9(10) mai 1977 – Razboi de independenta?

Vorbin despre Razboiul de Independenta din 9(10, cum ar spune monarhistii) mai 1877 ca si cum de-atunci si pana astazi am fi fost independenti. Ori eu unul, nu consider ca lucrurile stau chiar asa.
Intr-adevar, pana la Pacea de la Adrianopole din 1829, dependenta noastra fata de Poarta Otomana era foarte mare. Dar, incetul cu incetul, dependenta fata de “puterea suzerana”(Imperiul Otoman fiind puterea suzerana si Imperiul Tarist fiind puterea protectuare) a scazut. Iar odata cu Razboiul Crimeei si invingerea Rusiei, Romania era o tara aproape independenta.
Atat Alexandru Ioan Cuza, cat si Carol I nu au fost prea dependenti fata de Sublima Poarta, daor in sensul ca plateau anual un tribut, dar in nici un caz unul coplesitor. Iar deciziile guvernamentale erau luate fara nici un pic de amestec turcesc. D-aia s-au si putut face marile reforme in timpul lui Cuza.
Ori in mai 1877 ne-am declarat independenta, obtinuta oficial prin Tratatul de pace de la Berlin, 1878. Ori in acest caz nu putem vorbi decat, cel mult de o independenta totala fata de Sublima Poarta. Caci ce-a urmat…numai independenta nu se poate numi.
Ca de exemplu, in timpul Primului Razboi mondial nemtii faceau cam ce vroiau la noi in tara. La fel si in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Ca sa nu mai vorbesc despre perioada lui Gheorghiu Dej, cand toate deciziile erau luate dupa modelul sovietic, cand le plateam daune de razboi, cand le hraneam numeroasa armata(de ocupatie) de la noi din tara, cand politica externa era intru totul cea impusa de URSS, cand acelasi URSS stabilea(uneori chiar cu proprii oameni, cum ar fi cazul generalului Pantiusa) aparatul de partid si de stat.
Asadar, cand ne-am obtinut noi independenta? Cand eram mai dependenti, in 1877 fata de turci sau in 1955 de exemplu, fata de rusi? Ori eu nu cred ca se poate vorbi despre obtinerea independentei decat atunci cand ea este definitiva. Ca asa, la fel de bine putem vorbi despre 1330 ca an al independentei…fata de Ungaria.

Sa revenim la zilele noastre si sa vedem cat de dependenti sau independenti suntem. In primul rand, din punct de vedere economic, nu suntem deloc independenti. In sensul ca toate domeniile strategice din economie(energie, cu tot cu resursele naturale de petrol si de gaze,pana de la extractie,distributie, prelucrare; retail, sistemul financiar-bancar, telecomunicatii, industria metalurgica, industria cimentului, etc) sunt straine. Ceea ce nu putem spune ca turcii aveau o pondere atat de mare in economia Romaniei in 1877. Bun, teoretic asta nu ar trebui sa afecteze independenta unui stat(dar chiar asa sa fie?).
Din punct de vedere militar, Romania are trupe in Iraq(si nu numai). Mi se va putea raspunde ca Romania a aderat la NATO si ca d-aia am trimis militari romani pe Tigru si pe Eufrat. Insa le-as raspunde ca nu toate statele membre NATO au trupe in Iraq. Ori putem vorbi de trimiterea de trupe romanesti in favoarea trupelor otomane dupa 1829? Eu unul nu-mi amintesc de asa ceva.
Apoi sa ne uitam la cum(de fapt cine) ia masurile in Romania. Desi nu am dovezi, dati-mi voie sa cred ca toate masurile cruciale(cum a fost vorba despre majorarea TVA-ului sau despre reducerea salariilor bugetarilor) sunt luate de catre FMI. Noi doar executam ceea ce spun ei. Cum tot ei ne-au recomandat sa mai privatizam ceea ce mai avem. Si cu siguranta ca le vom asculta rugamintea(sa nu spun porunca). Cum de altfel eu cred ca si in domeniul politicilor monetare, FMI-ul are multe de spus. Caci nu cred eu ca RMO-urile(rezervele minime obligatorii) ar fi scazut daca nu ar fi acceptat-o sau mai degraba cerut-o FMI-ul. Ori in nici un caz nu imi imaginez ca Alexandru Ioan Cuza, atunci cand a secularizat averile manastiresti sau a schimbat alfabetul, sau a impropietarit taranii cu pamant sa fi fost incurajat sau sa i se fi impus asa ceva de catre Sublima Poarta.

Asadar putem vorbi despre un Razboi de Independenta? Eu nu sunt de acord cu aceasta exprimare. Putem vorbi, cel mult, despre Razboiul de Independenta fata de Imperiul Otoman. Si asta pe buna dreptate.

PS : Bugetul Romaniei este facut in mare de parte de FMI. De asta sunt sigur. Si, exagerand putin lucrurile imi amintesc de modul in care erau facute bugetele principatelor romane pe vremea cand acestea erau intr-adevar foarte dependente de Constantinopol. Pe atunci, in buget, intai se calculau cheltuielile(printre altele cu haraciul si cu tot felul de peschesuri catre pasale si viziri), iar abea apoi se vedea cum ar putea fi obtinute veniturile. Ori la ce datorii vom avea in curand si la ce dobanzi vom plati pentru ele(caci datoria de la FMI va fi rostogolita cu dobanzi mult mai mari) mi-e teama ca filozofia construirii bugetului se va schimba din nou.
Si tot legat de turci si de FMI, probabil ca unul dintre intarzierea industrializarii principatelor romane era dezinteresul otomanilor pentru acest lucru, care desigur nu era pe placul lor. Ori azi, vedem vreun interes al FMI-ului pentru industrializarea Romaniei? Eu vad exact un interes opus, caci n-am vazut nici o intentie in privinta asta. Ba mai mult, ii aud de inchiderea sau privatizarea diferitelor companii romanesti, care inca au mai ramas de stat.
Iar in privinta anilor de independenta, refuz sa vorbesc, caci m-as putea trezi cu acuze cum ca as fi nostalgic… Dar in anii aceia(si intelegeti la ce ani ma refer) eram independenti.

Reclame

9 răspunsuri to “9(10) mai 1977 – Razboi de independenta?”

 1. anais Says:

  Nu am fost poate niciodata in istorie atat de mult sub talpa cuiva. De fapt, sub doua talpi, una mai apasatoare decat cealalta; un guvern FMI, pe post de profesor (si, sincer, nu mi se pare unul foarte bun) si un guvern de paie, autohton, condus de Basescu, aflat in postura de a executa temele date de profesor. In aceste conditii, numai de independenta nu poate fi vorba. Mie cel mai grav mi se pare ca nu mai are cine sa lupte pentru independenta, nici la nivelul celor care ar trebui sa conduca tara spre binele poporului ei, nici la nivelul poporului, care ar trebui sa alunge guvernantii aserviti FMI, care nu sunt in stare sa gaseasca solutii. Poate sunt prea ocupati cu spagile!!!

  • Octavian Radu Says:

   Exact. Asta spun si eu – Romania, desi ni se tot spune oficial peste tot, nu este deloc o tara independenta.
   Dar asta nu doar sub Basescu. Nici inainte nu eram. Petrom-ul de exemplu nu l-a vandut Basescu pe 2 lei austriecilor. Iar in momentul semnarii acordului cu FMI-ul, nu doar Basescu reprezenta guvernarea. Si nu-mi aduc aminte ca Ponta, Constantin Nita, Geoana, etc sa fi condamnat raportul.
   Si nici la PNL nu vad deloc politica „prin noi insine”, eventual doar declarativa.
   Iar in privinta UDMR-ului…acestia au cu totul alte interese.

   SI apropos de UDMR si de maghiari, in Ungaria mi se pare ca Victor Orban chiar incearca independeta Ungariei, ceea ce la noi nimeni nu o incearca. Nu comentez acum daca initiativele lui Orban sunt sau nu benefice Ungariei. Dar macar omul incearca ceva…ceea ce la noi, nici puterea(Basescu) si nici opozitia(USL) nu incearca asa ceva.
   Si nici nu cred ca vor incerca prea curand…

  • Octavian Radu Says:

   Perioade sub talpa cuiva au mai fost. Ba chiar mai rele… Dar si acum suntem rau sub talpa unora…
   Si stii ce e ciudat? Ca desi suntem liberi sa o spunem si s-o aratam…nu o face nimeni. Dar nimeni.

   Si tu ce crezi? Va mai dura mult perioada asta de stapanire ? Eu cred ca va mai dura…

   • anais Says:

    Oricum, independenti nu vom mai fi cata vreme am cedat o parte din suveranitate prin aderarea la „marea familie UE’, care, sincer, mie mi se pare o cloaca. Nu am crezut niciodata si nu cred in beneficiile acestei aderari fiindca suntem tratati ca un stat nu de mana a doua, ci de-a 10-a.
    Aici este loc de discutie, o si meritam prin lipsa de coloana vertebrala, prin incapacitatea de a negocia si prin vesnica pozitie „in genunchi” din care nu vrem sa ne ridicam cu niciun pret!
    Constat cu indignare ca gradul de suveranitate cedat creste pe zi ce trece prin decizia catorva state care fac jocurile in asa fel incat ele sa fie cele avantajate.
    asa ca, din nefericire, trebuie sa-ti dau dreptate : perioada de stapinire va mai dura, mai ales ca noi, acum mai mult ca oricand, avem vocatie de sclavi!

 2. nelucraciun Says:

  Poporul roman si-a cam facut-o cu mana proprie, incepand cam de la prima aparitie a iliescului pe sticla; momentul exact al debutului contrarevolutiei e greu de dibuit, poporul e vinovat pentru ca a permis-o !
  Nu strainii ne-au nenorocit economia, noi insine am facut-o, strainii doar au profitat la maxim de debandada din tara.
  Apoi, scarbita de cele petrecute, convinsa fiind de lipsa oricarei perspective pe plaiurile mioritice, o parte insemnata, anume cea mai activa parte a poporului roman, a ales sa plece. Cei ramasi, in proportie covarsitoare batrani si alti asistati, nu mai pot pune mana pe haturi. Ca atare, in incercarea de a starpi cancerul care se intinde precum o pecingine peste tara, tara care, totusi, face parte din niste structuri cu pretentii, haturile au fost preluate de cei pe care ii numim partenerii nostri euroatlantici.
  Da, nu suntem independenti! Dar trebuie sa cautam sensul acestei dependente. Multe, foarte multe s-au schimbat de pe timpul dependentei dejiste. Sau al independentei ceausiste.
  Totusi, problema cea mare este clasa politica in integrum. Coruptia, sistemul clientelar, societatea fanariotarda! Astia ne-au nenorocit! Dar cine sa li se opuna?
  Cea mai la indemana metoda de a le evita ramane (inca) libertatea de a pleca…

  • Octavian Radu Says:

   Sunt de acord cu ce spuneti. Da, din ’90 au pornit multe lucruri…lucruri care se resimt din plin si astazi.
   In privinta libertatii de a pleca din tara…intr-adevar…este un lucru foarte bun. Din pacate insa…eu n-as putea sa parasesc Romania si sa traiesc in alta parte.
   Dvs ati putea?

 3. Ghita Bizonu' Says:

  Dragule normal ca intr-un teritoriu ocupat ocupantu face ce vrea el . De ex Budapesta ocupata de romani . Asa ca normal ca in partea d etara ocupata de centrali germanii ordonau .
  Insa mia incet cu 1941-44 .. nemtii nu faceau chiar ce doreau .. uneori mai si dadeau inapoi (caz: aviator american doborat in Romania, cade langa niste trupe nemtesti. Ajunge in Germania si apoi ajunge in Romania. Unde a apricita foarte mult „cazarea”)
  Da ramane Razbloiul de Independenta . Ca ese6t vorba de independenta formala . Ca altfel multe tari nu ar fi azi independente – de ex .. Regatul Unit al Marii Britanii si al irlandei de Nord ! Ca nu degeaba Tony Blair era zis „pudelul”.

  Sau Austria cica independenta? Pai a vrut s azica nu nu mai stiu in ce domeniu. Si Dicke Bertha a zis : bun da mut productia in Polonia!
  Jawohl meine Fuhrerin! Ich WILL!!
  A lipt copita Viena )

  • Octavian Radu Says:

   Da, sunt si alte state cu independenta redusa…ca in cazul Romaniei. Dar nu stiu daca cele enumerate de tine ar intra in aceasta categorie.
   Apropos, stii ce tara mi se pare ca se lupta azi pentru independenta? Ungaria lui Victor Orban. Acum, daca o fi bine sau o fi rau…doar viitorul poate spune asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: