Romania a iesit din recesiune; romanii insa mai asteapta

Nici nu se terminase primul trimestru al anului 2011 ca am si fost anuntati ca am fi iesit din recesiune. E drept, in general tot de catre aceleasi persoane care in toata perioada crizei, au prevazut fie tot crestere economica, fie o criza  dar mult mai blanda decat cea la care am asistat.  Ba de catre Traian Basescu, ba de catre Emil Boc, ba chiar de unii manageri din mediul privat, plini cu totii de optimism. Amintesc aici ca inrearea/iesirea din recesiune se considera a fi in momentul in care sunt 2 trimestre consecutive de scadre, respectiv de crestere economica. Si cum in trimestrul IV 2010 am avut crestere fata de trimestrul anterior(de 0,1%), punand la socoteala trimestrul I 2011 care este si el in crestere fata de precedentul – hop – am iesit din recesiune.

Acum ma inrteb cine o resimti aceasta iesire din recesiune. Caci in nici un caz nu o resimt cele cateva milioane de pensionari a caror pensii nu doar ca nu au crescut, dar o parte din ele au fost miscorate prin impozitarea suplimentara; ca sa nu mai vorbesc despre inflatia de 8% care le-a erodat si mai mult din puterea de cumparare. Iesirea din recesiune nu se simte nici de catre bugetari, desi salariul le-a crescut cu 15%(pracitic fiind cu 14% mai mic decat acum 1 an), plus ca prin eliminarea celui de-al 13-lea salariu se anuleaza total aceasta crestere. Iesirea din recesiune nu o simt nici somerii(apropos de someri, aici iarasi se mediatizeaza o mare anomalie, cum ca somajul in Romania tot scade. Pai cum sa tot scada somajul si in acelasi timp sa scada si numarul salariatilor? Este o mistificare pe care am tratat-o altadata), a caror indemnizatie de somaj a scazut si ea. Si fireste ca nu o simt nici macar salariatii din mediul privat.

Am amintit mai sus de inflatie, care cica anualizat ar fi de 8,01%. Sincer sa fiu mie mi se pare mai mare de atat. Cel putin raportat la cosul meu de consum este mai mare. Si nu cred ca am eu un cos de consum foarte diferit fata al altui roman. Ba din discutiile cu altii am inteles ca si ei resimt aceste cresteri de preturi cu mai mult decat ni s-a spus. Cred ca exista urmatoarea explicatie : atunci cand omul saraceste(si romanul a saracit destul in ultimul timp), ponderea din venitul sau pe care o acorda consumului de bunuri vitale(adica alimente) creste. Ori se stie ca alimentele, pe medie au crescut cu mult mai mult de 8%. Asa ca se explica de ce practic romanul de rand a resimtit o inflatie superioara celei anuntate.

Practic, faptul ca romanii nu ca nu o duc mai bine, ba chiar ca o duc mai rau se vede prin scaderea consumului. Caci nu vad ce motive ar impiedica romanii de la consum, din moment ce ar duce-o mai bine. Nu vad de ce daca romanul ar duce-o mai bine  nu si-ar mai plati ratele la banca(caci numarul restantierilor tot creste).

Si totusi nu cred ca datele care ni se furnizeaza ar fi false. Cred in ele, cu mentiunea ca da –  Romania a iesit din recesiune, dar romanii – nu au iesit.
Cum se explica atunci aceste lucruri?

Se stie ca motorul cresterii economice(si de data asta fiind unul cu mult mai sanatos decat in trecut, atunci cand era reprezentat de consumul pe datorie de bunuri de provenienta straina) este industria a carei destinatii este exportul. Asadar exportatorii resimt aceasta iesire din recesiune. Ori, conform lui Ilie Serbanescu(iar datele cred ca pot fi verificate), in top 100 exportatori din Romania, doar 3 sunt firme romanesti. Restul sunt firme cu capital strain. Ei bine, cred ca aceste firme beneficiaza de toata aceasta asa-zisa crestere economica. Si nicidecum romanul.

Asa ca nu vad cu ce anume ar fi incalzit cetateanul roman daca este anuntat ca vezi Doamne ar fi iesit din recesiune, din moment ce o firma exportatoare cu capital strain o duce mai bine, dar el de fapt o duce mai rau.

Sa mai amintesc si altceva. Si anume faptul ca mai toate motoarele economice sunt turate in favoarea cresterii economice : rata dobanzii de referinta e la minim istoric, RMO-urile scad si aduc bani in piata, dobanzile in zona euro si in SUA sunt si ele la minime(sau aproape minime) istorice. Iar politica fiscala, desi pare impovaratoare(si chiar este) este totusi una care creaza un mare deficit bugetar.

Si totusi aceasta iesire din recesiune va avea si implicatii politice majore(dar asta alta data).

18 răspunsuri to “Romania a iesit din recesiune; romanii insa mai asteapta”

  1. anais Says:

    Chiar ma gandeam ca nu mai ai subiecte de comentat!
    Sa afuirmi azi ca Romania a iesit din recesiune este o gluma. Si ziua in care am iesit, 1 aprilie, ma face sa ma gandesc la asta. Deocamdata afirmatia „oficialilor” se bazeaza pe estimari, de-abia pe 13 mai, cand INS va da publicitatii cifrele exacte, putem sti daca este adevarat sau nu. Si merg mai departe: si daca se va confirma, o crestere de 0, 1 sau 0,2 nu inseamna nimic. Importanta este sustenabilitatea, care se poate asigura numai printr-un mix de politici coerente, ceea ce Romania nu mai are demult. Cata vreme productia si consumul nu cresc, cursul este mentinut artificial, prin jongleriile BNR pe piaa valutara, locurile de munca nu se creeaza, somajul creste, numarul asistatilor creste, etc, nu putem vorbi de iesire din recesiune, chiar daca recesiune nu este egal criza. Cu pesimismul tot mai cronic (stiu ca nu are grad de comparatie) care ma bantuie, imi rezerv „placerea” sa beau un pahar de sampanie in cinstea iesirii din recesiune, pe 13 mai. Si 99,99\% nu o s-o fac nici atunci pentru ca nu o sa se vada pentru cei ca noi, oameni de afaceri sau bugetari deopotriva!

    • Octavian Radu Says:

      Pe 13 mai se anunta oficial. Dar ai nostri s-au grabit.
      Si s-au grabit sa anunte chiar inainte de 1 aprilie(adica nici macar nu se terminase primul trimestru).

      Eu totusi cred ca datele nu sunt mincinoase. Dar cred ca beneficiarii iesirii din recesiune nu sunt cetatenii Romaniei. Ei(adica noi) mai avem de asteptat… Cred ca beneficiarii sunt detinatorii de capitaluri, dar numai ca acestia sunt straini. Si isi iau toti banii la ei acasa.
      Iar pe la noi nu prea lasa nici macar impozitul pe profit, pe care stiu cum sa jongleze, astfel incat si acesta sa ajunga de fapt tot in tarile lor de origine.

      PS : Mixuri de politici economice? Ce inseamna asta? Aici in Romania? Ca eu n-am prea auzit…

    • anais Says:

      Ai dreptate, vorbeam din carti cand ma refeream la mix de politici. Cred ca asa am invatat la scoala dar sunt sigura ca nu se mai preda subiectul fiindca nu ar avea cine sa-l inteleaga…
      Cat despre graba anuntului, daca ma gandesc la interesele lor, o inteleg> urmeaza alegeri in PDL, lumea trebuie sa inceapa sa fie alimentata cu doza zilnica de „bine”, ca in cazul celor care sunt otraviti cu arsenic putin cate putin, in asa fel incat daca binele nu se intampla, sa fie numai vina celor care ar fi trebuit sa beneficieze de el si nu al celor care trebuiau sa creeze premisele ca sa se intample!

  2. Ghita Bizonu' Says:

    Victoriile naziste-victorii ale propagandei?!

    Suntem obisnuiti sa consideram ca armata celui de-al Treilea Reich ca fiind extrem de performanta. Genul istoric fiction cuprinde carti si scenarii de film in care al Treilea Reich iese victorios si isi impune Noua Ordine.
    Insa sa lucrurile stau chiar asa ?
    [……]
    legendarele victorii germane au avut loc doar cand au incalcat tratele si au atacat fara declaratie de razboi
    http://vremea.forumgratuit.ro/t286-victoriile-naziste-victorii-ale-propagandei#644

  3. Ghita Bizonu' Says:

    Me. Au anunta ca nu ii costa nimic.
    Ins ape baza anuntului asta ei spera sa creeze ceva optimism.
    Si apoi la anu vor „da” . Si vor zice ca uitati gartoe masurilor eRorice luate de guvernul si partidul nostru de acu inainte veti trai mai bine !!! si vor fura mai putin ca sa aibe de unde „da” ca sa se realeaga ….
    In fapt sunt marginiti si se bazeaza pe buna credinta a oamenilor …

    • Octavian Radu Says:

      Da, cei de la guvernare vor profita de situatie(sau de mistificarea situatiei) si vor incepe cat de curand sa dea. Ca la randul lor sa primeasca voturi.
      Clasic…dar inca merge, din pacate…

  4. Adrian Says:

    Octavian, ce zici de asta?
    http://agresivus.blogspot.com/2011/02/un-alt-punct-de-vedere.html

    • Octavian Radu Says:

      Da, cantitatea de bani trebuie sa fie aproximativ egala cu cea a bunurilor. Nu neaparat egala, caci un butic se aprovizioneaza pentru o luna, sa zicem.
      Dar relatia trebuie sa fie valabila.

      Intr-adevar, nerespectarea acestei egalitati, duce la schimbarea valorii banilor.
      Dar nu sunt de acord ca banii isi pierd in totalitate functia lor de etalon. Desi aceasta functie este slabita.

      Si totusi oare nu cumva aurul ar fi cel mai bun etalon?

  5. Adrian Says:

    De Pasti, sarbatori fericite! Multa sanatate, bafta, toate cele bune!

  6. nelucraciun Says:

    Problema se pune cam aşa: ieşirea din recesiune este o chestiune ce ţine de statistică. Sunt firme care au stat f. puţin în recesiune, sunt firme care încă sunt în recesiune şi unele care vor mai fi acolo o (multă) vreme!
    Vreţi să credeţi sau nu, sunt deja cetăţeni români care simt ieşirea din recesiune! Rezultatele ieşirii din recesiune nu se distribuie uniform. Mai întâi sunt cei cu partea leului, despre care făcea vorbire gazda noastră, urmează cei care nu numai că au tras pentru ieşirea din recesiune dar au avut şi rezultate. Normal ca cei care încă stau, bine mersi, în recesiune să nu tragă foloase. Cu atât mai mult (mă refer la unii/cei mai mulţi dintre funcţionarii de stat) ar fi normal ca cei care pun beţe în roate sau pretind „foloase necuvenite” să rămână ultimii care o simt.

    • Octavian Radu Says:

      Cu siguranta ca sunt multi cei care au iesit din recesiune. Cum cu siguranta ca exista si oameni care nu au resimtit nici o recesiune.

      Dar per total eu unul nu cred ca am fi iesit din recesiune. Ba mai mult, dupa noile descoperiri cum ca oficialii nostri ar trimite date false…

  7. Ghita Bizonu' Says:

    Hristos a Inviat!
    Primeste te rog cele mai bune urari de bine pentru tine si familia ta
    Ghita

  8. anais Says:

    Nu mai avem subiecte de discutie? Le simt lipsa!

    • Octavian Radu Says:

      Ba da…avem subiecte de discutie.
      Dar am fost cam ocupat in ultima vreme….si voi mai fi inca ceva timppp…

      Voi reveni cu subiecte sper eu interesante si astept discutii 🙂

      • anais Says:

        A mai trecut o saptamana si nimic nou pe frontul dezbateriilor, desi, din pacate, actualitatea ofera sufiiciente subiecte! Se pare ca esti obosit! Pacat! Intr-o lume anormala ca a noastra, un forum de dezbaterinormale, argumentate, reprezinta un reper! Din pacate, trebuie sa caut altul! Toate cele bune!

  9. Lavinia Says:

    E absolut normal sa nu simta romanii iesirea din recesiune, pentru ca de fel cand se iese din recesiune mai intai simt producatorii de materie prima, industria, companiile de la mijlocul lantului trofic, putin bancile. In general astia sunt motorul care ridica tarile de la punctele minime spre mai bine. Consumatorii, retail-ul, piata imobiliara, piata auto, si alte asemenea, incep sa o duca din ce in ce mai bine mai spre mijlocul si sfarsitul unui ciclu economic. Asa e peste tot, nu inseamna ca nu suntem pe o traiectorie ok in Romania, sau ceva de genul. 🙂 Na, stii deja, eu sunt putin mai optimista in ceea ce priveste economia, am atins fundul prapastiei dupa parerea mea, de aici incolo e mult mai mult upside decat downside :). O sa vedem la anul cum a fost, dar eu asa presimt.

Lasă un comentariu