PNL-ul trebuie sa vireze la dreapta

Urgent ! Altfel – atat Romania intra in faliment(ceea ce oricum este destul de probabil, indiferent de strategia PNL), cat si PNL-ul dispare.

Am cel putin 3 motive sa cred ca PNL-ul trebuie sa vireze la dreapta.  Sa vedem intai motivele, dupa care le voi detalia :

1 –  PNL-ul se autodeclara partid de dreapta

2 – Romania are nevoie de reforma, altfel intra in faliment

3 – Aparentele castiguri electorale, se vor transforma in catstrofe electorale

1 – Din moment ce PNL-ul spune ca este singurul partid de dreapta din Romania, ce motive are el sa nu se comporte ca un partid de dreapta ? Ca un partid capitalist adevarat ? Pai nu are nici un motiv. De ce mai ataca penelistii(caci nu sunt toti liberali) PD-ul ca nu are ideologie ? O mutare a unui partid dintr-o internationala in alta e intr-adevar greu de inteles. Dar mai presus de simplele afilieri la o anumita internationala sau la un partid european sunt faptele acelui partid.

Ce, Radu Mazare nu e in Internationala Socialista ? Putea sa fie si in Partidul Alianta Socialista, pentru mine numai un om de stanga nu este. Ce, Petre Roman – cel care a bagat PD-ul in Internationala Socialista si in partidul Socialist European – e azi cel mai mare capitalist ? Doar azi e… « liberal ».

Ori, din moment ce ideologia cu care te tot lauzi e de dreapta, atunci nu

2 – Romania are nevoie de reforma, altfel intra in FALIMENT. O firma privata care an de an merge pe pierdere…da faliment. Sau isi reduce costurile pe cat se poate si inceara sa functioneze pe criterii eficiente.  Difera cu ceva Romania fata de o firma privata falimentara ? Mi-e teama ca nu.

Pai atunci, cat mai avem timp, sa incercam sa reducem cheltuielile(cele inutile sau cele utile dar care sunt nesustenabile) si sa incercam sa promovam eficienta. Inclusiv eficienta umana.

Sa dau un singur exemplu : Polonia. Pai, la o populatia de aproape 2 ori mai mare decat a Romaniei, polonezii au 1.800.000 de bugetari. Noi avem 1.400.000 de bugetari. E clar ca plata salariilor acestora este nesustenabila, nemaipunand la socoteala ca venitul mediu al unui bugetar este mai mare decat venitul mediu al unui salariat din economia privata. Ori, pornind de la exemplul Poloniei, dupa o simpla regula de 3 simpla, rezulta ca Romania ar avea nevoie de mai putin de 1 milion de bugetari.

Ce putem face cu cei 400.000 de bugetari in plus ? Eu propun – disponibilizarea. Caci sunt inutili si consuma multi bani de la buget. Desigur, atata timp cat economia privata da oameni afara(deci ar fi greu sa ii atraga) va fi un dezastru social. Dar altfel nu se poate. Altfel, ne apropiem din ce in ce mai mult de falimentul national. Si priviti la Grecia…nu e departe de noi…

Ce face guvernul cu bugetarii ? Anunta(pentru a nu stiu cata oara) ca vrea sa faca disponibilizari. Nu prea mari, dar orisicatusi.. Eu tocmai aici critic guvernul : fie ca nu vrea(pentru a-si proteja clientela politica), fie nu are curajul sa taie si mai mult.

Ce le raspunde, atat PNL-ul cat si PSD-ul ? «Nu mai dati oamenii afara ! ». Adica cu mesaje stangiste. Ori un partid de dreapta, nu vine cu masuri de stanga. Dar de o stanga…clientelara sau populista.

Ce ar trebui sa raspunda de fapt PNL-ul ?  Sa pluseze pe disponibilizarile din aparatul bugetar, dar totodata sa ceara sprijinirea economiei private. Un partid de dreapta NICIODATA nu isi cauta electoratul si nu se bazeaza pe aparatul de stat ; ci pe oamenii care lucreaza in firmele private.

In paranteza fie spus, in 2004, Mihai Tanasescu avea o cheltuiala cu bugetarii de 4,5% din PIB. Astazi, aceste cheltuieli sunt de 9,4% din PIB. Mai mult decat dublu.

Dar atentie aici : bugetarii nu trebuie disponibilizati dupa ureche. Nu stiu ce procent de peste tot. Asta e o si mai mare prostie. Caci, sunt sectoare unde din contra, e nevoie de personal. Ma refer la sanatate si la institutiile destinate atragerii de fonduri NERAMBURSABILE europene ; unde suntem repetenti de ani buni…
Asta ar trebui sa ceara un partid de dreapta ; in speta PNL-ul.

Cum stam cu pensiile ? Tot foarte prost. Bugetul de pensii e deficitar. Adica, pe romaneste spus, pentru a se plati pensiile la nivelul actual, se iau bani de la bugetul de stat. Adica de la invatamant, de la investitii in infrastructura, de peste tot. E normal asa ceva, mai ales in conditiile in care suntem tara cea mai inapoiata din toata Uniunea Europeana la nivel de infrastructura rutiera ? La nivel de retele de cale ferata ?(care si astea sunt construite in totalitate in epoca antedecembrista) ?

Bineinteles ca nu. Bineinteles ca imprumuturile de miliarde de euro care intr-o mare masura au fost destinate finantarii deficitului bugetar, adica in plata nesustenabila a pensiilor se evapora nelasand nimic in loc. Si bineinteles ca asta ne va conduce la faliment.

Ce zice guvernul ? Zice ca ingheaza pensiile sau ca le indexeaza doar cu rata inflatiei. Si mai zice ca face o reforma(inevitabila) a pensiilor, care prevede tratamente mai putin favorizante(desi raman favorizati) pentru militari, securisti, magistrati, politisti, parlamentari.

Ce zice PNL-ul ? In special prin vocea Marianei Campean ? Ca pensiile trebuie sa creasca ; ca saracii pensionari merita mai mult de atat dupa o viata de munca. Ca ne batem joc de parintii si de bunicii nostri.

Eu nu contest faptul ca pensiile sunt mici, dar din ceea ce se produce in tara asta sunt NESUSTENABILE.

Amintesc aici faptul ca de la inceperea crizei, mediul privat s-a contractat foarte mult(si ca numar de angajati, si ca numar de firma, si ca salarii, si ca profituri). In timp ce pensiile au tot crescut.

Ce ar trebui sa zica PNL-ul ? Ar trebui sa se ceara ca pensiile sa fie platite doar din Fondul de Pensii. Fara a lua bani in plus de la bugetul de stat. Iar acolo unde se considera cazuri sociale grave sa se dea si anumite ajutoare de stat, pentru a nu-i lasa pe respectivii batrani sa moara de foame. Ajutor de stat, nu pensie. Ceva de genul celui care se numeste « pensia minima ». Iar banii astfel economisiti de la bugetul de stat sa mearga spre infrastructura. Sa dea de munca firmelor private ; sa dezvoltam infrastructura pentru a atrage investitii straine directe.

Altfel…Romania se apropie cu pasi iuti spre FALIMENT.

Asta ar trebui sa faca un partid de dreapta. In speta PNL-ul.

A…mai cere ceva doamna Campean. « Mariti pensiile si scadeti CAS-ul ! ». Asa ceva este practic imposibil ; ma apuca rasul.
E cum ti-ar zice patronul « Auzi salariatule, nu mai lucra 8 ore/zi ; lucreaza decat 6 si iti voi da mai multi bani ».

Argumentul suprem al doamnei Campean e ca atunci cand s-a impozitat pe baza cotei unice(mai reduse decat impozitul progresiv) – incasarile la buget au crescut.
Dar doamna Campea, nu aparitia cotei unice a adus bani mai multi la buget, ci cresterea economica a tarii. Caci bani mai multi la buget au fost incepand cu 2000. Adica si atunci cand era impozit progresiv.
Iar in privinta ponderii incasarilor bugetare in PIB, in 2005(anul aplicarii cotei unice) – ponderea incasarilor bugetare in PIB a scazut. Iar oricum, cresterea economica s-a injumatatit fata de anul 2004.

(A nu se intelege ca eu critic cota unica. Desigur, are si parti bune. Dar sa spui ca datorita ei au crescut incasarile bugetare e fie o PROSTIE, fie o MINCIUNA).

Inchei aici(pentru a nu deveni plictisitor) : Daca Romania nu sprijina economia privata si nu doar pe cea bugetara cum a tot facut de cativa ani buni incoace, Romania va da faliment !
Iar un partid de dreapta(in cazul nostru PNL-ul) trebuie sa inteleaga asta si sa actioneze ca atare. In folosul tarii !

3  – Aparentele castiguri electorale, se vor transforma in catstrofe electorale. Observ cum multi lideri PNL se iluzioneaza ca daca cer marirea pensiilor, pastrarea aparatului bugetar intact precum si a salariilor acestora vor castiga capital electoral. Nimic mai fals. Sa nu ne iluzionam ca pensionarii afectati de misorarea pensiei sau bugetarii ajunsi someri se vor duce sa voteze cu PNL-ul. Nu, nicidecum ! Acestia se vor duce in masa spre PSD. Spre partidul care se autodeclara de stanga.

In timp ce economia privata(hai sa ii zic electoratul de dreapta) va renunta la a sprijini electoral PNL-ul. Caci, cum sa ii sprijini pe cei care nu te sustin cu nimic in plina criza, cand mii de firme se desfinteaza, cand mii de angajati de la privat devin someri nu te ajuta cu nimic. In timp ce pe bugetari ii tot rasfata. A se vedea de exemplu legea propusa de Relu Fenechiu pare-mi-se in care se dorea tot ajutorarea somerilor proveniti de la stat ; in timp ce pentru sutele de mii veniti din mediul privat… nu se spunea nimic. Pentru cine nu stie despre ce e vorba, voi detalia ; inclusiv cu argumentele mele asupra legii.

Deci, daca PNL-ul va continua asa…nu doar ca nu isi va atrage votanti ; ba chiar o sa ii indeparteze pe romanii doritori de capitalism.

8 răspunsuri to “PNL-ul trebuie sa vireze la dreapta”

 1. Pop Mihai Says:

  ma inchin. diferenta de varsta si implicit experienta isi spoune cuvantul, cand vine vorba de sustinerea ideilor cu argumente cat mai solide, insa la nivel principial,pornim amandoi de la aceeasi realitate, de la aceeasi obiectivitate, de la aceleasi cifre pe care le credem si nu luam in considerare anumite cifre care ni se baga pe gat. exemplele cu mazare si cu roman sunt cele care le dau ca si contraexemple cand cineva se leaga de doctrina pdl, sustinand psd sau pnl. deci pe bune. imi citesc ideile in acest articol, doar ca mult mai elaborate. voi reciti si apoi voi comenta si la subiect, promit. Felicitari!

 2. tibi Says:

  Un alt articol care face analiza si propune doua-trei -patru solutii poate corecte dar care eu nu vad cum ar fi puse in aplicare intr-un timp rezonabil.
  As adauga niste cifre referitoare la investitii.Pe timpul lui Ceausescu (de fapt in toti cei peste 40 de ani de comunism) statul aloca pentru investitii 30% in PIB.S-au facut astfel(cu randamente mici,costuri enorme umane si materiale,nedreptati fara numar,etc) un numar mare de lucrari.Canalul,Transfagarasanul,Cernavoda,centralele electrice,Casa Poporului,Portile de Fier,etc,etc sunt lucruri care raman.Cum zicea Nicu (sau Valentin ?) „voi nu o sa puteti nici macar vopsi (intretine) ce a construit tata”.Acum nu se cheltuieste pentru investitii nici 5% din PIB.Si cel putin jumatate se fura.O cifra de 10% din PB pentru investitii ar fi rezonabila si fezabila.Dar nu exita vointa politica pentru asa ceva.Totul pentru consum.Romania se imprumuta si risipeste banii fara sa-i bage in investitii.Nu se face nimic pentru progres,pentru reducerea decalajelor.
  DAR,INDIFERENT DE TOT FELUL DE ANALIZE, SOLUTIILE NU SUNT IN PRIMUL RAND ECONOMICE.Chiar daca s-ar aloca 10% din PIB pentru investitii tot nu s-ar vedea realizarile.S-ar fura si risipi aproape toti cei 10%.Chiar daca s-ar reduce mult cheltuielile nu am ajunge sa progresam.Dovada sunt cei 20 de ani de haiducie a clasei politice.
  Solutiile sunt :
  -responsabilizarea imperativa a conducatorilor si imprescriptibilitatea recuperarii prejudiciilor
  -transparentizarea totala si detailata a tuturor cheltuielilor institutiilor

  Cheltuielile institutiilor nu sunt(nu ar trebui sa fie) secrete ci publice.
  Nu cred ca este un impediment legislativ care sa interzica asta.
  Iar recuperarea prejudiciilor desi este prevazuta de lege nu se aplica pentru ca nu este pedepsit imperativ(automat,fara nici o alta procedura) conducatorul daca nu recupereaza prejudiciile.
  Trebuie sa ajungem la situatia in care conducatorii sa aiba teama consecintelor faptelor lor incorecte.

  • Octavian Radu Says:

   Din pacate mai toate guvernele au sacrificat investitiile publice in infrastructura.
   Si nu doar rutiere. Ci si cai ferate, canalizare in mediul rural. De toate…
   Suntem praf la acest capitol.
   Ori fara asa ceva e imposibil sa te dezvolti sanatos.

   Ce firma se dezvolta aici daca nu are cum sa isi transporte marfa? Cine se mai duce la tara sa faca agricultura…cand acolo n-are canalizare ?

   Toti s-au intrecut sa mareasca pensiile si salariile. Ca sa nu mai zic ca s-au intrecut si in furat.
   Toti(sau aproape toti) au sacrificat investitiile pentru obtinerea de voturi. Iti maresc pensia – deci ma votezi. Iti maresc salariu tie hartogarule din administratie – ma votezi.
   Restul nu mai conteaza…

   • tibi Says:

    „Restul nu mai conteaza”
    Nu pot sa fiu de acord cu o concluzie pesimista si cu lipsa de imaginatie in gasirea de solutii fezabile.

 3. lucian caltun Says:

  Pensiile au o solutie simpla,e adevarat foarte radicala,dar foarte practica:pensie minima unica garantata de stat fiecarui pensionar(3-400EU) iar cine doreste la pensie sa duca o viata linistita investeste in pensia
  „privata”.

  • tibi Says:

   dar de ce pensia de la stat sa fie egala pentru 2 oameni care au contribuit diferit la fondul de pensii?

  • Octavian Radu Says:

   Nu te supara…dar spui niste lucruri forte aiurea.

   1 – Nici in comunism nu erau pensiile egale. Pai de ce sa fie pensia egala pentru unul care a muncit 20 de ani cu a celui care a muncit 40 de ani?
   Si de ce sa le dai pensii egale cand unul a contribuit cu o suma de 3 milioane CAS/luna, iar altul cu 10 milioane ?

   2 – De unde ar fi bani? S-asa nu sunt la actualul nivel al pensiilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: