemonica. Dar, odata cu Napoleon, Franta a inceput sa fie condusa din ce in ce mai mult de catre alte categorii de oameni. Ca dovada, la ultimele alegri prezidentiale din Franta, din partea partidului de stanga intentionau sa candideze 4 candidati(toti evrei), iar din partea partidului de dreapta a candidat si a castigat Nicolas Sarkozy, pe jumatate ungur, iar pe cealalta jumatate evreu sefarad de la Salonic.

Sa ajungem la puterea hegemonica astazi peste lumea Occidentala – SUA. Spune Neagu Djuvara ca pana la Kennedy, desi in america multietnica si democrata, conducerea(presedinte, secretar de stat, vicepresedinte, ministru al justitiei) erau numai anglicani si numai dintr-o infima minoritate sociala. Ei bine, odata cu Kennedy – catolic, au inceput sa vina la conducerea SUA din ce in ce mai multi periferici. Ca de exemplu Obama, Henry Kissinger, Condoleezza Rice, etc.

Desigur toate astea nu dovedesc sfarsitul hegemoniei americane asupra lumii Occidentale. Dar eu inclin sa cred ca hegemonia SUA este pe sfarsite. Iar autorul concluzioneaza cartea spunand ca urmeaza un nou Ev Mediu peste lumea Occidentala.
Eu unul sunt mai optimist. Nu cred ca va urma acel Ev Mediu. Cred insa ca va veni vremea “regatului combatant” numit China. China, care incet-incet a cam intrat in civilizatia Occidentala. De Japonia nici nu mai vorbesc. (Si spun asta cu parere de rau, intru-cat mie imi plac tarile care isi pastreaza valorile, traditiile si identitatea cat mai mult).

Desigur, chinezii mai au multe de facut pana a deveni hegemonici. Doar rezervele banesti ale lor nu sunt suficiente. China inca se afla intr-o perioada in care mai mult imita ceea ce vede in alte state mai dezvoltate din Occident. Dar incet, incet, cred ca vor veni si cu inovatia. Avand din ce in ce mai multi bani, ma astept ca in viitorul apropiat, China sa investeasca din ce in ce mai mult in cercetare-dezvoltare.
Desigur, nu ma astept ca in urmatorii 10 ani sa invat chineza, sa ma imbrac precum un chinez, sa ascult muzica chinezeasca sau in loc de euro si dolar sa ma duc sa schimb leii(caci nu vom intra prea curand in zona euro) in yuani chinezesti. Plus de asta, am impresia ca populatia Chinei este foarte manata de afirmare.

Reclame

8 răspunsuri to “Civilizatia occidentala”

 1. anais Says:

  Aproape ca m-am dezobisnuit sa mai vizitez blogul in speranta unor noi provocari la discutii mai interesante decat divortul sotilor Truica sau arestarea primrului Clujului.
  Foarte interesant ce spui dar cred ca nu va fi nevoie sa inveti chineza in urmatorii 10 ani.

  Impartasesc mai mult scenariile care rezulta din articolele ale caror link-uri sunt:

  http://www.fin.ro/articol_68539/corporatiile-care-controleaza-din-umbra-jocurile-pe-piata-materiilor-prime.html

  http://www.independent-al.ro/vip/club-bilderberg–guvernul-mondial-nevazut-.html

  http://www.fin.ro/tag-214096-viitor+prim-ministru+Italia

  Culmea este ca toate au aparut azi! Sau poate nu este o intamplare…Cred ca ni se pregateste ceva si nu numai noua, romanilor.
  Se pare ca finantele ajung sa domine si chiar sa conduca politicul, ca parte dintr-un plan bine pus la punct.
  Problema este urmatoarea: ce sa mai spere cetatenii Europei de la aceasta dominatie. in care singurul lucru care conteaza este profitul? Se va mai apleca vreunul dintre acesti conducatori asupra nevoilor lor? Vor mai conta in vreo ecuatie? Poate numai ca fraieri care platesc taxe si impozite!
  Ce credeti?

  • nelucraciun Says:

   Totdeauna finantele au condus (din umbra) – cu mici exceptii – dictaturile (cu vocatie cel putin regionala), care au fost reactia.

   • Octavian Radu Says:

    Companiile respective vad ca au o cifra de afaceri f.f.mare. Mai mare ca PIB-ul Romaniei…
    Dar, desi nu va trebui sa invat chineze…anticipez ca peste 10 ani, geografia marilor corporatii sa se mute spre Pacific.
    (Imi amintesc de una dintre profetiile lui Silviu Brucan, care spunea ceva de genul : „Pacificul va juca in secolul XXI rolul pe care il joaca astazi Atlanticul si cel pe care l-a jucat in trecut Marea Mediteraneana”).

    Mi-a placut un articol din ziarul Bursa, scris de Cristian Parvulescu. C.Parvulescu vorbea despre era postdemocratie, spunand ca daca in democratie clasa conducatoare este aleasa de cetateni, in momentul de fata, clasa conducatoare(cel putin in unele tari) este aleasa de piatele financiare. Mi se pare un punct de vedere interesant…
    http://www.bursa.ro/caderea-in-postdemocratie-148419&s=editorial&articol=148419.html

 2. Mos Darie Says:

  Gasesti pe „lumea dupa Eufrosin” destule referiri la ceea ce se intampla. Numai sa ai rabdare sa citesti, ca sunt acolo si destule comentarii si linkuri pertinente…

 3. Raul Noica Says:

  Sunt curios cum comentaeza Ghita Bizonu’ . legat de marile banci ce condic USA se poate face o paralela intre lumea de azi si Mediterana lui Filip ( F. BraudeL ).

  • Octavian Radu Says:

   Il astept si eu pe Ghita sa comenteze. Si cum ii raspundeam si lui Anais, mai sus, sunt de acord cu opinia lui Cristian Parvulescu, care considera ca a trecut epoca democratiei(in unele state cel putin). In sensul ca nu poporul este cel care alege clasa conducatoare ci pietele financiare. Ca in Grecia, ca-n Italia…

   • Mos Darie Says:

    Adec faci mumos la bancheri si interesele lor, traiesti bine! Nu, sa fii sanatos! S-a dus p..ii de suflet lozinca cu capitalismul, societate democratica!

 4. Ghita Bizonu' Says:

  Octave si ce ai vrea sa comentez ?!? Stii bine ca subscriu 90 la sute din ce ai scris si restu de 10 tine mai mult de alegerea adjectivelor…..
  Insa trebe sa iti zic ceva . Btrucan nu a profeti. A citit si el o stire „anondina”
  Si acu si ptr Raul Noica
  Prin 1987 (parca) s-a observta ca comertul dintere Indonezia, indochina, honk kong , Taiwan si nu mai stiu cine (da cu excluderea Chinei si Japoniei) depasea in volum (bani !) comertul dintre statele Europei de Vest !! Asa ca SUA au inceput sa ia „masuri” , adica au glisat spre fatada pacifica !!! cestie ce ma face sa cred ca acu comertul pacific (adica plus SUA, China, Canada, Japonia ) depaseste pe cel atlantic (cre. presupun. Nu stiu sigur)
  Ori daca eu am dat peste aceasta stire Brucan sigur ca a aflat-o inaintea mea ….Cum am zis uneori varsta este un avantaj

  Si ptr paralela cu Mediterana . Exact asa. Dupa ce a intrat in functie cricuitul atlantic cel mediteranina s-a gripat (mirodenii din India ajungeau acu prin Atlantic nu prin Imperiul Turc de unde le cumparau venetienii care…) Si Venetia a inceput sa decada. Acu intreaga Europa se va juca de-a Venetia in sec XVIII.

  Insa cu hegemonia Chinei nu este inca „stabilit” . Este un catindat serios . Insa SUA are unele avantaje – deja este in centrul circuitului financiar mondial . Mai mult este campioana in unele domenii tehnologice mai ales in ce priveste cercetarea . As zice ca China are doar peste 50% sanse. Mai adaug ca se pare (ipoteza Braudel) ca prin 1974-77 a inceput un Kondratiev negativ sau chiar un trend secular negativ . Acu io adaug ca dupa ce am citit in acelasi Braudel la finele unui kondrastiev negativ sau al unui trend secular negativ pozitoa centrala revine altcuiva .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: